Slíbil jsem vám, milé dámy, na pondělí první rychlou teplou večeři. Ale přišla mi spousta děkovných dopisů a žádostí, abych vás nenechal o hladu přes víkend :o) Vběhnul jsem tedy do masny a koupil vepřové panenky. V samoobsluze byla velká fronta, a tak jsem si řekl, že ostatní snad dům dá. Dům toho moc nedal. V lednici se krčilo pár rajčat, jedna salátová okurka, jogurt a půl lahve červeného vína.

Tak do toho. Budeme grilovat:

"Opilé vepřové panenky pepřové"

Nejprve nalijte plnou sklenici červeného vína (bílé by bylo estetičtější, kdyby bylo. Ale ono nebylo :o) ) Potom prošpikujte panenky tím, co najdete - kousek špeku, párek nebo třeba klínek ze syrové papriky.

Špikujeme (tedy alespoň, my F@uni) hlavně z estetického hlediska, a tak je dost jedno, co tam vrazíte.

Panenku nařízněte přičně několika řezy do 2/3 průměru, osolte a posypte drceným pepřem. Drcený pepř!!! Né mletý!!! Dejte grilovat do rozpáleného grilu. Tip: Pokud máte gril v troubě, je fajn nalít na hlubší plech vodu a umístit o patro níž pod grilované maso položené na roštu. Oceníte zejména při likvidaci následků vašeho kuchyňského snažení.

Vezměte sklenici vína a sedněte si k televizi. Pozor! nepouštějte si nějak dlouhé filmy,.. Mně grilování trvalo 15 minut. Na pánvičku nalejte červené víno asi tak 1 dl. Přihoďte 1/2 kávové lžičky drceného pepře, nechte přejít rychlým varem. Zalijte šlehačkou, máte-li. Já jsem neměl, tak jsem tam plácnul jogurt. Ten se vám ve víně patrně trochu srazí, ale chutná to skvěle. Měl by být bílý. Jogobella s prima kousky ovoce by se asi moc nehodila.

Opilou vepřovou panenku pepřovou dejte na talíř, ozdobte, přelijte sosem z vína (jen jednu polovinu!) a jako přílohu můzete použít cokoliv mimo knedlíků. Podle mne by stačil i tmavý chléb. Já jsem z dietetických důvodů, protože mi chleba kazí postavu :o) použil jako přílohu dva kousky pažitky.

Dvě rady na závěr:

1. Nepokoušejte se zlepšovat tím, že přidáte další ingredience, zejména hotové omáčky a další koření. Víte, jak dopadl pejsek a kočička, když pekli dort,.. 100 dobrých věcí a výsledek?

2. Nepodceňujte úpravu jídla na talíři. Kolečko okurky nebo snítka petržele se zdá zbytečná, ale jíme i očima.


A dnes pro vás, milé čtenářky, máme i překvapení! Jaké??? Přeci soutěž!

Jdete do toho? Pak vám držíme palce a zde jsou instrukce ;o)

Pamatujete si na článek, který včera vyšel na našem magazínu a měl název  Kurz rychlovaření Vypelichaného F@una???
Ne? Pak si jej můžete přečíst ZDE

Přečteno??? Tak už vám nic nebrání vrhnout se do soutěže!
Soutěžní otázka zní:

Tipněte si: Kolik času celkem potřebuje F@un na přípravu pěti večeří, které jste nalezla ve výše zmíněném článku?
/Předpokládejme, že má suroviny předem nakoupené v igelitkách na stole/.

Tipujte čas v minutách! Pamatujte že je to kurz rychlovaření!!! 6 hodin na to opravdu potřebovat nebude!

Víte, nevíte??? ;o)

Pokud jste si jistá, že váš tip je rozhodně přesný, pak klikněte SEM a napište jej!

A jaké hodnotné ceny na vás čekají?

První tři tipující s nejbližším tipem vyhrávají: Kurz potápění zdarma!

Přesný tip znamená fantastickou výhru: Oběd s F@unem v pražské restauraci "Zlaté časy. "