Odpalované těsto vyžaduje minimum surovin, ale také soustředěnou práci a dodržení kuchařských postupů. Když dodržíte několik zásad, které najdete v našem receptu, věnečky se vám rozhodně povedou.
A když máte upečené základy, tak už je to hračka.
Suroviny na těsto
- 1/2 l vody
- špetka soli
- 250 g másla
- 280 g polohrubé mouky
- 6-8 vajec (dle velikosti)
- 1 rozšlehané vajíčko na potření
Zahřejte vodu a rozpusťte v ní máslo. Až je voda horká a tuk rozpuštěný, přimíchejte najednou celé množství mouky. Pořádně promíchejte, aby nevznikly hrudky. Míchejte tak dlouho, až se bude těsto odlepovat od kastrolu. Ano, tohle je odpalování.
Nechejte prochladnout a vmíchejte vajíčka. V horké směsi by mohla vajíčka zřídnout.
Vyšlehejte v robotu s metlou nebo ručním šlehačem. Naplňte do cukrářského sáčku a na plech s pečícím papírem stříkejte tvary. Ty potřete rozšlehaným vajíčkem a pečte v troubě předehřáté na 170 °C, dozlatova.
Troubu v žádném případně neotvírejte, minimálně dvacet minut. Až pořádně vyskočí, můžete otevřít a zkontrolovat, jestli už je upečeno.
Pudinkový krém
- 350 ml mléka
- 1 sáček vanilkového pudinku
- 100 g moučkového cukru
- 100 g měkkého másla
- 1 vanilkový lusk
Uvařte hustý pudink. Nechejte ho úplně vychladnout. Přidejte k němu měkké máslo a ochuťte cukrem. Přidejte semínka z vanilkového lusku. Na vysoké otáčky vyšlehejte. Pudink musí být opravdu studený, jinak se vám může krém srazit.
Dobrou chuť přeje Elly.
Nový komentář
Komentáře
Věnečky jsou perfektní ????
Dělám, jsou vynikající