Snad těžko bychom našli v tradiční české kuchyni známější jídlo než je vepřo-knedlo-zelo. V nejobvyklejší variantě se podává pečené vepřové maso, nejčastěji karé v kombinaci například s vepřovou krkovicí či pleckem. Přílohou bývá houskový knedlík a bílé zelí.
Podle nejrůznějších krajových zvyklostí a osobních zkušeností v každé kuchyni se může i složení tohoto tradičního pokrmu lišit. Záleží jen na vás jak moc tučné či naopak dietní si připravíte maso a jestli třeba vepřové nahradíte pečenou husou či kachnou.
Stejně tak se dá obměňovat příloha. Můžete vyzkoušet více variant domácích houskových knedlíků, vyměnit je za knedlík bramborový nebo vařené brambory. S experimenty to nepřehánějte. Těstoviny nebo rýže se k tomuto jídlu opravdu nehodí :-) Překvapilo mě však zjištění, že není úplně neobvyklé podávat jako přílohu malé bramboráčky. I když jsem tuhle variantu sama nevyzkoušela, určitě někdy vyzkouším.
S přípravou zelí si můžete také pohrát a střídat hlávkové zelí červené i bílé. Výborné je připravit přílohu z dušené hlávkové kapusty nebo vyzkoušet méně tradiční kedlubnové zelí. To dělávala moje babička a chutnalo vždycky celé rodině.
Ať zvolíte jakoukoliv nabízenou variantu nebo vlastní úpravu, téměř vždycky je tohle jídlo celkem tučné a kaloricky náročné. Zaujala mě proto úprava pro „dietáře“, kterou mi mailem poslala kamarádka.
DIETNÍ VEPŘO-KNEDLO-ZELO
Suroviny
600 g vepřové kýty
4 lžíce hořčice
sůl a pepř
1 lžička oleje
1 cibule
300 g kysaného zelí
kmín, ocet, sůl, hnědý cukr
750 g brambor
1 vejce
18 lžic hrubé mouky
6 lžic krupice
sůl
Postup
Maso nakrájíme na větší kostky, osolíme, opepříme. Zprudka opečeme ze všech stran, potřeme maso hořčicí a lehce podlijeme vodou. Dáme péct do trouby, do pekáče s poklicí. Asi deset minut před koncem pečení můžeme maso odkrýt a dopéct kůrčičku.
Zelí propláchneme pod tekoucí vodou, osmažíme si cibulku na teflonové pánvi, přihodíme zelí a dusíme, dochutíme a podáváme. Pokud chcete vyzkoušet zelný salát, tak zelí opláchneme, přidáme nakrájenou cibuli, okmínujeme. Z vody, cukru, soli a octa si připravíme sladkokyselý nálev, kterým připravené zelí zalijeme.
Brambory omyjeme, oloupeme a uvaříme doměkka. Brambory je vhodné uvařit den předem. Vychladlé brambory nastrouháme nebo nameleme, přidáme vajíčko, mouku, krupici, osolíme. Z těsta si uválíme váleček, který vaříme v osolené vodě.
Dobrou chuť přeje elly.
Nový komentář
Komentáře
dnes jsme měli k obídku to byla bašta, zapili jsme to skleničkou piva
uuuuuplne bych si dala
prostě mňamka
Mnammm..Uplne jsem si polkla :)
cilani — #1 presne tak. A do zeli pridavam slaninu, na ni pak dam cibulku. A veprovy pecu s kminem, cibuli, CESNEKEM!, soli a peprem. A nic nerestuju.
Co je na tom receptu dietního?
Vyborne "zeli" je taky z cukety. Nastrouhat a varit jako hlavkove zeli, stejne koreni atd., jen se vari asi tak pul hodinky a je hotove.
vepřo -knedlo moc nemusím, protože můj ex nic jiného téměř nejedl ,jo ještě guláš,ale proč píši ,jako přílohu jste neuvedli špenát a ten já můžu a především ten z kopřiv. Přeji hezký den.
Proplachovat kysané zelí?? To by mi doma teda dali, vždyť ztratí svou chuť.... Vodu se zelí si slívám do hrnečku, pijeme ji a ještě ji kolikrát do toho zelí trochu přiliju, ať má dobrou chuť.