51099674_304902253503424_7554870017947336704_n.jpg (87 KB)

Z odpalovaného těsta však nemusíte péct jen věnečky se žloutkovou náplní. Můžete si pohrát karamelovými větrníky, upéct lahodné francouzské eclairs, malé kulaté profiterolky. Prokrojené výtvory naplníte vanilkovým nebo pudingovým krémem, šlehačkou, doplníte čerstvým ovocem, karamelovou nebo čokoládovou polevou. Variant máte mnoho. Nebojte se použít také slané náplně. 

Odpalované těsto je krásně nadýchané, uvnitř vznikne prostor pro náplň a nahoře je krásně křupavé.

Jak si s odpalovaným těstem poradila naše čtenářka Darina? Ta k dnešnímu receptu říká: „Povedly se výborně, ani jeden nesplaskl!!“

Recept je na základní těsto, které potom naplníte a dozdobíte podle chuti a fantazie.

Suroviny

  • 130 ml vody
  • 50 g Hery
  • špetka soli
  • 100 g hladké mouky
  • 2 velké vejce nebo 3 malé 

50493320_304902223503427_8225510357850914816_n.jpg (71 KB)

Postup

Vodu a Heru dejte do většího hrnce na plotnu. Nechejte zahřívat - rozpouštět.  Až bude Hera rozpuštěná, přiveďte směs k varu.

Sundejte hrnec z plotny a přidejte do vody zbylé suroviny, KROMĚ VAJÍČEK. Zamíchejte. Vraťte na plotnu, kterou jste zapnuli na nízkou teplotu. Míchejte a těsto „odpalujte“. Míchejte tak dlouho, dokud z těsta nevznikne koule. Bude to trvat zhruba pět minut.

Kouli z těsta dejte do výkonného kuchyňského robotu s hnětacím nástavcem. Zapněte na pomalejší chod a postupně přidávejte po troškách vejce, která jste předtím prošlehali v misce. 

Hotové těsto je krásně lesklé. Naplňte ho do cukrářského sáčku s nástavcem. 

Připravte si plech. Vyložte ho pečícím papírem, postříkejte vodou (to proto, aby byl výsledek ještě nadýchanější). Na plech stříkejte cukrářským sáčkem tvary.

Pečte v troubě vyhřáté na 200 °C, 8 minut. Poté teplotu stáhněte na 160 °C a pečte dalších 20 až 25 minut.

Nechejte vychladnout, prokrojte a naplňte čímkoliv podle chuti.

29261591_167283423931975_8164171245542178816_o.jpg (58 KB)

Dávejte si pozor

  • aby těsto nebylo příliš tekuté. Po nastříkání na plech se tvary nesmí rozjíždět. Jinak by se pečením dobře nenafoukly, uvnitř by nevznikl dostatečný prostor k naplnění.
  • aby těsto nebylo příliš hutné, s velkým množstvím mouky. Takové těsto poznáte tak, že se neleskne. Stačí přidat trošku vajíčka a chybu napravíte. 
  • aby se tvary pekla dostatečně dlouho. Pokud bude doba pečení krátká, bude těsto uvnitř vlhké a výsledek nebude nadýchaný, ale splaskne.
  • abyste nepřidávali vejce příliš rychle. Těsto by mohlo zřídnout. Přidávejte po troškách a čekejte, až se zamíchají do těsta.

Dobrou chuť přeje Darina.

Lákavé dezerty ke kávě

Kokosová buchta se smetanou

DSC_0424_1.jpg (70 KB)

Kefírový koláč s kakaem

kolac.jpg (80 KB)

Tvarohové koblihy s malinovou omáčkou

koblihy6.jpg (165 KB)

Zdroj fotografií: Alena Kolaříková, Darina Vitíková

Reklama