venecky.jpgFoto: Alena Kolaříková

Odpalované těsto vyžaduje minimum surovin, ale také soustředěnou práci a dodržení kuchařských postupů. Když dodržíte několik zásad, které najdete v našem receptu, věnečky se vám rozhodně povedou.

A když máte upečené základy, tak už je to hračka. 

Suroviny na těsto

  • 1/2 l vody
  • špetka soli
  • 250 g másla
  • 280 g polohrubé mouky
  • 6-8 vajec (dle velikosti)
  • 1 rozšlehané vajíčko na potření

Zahřejte vodu a rozpusťte v ní máslo. Až je voda horká a tuk rozpuštěný, přimíchejte najednou celé množství mouky. Pořádně promíchejte, aby nevznikly hrudky. Míchejte tak dlouho, až se bude těsto odlepovat od kastrolu. Ano, tohle je odpalování.

Nechejte prochladnout a vmíchejte vajíčka. V horké směsi by mohla vajíčka zřídnout.

Vyšlehejte v robotu s metlou nebo ručním šlehačem. Naplňte do cukrářského sáčku a na plech s pečícím papírem stříkejte tvary. Ty potřete rozšlehaným vajíčkem a pečte v troubě předehřáté na 170 °C, dozlatova.

Troubu v žádném případně neotvírejte, minimálně dvacet minut. Až pořádně vyskočí, můžete otevřít a zkontrolovat, jestli už je upečeno.

Pudinkový krém

  • 350 ml mléka
  • 1 sáček vanilkového pudinku
  • 100 g moučkového cukru
  • 100 g měkkého másla
  • 1 vanilkový lusk

Uvařte hustý pudink. Nechejte ho úplně vychladnout. Přidejte k němu měkké máslo a ochuťte cukrem. Přidejte semínka z vanilkového lusku. Na vysoké otáčky vyšlehejte. Pudink musí být opravdu studený, jinak se vám může krém srazit.

Dobrou chuť přeje Elly.

kremese.jpgFoto: archiv redakce

7.jpgFoto: Alena Kolaříková