IMG_8836.jpgFoto: Alena Kolaříková

Suroviny

  • 1 kg vepřové kýty v celku 
  • sůl a pepř
  • 1 velká mrkev
  • 1 menší petržel
  • kousek celeru (přibližně tolik kolik petržele)
  • 1 velká cibule
  • sádlo
  • 50 g slaniny
  • pár kuliček pepře a 3 kuličky nového koření
  • 300 g smetany ke šlehání
  • 2 lžíce másla a 2 lžíce mouky na jíšku

Postup

Nejprve si připravte maso. Kus masa ze všech stran osolte a ochuťte pepřem. Pevně svažte potravinářským provázkem, aby maso udrželo tvar.

Slaninu nakrájejte na kostičky a spolu se lžící sádla dejte do velkého litinového hrnce, na plotnu. Zahřívejte, až bude slanina dokřupava opečená. Vyndejte slaninu z hrnce a na vypečený tuk se sádlem dejte opéct svázanou vepřovou kýtu, ze všech stran. Opečené maso vyndejte z hrnce/pekáče a nechejte stranou. To hrnce naopak vsypejte nakrájenou cibuli a na kostičky nakrájenou kořenovou zeleninu. Opékejte, dokud nezačne cibule zlátnout.

Sundejte z plotny, vraťte do hrnce slaninu i vepřovou kýtu. Podlijte 400 ml vody. Přiklopte poklicí a dejte péct do trouby vyhřáté na 180 °C. Pečte hodinu. Poté maso otočte a pečte další hodinu na stejnou teplotu.

Po této době vyndejte maso a zabalte ho do alobalu. Vraťte do vypnuté trouby a připravte omáčku. Tekutinu z pekáče/hrnce slijte přes cedník.

V hrnci na plotně zahřejte máslo a vsypejte do něj mouku. Promíchejte metličkou. Postupně přilévejte scezenou tekutinu z pekáče. Míchejte metličkou. Až je všechna tekutina v hrnci, přidejte i upečenou zeleninu. Provařte 15 minut, na velmi mírnou teplotu. Pokud se vám zdá, že je obsah hrnce příliš hustý, můžete přilít trošku vody. 

Teď můžete propasírovat omáčku přes cedník. Nebo všechno nalít do výkonného mixéru a rozmixovat dojemna. Vraťte do hrnce a přilijte smetanu. Ještě tři minut provařte.

Maso nakrájejte ostrým nožem a podávejte s omáčkou a knedlíkem.

Dobrou chuť přeje Elly.

1.jpgFoto: Alena Kolaříková

2.jpgFoto: Jana Nováková