Z odpalovaného těsta však nemusíte péct jen věnečky se žloutkovou náplní. Můžete si pohrát karamelovými větrníky, upéct lahodné francouzské eclairs, malé kulaté profiterolky. Prokrojené výtvory naplníte vanilkovým nebo pudingovým krémem, šlehačkou, doplníte čerstvým ovocem, karamelovou nebo čokoládovou polevou. Variant máte mnoho. Nebojte se použít také slané náplně.
Odpalované těsto je krásně nadýchané, uvnitř vznikne prostor pro náplň a nahoře je krásně křupavé.
Jak si s odpalovaným těstem poradila naše čtenářka Darina? Ta k dnešnímu receptu říká: „Povedly se výborně, ani jeden nesplaskl!!“
Recept je na základní těsto, které potom naplníte a dozdobíte podle chuti a fantazie.
Suroviny
- 130 ml vody
- 50 g Hery
- špetka soli
- 100 g hladké mouky
- 2 velké vejce nebo 3 malé
Postup
Vodu a Heru dejte do většího hrnce na plotnu. Nechejte zahřívat - rozpouštět. Až bude Hera rozpuštěná, přiveďte směs k varu.
Sundejte hrnec z plotny a přidejte do vody zbylé suroviny, KROMĚ VAJÍČEK. Zamíchejte. Vraťte na plotnu, kterou jste zapnuli na nízkou teplotu. Míchejte a těsto „odpalujte“. Míchejte tak dlouho, dokud z těsta nevznikne koule. Bude to trvat zhruba pět minut.
Kouli z těsta dejte do výkonného kuchyňského robotu s hnětacím nástavcem. Zapněte na pomalejší chod a postupně přidávejte po troškách vejce, která jste předtím prošlehali v misce.
Hotové těsto je krásně lesklé. Naplňte ho do cukrářského sáčku s nástavcem.
Připravte si plech. Vyložte ho pečícím papírem, postříkejte vodou (to proto, aby byl výsledek ještě nadýchanější). Na plech stříkejte cukrářským sáčkem tvary.
Pečte v troubě vyhřáté na 200 °C, 8 minut. Poté teplotu stáhněte na 160 °C a pečte dalších 20 až 25 minut.
Nechejte vychladnout, prokrojte a naplňte čímkoliv podle chuti.
Dávejte si pozor
- aby těsto nebylo příliš tekuté. Po nastříkání na plech se tvary nesmí rozjíždět. Jinak by se pečením dobře nenafoukly, uvnitř by nevznikl dostatečný prostor k naplnění.
- aby těsto nebylo příliš hutné, s velkým množstvím mouky. Takové těsto poznáte tak, že se neleskne. Stačí přidat trošku vajíčka a chybu napravíte.
- aby se tvary pekla dostatečně dlouho. Pokud bude doba pečení krátká, bude těsto uvnitř vlhké a výsledek nebude nadýchaný, ale splaskne.
- abyste nepřidávali vejce příliš rychle. Těsto by mohlo zřídnout. Přidávejte po troškách a čekejte, až se zamíchají do těsta.
Dobrou chuť přeje Darina.
Lákavé dezerty ke kávě
Tvarohové koblihy s malinovou omáčkou
Zdroj fotografií: Alena Kolaříková, Darina Vitíková
Nový komentář
Komentáře
Tak věnečky chci zkusit už hodně dlouho, asi zkusím tento recept :)
Místo Hery dávám máslo. Vejce zašlehávám až do vychladlého těsta. Důležité je těch prvních 8 minut opravdu neotvírat troubu, aby se věnečky krásně nafoukly. Potom je nechat zapéct na menší teplotu a pak doporučuji troubu ještě zmírnit a nejlépe s pomocí horkého vzduchu dosušit.
Recept na krém: uvařit hustý puding (na litr mléka dávám 3 prášky a 3 vejce), nesladím. Po vychladnutí ušlehat s máslem a osladit podle chuti. Kolik dát másla je různé. Doma máme raději lehčí krém a tak dávám méně másla, kdo má raději krém máslový může dát více.
Věnečky bych zkusila.
krásné mlsání
Mňam, všechny moučníky lákavé, ale co ta taile?
Já bych moc prosila o recept na dobrý žloutkový krém, nebo jaký krém se vám osvědčil do věnečků? Děkuji ještě jednou