Co připravujte ke špenátu nejčastěji vy? U nás je to většinou sázené vejce nebo vejce natvrdo. Někdo dělá špenát s uzeným masem. My jsme však vyzkoušeli jeho sváteční úpravu a podusili jsme k němu krásnou vepřovou krkovici.
Suroviny
- 4 silné plátky vepřové krkovice
- špenát - 1 velký sáček čerstvého nebo 400 g mraženého (celé listy, posekaný)
- 200 ml smetany ke šlehání
- 2 velké cibule
- trocha sádla
- sůl
- pepř
- česnek
- brambory jako příloha
Postup
Ve velké pánvi si rozehřejte trochu sádla. Jednu cibuli nakrájejte na drobno a dejte osmahnout na sádlo. Až cibule zesklovatí, přidejte na pánvičku plátky krkovice, které jste z obou stran ochutili solí a pepřem. Opečte z obou stran.
Zalijte vodou nebo vývarem, máte-li uvařený. Přiklopte pokličkou a duste na velice mírnou teplotu. My jsme zvolili z možných 14 stupňů 4 až 5. Maso se bude dusit dlouho, ale odměnou vám budou velice měkké kousky masa, které ukrojíte vidličkou a omáčka příjemně zahuštěná tukem z krkovičky.
Brambory oloupejte, uvařte do poloměkka a dejte na plech vyložený pečícím papírem. Zapečte je v troubě vyhřáté na 190 °C, dozlatova, dokřupava.
Až se vám bude zdát, že už je maso měkké, můžete si připravit špenát. Čerstvé špenátové listy trochu posekejte nebo použijte mražený špenát.
V hrnci si rozehřejte opět kousek sádla a osmahněte na něm cibulku, dokud nezesklovatí. Přidejte nasekaný česnek, podle chuti, ideálně asi 2 až 3 stroužky. Promíchejte a chvíli společně opékejte. Vsypejte špenát. Ochuťte solí a pepřem. Špenátu stačí pár minut, aby změknul. Zalijte ho smetanou a ještě chvíli nechejte na plotně. Špenát nesmí být moc řídký, můžete na chvíli zvýšit teplotu a přebytečnou tekutinu vyvařit. Tím se špenát zahustí.
Podávejte společně na talíři. Opečené brambory, výborný špenát a krkovici i s omáčkou.
Dobrou chuť přeje Elly.
Vaříte rádi se špenátem?
Snadné špagety se slaninou a špenátem
Zdroj fotografií: Alena Kolaříková
Nový komentář
Komentáře
Tak tohle vypadá vážně skvěle, až jsem z toho dostala hlad! :D Rozhodně zkusím :)
vypadá to luxusně, s opečenými bramborami mně nenapadlo špenát udělat, jen s vařenými nebo bramborovým či kynutým knedlíkem. toto hned vyzkouším.
Já bych si dal, ale u nás by to neprošlo. Manželka nemá ráda ke špenátu brambory díky školním jídelnám. Takže jedině knedlík a místo krkovice bych dostal klobásku.
Vepřovou krkovičku se špenátem, tu bych si dala hned.
Mnnam, vypadá to skvěle :)