Foto: Alena Kolaříková
Odpalované těsto vyžaduje minimum surovin, ale také soustředěnou práci a dodržení kuchařských postupů. Když dodržíte několik zásad, které najdete v našem receptu, věnečky se vám rozhodně povedou.
A když máte upečené základy, tak už je to hračka.
Suroviny na těsto
- 1/2 l vody
- špetka soli
- 250 g másla
- 280 g polohrubé mouky
- 6-8 vajec (dle velikosti)
- 1 rozšlehané vajíčko na potření
Zahřejte vodu a rozpusťte v ní máslo. Až je voda horká a tuk rozpuštěný, přimíchejte najednou celé množství mouky. Pořádně promíchejte, aby nevznikly hrudky. Míchejte tak dlouho, až se bude těsto odlepovat od kastrolu. Ano, tohle je odpalování.
Nechejte prochladnout a vmíchejte vajíčka. V horké směsi by mohla vajíčka zřídnout.
Vyšlehejte v robotu s metlou nebo ručním šlehačem. Naplňte do cukrářského sáčku a na plech s pečícím papírem stříkejte tvary. Ty potřete rozšlehaným vajíčkem a pečte v troubě předehřáté na 170 °C, dozlatova.
Troubu v žádném případně neotvírejte, minimálně dvacet minut. Až pořádně vyskočí, můžete otevřít a zkontrolovat, jestli už je upečeno.
Pudinkový krém
- 350 ml mléka
- 1 sáček vanilkového pudinku
- 100 g moučkového cukru
- 100 g měkkého másla
- 1 vanilkový lusk
Uvařte hustý pudink. Nechejte ho úplně vychladnout. Přidejte k němu měkké máslo a ochuťte cukrem. Přidejte semínka z vanilkového lusku. Na vysoké otáčky vyšlehejte. Pudink musí být opravdu studený, jinak se vám může krém srazit.
Dobrou chuť přeje Elly.
Foto: archiv redakce
Foto: Alena Kolaříková
Nový komentář
Komentáře
Věnečky jsou perfektní ????
Dělám, jsou vynikající