krkovic_e.jpg (130 KB)

Co připravujte ke špenátu nejčastěji vy? U nás je to většinou sázené vejce nebo vejce natvrdo. Někdo dělá špenát s uzeným masem. My jsme však vyzkoušeli jeho sváteční úpravu a podusili jsme k němu krásnou vepřovou krkovici.

Suroviny

  • 4 silné plátky vepřové krkovice
  • špenát - 1 velký sáček čerstvého nebo 400 g mraženého (celé listy, posekaný)
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • 2 velké cibule
  • trocha sádla
  • sůl
  • pepř
  • česnek
  • brambory jako příloha

Postup

Ve velké pánvi si rozehřejte trochu sádla. Jednu cibuli nakrájejte na drobno a dejte osmahnout na sádlo. Až cibule zesklovatí, přidejte na pánvičku plátky krkovice, které jste z obou stran ochutili solí a pepřem. Opečte z obou stran.

Zalijte vodou nebo vývarem, máte-li uvařený. Přiklopte pokličkou a duste na velice mírnou teplotu. My jsme zvolili z možných 14 stupňů 4 až 5. Maso se bude dusit dlouho, ale odměnou vám budou velice měkké kousky masa, které ukrojíte vidličkou a omáčka příjemně zahuštěná tukem z krkovičky.

Brambory oloupejte, uvařte do poloměkka a dejte na plech vyložený pečícím papírem. Zapečte je v troubě vyhřáté na 190 °C, dozlatova, dokřupava.

Až se vám bude zdát, že už je maso měkké, můžete si připravit špenát. Čerstvé špenátové listy trochu posekejte nebo použijte mražený špenát. 

V hrnci si rozehřejte opět kousek sádla a osmahněte na něm cibulku, dokud nezesklovatí. Přidejte nasekaný česnek, podle chuti, ideálně asi 2 až 3 stroužky. Promíchejte a chvíli společně opékejte. Vsypejte špenát. Ochuťte solí a pepřem. Špenátu stačí pár minut, aby změknul. Zalijte ho smetanou a ještě chvíli nechejte na plotně. Špenát nesmí být moc řídký, můžete na chvíli zvýšit teplotu a přebytečnou tekutinu vyvařit. Tím se špenát zahustí.

Podávejte společně na talíři. Opečené brambory, výborný špenát a krkovici i s omáčkou.

Dobrou chuť přeje Elly.

Vaříte rádi se špenátem? 

Špenátové risotto

risotto.jpg (83 KB)

Snadné špagety se slaninou a špenátem

spagety.jpg (245 KB)

Jarní lyonský špenát

lyonnaise.jpg (92 KB)

Zdroj fotografií: Alena Kolaříková