Dnešní hektická doba se promítá i do našich stravovacích návyků. Jídlo často vnímáme jako něco, co nás zdržuje od pracovních povinností. A mnohdy to začíná už snídaní, rychle si koupit kus pečiva a někde o samotě ho do sebe nasoukat. Přitom poctivá snídaně by měla být základem každého dne. Podle odborníků na výživu se dokonce jedná o nejdůležitější jídlo dne, které nám pomůže nastartovat celý organismus. Pokud snídani vynecháme, může to mít pro nás neblahé následky, protože nám chybí živiny a většinou se pak dojídáme odpoledne nebo večer, což pak často vede k nadváze. Tento problém by se neměl týkat 69 % Čechů, kteří v průzkumu uvedli, že snídají pravidelně, 24 % pak přiznalo, že snídá, ale nepravidelně, a 7 % dokonce nikdy nesnídá.

Naše první jídlo dne bychom si podle doporučení měli dát nejpozději hodinu po probuzení a samotná snídaně by měla tvořit až čtvrtinu celkového denního energetického příjmu. Podle dat z průzkumu téměř třetina Čechů (31 %) posnídá mezi 7:00 a 8:00. 23 % to stihne již o hodinu dříve, 20 % pak snídá mezi 8:00 a 9:00 a 16 % patří mezi ranní ptáčata a musí stihnout posnídat mezi 5:00 a 6:00.

Snídaně o samotě a doma

Jídlo sice spojuje, ale v případě snídaně Čechů to rozhodně neplatí, 65 % totiž snídá o samotě, 25 % s rodinou a 10 % si nechává snídani až do práce, kde snídají se svými kolegy. Nejčastěji snídají Češi v pohodlí domova – 72 %, v práci pak posnídá necelá třetina, konkrétně 27 %. Navíc 9 % respondentů uvedlo, že trpí intolerancí, která jim brání snídat ve stravovacích zařízeních. „Rodiče často svým dětem snídani nachystají, ale sami už ji s nimi neposnídají. Což je velká škoda, snídaně nám dává možnost sejít se se svou rodinou či partnerem a posilovat tak vzájemné vztahy. Správně zvolená a konzumovaná v klidu, tedy ne za chůze a ve spěchu, má navíc pro naše zdraví nesmírný přínos. Pokud už ráno nesnídáte z jakéhokoliv důvodu, nezapomínejte se napít obyčejné vody, a doplnit tak tekutiny," radí Zuzana Pavelková Šafářová, nutriční expertka. 
 
 Vítězí pečivo s uzeninou a čaj

Častá představa mnoha Čechů o chlebu s máslem a marmeládou jako typické ranní snídani není podle průzkumu zas tak vzdálená od reality. 40 % Čechů totiž nejčastěji posnídá pečivo a uzeninu, 25 % si dá sladké pečivo, 24 % zdravou verzi v podobě müsli, marmeládu s pečivem pak zvolí pětina (20 %) Čechů, ovoce si ke snídani dává 19 % lidí a velmi oblíbená a experty na výživu i doporučovaná míchaná vajíčka pak volí jako začátek dne 16 % Čechů. Více jak 80 % Čechů pak má snahu jíst alespoň občas zdravou verzi snídaně. Oblibu sladkých snídaní u Čechů potvrzuje i obchodní síť prodejen Žabka, kterou Češi hojně vyhledávají právě pro rychlý nákup snídaně či svačiny. „Nejprodávanější kombinací snídaňových meníček je latte či espresso s croissantem. Ze sladkého pečiva se pak nejvíce prodává donut s čokoládovou polevou, čokoládový závitek a rozinkový šnek,“ říká Radim Lunda, generální manažer sítě Žabka.

Pro snídani do hypermarketu

Nejčastější místem, kam míří většina Čechů pro svou snídani, jsou velké hypermarkety, snídani si tam pořizuje 61 % z nich. Necelá třetina (31 %) si pak snídani zakoupí v menším obchodě. A pro valnou většinu zákazníků – 90 % je stávající nabídka snídaňového sortimentu dostatečná. V posledních letech se právě tento sortiment výrazně rozšířil. „Zaměřili jsme se především na sortiment zdravých snídaní, ať už se jedná o 100% džusy, smoothie, jogurty nebo müsli, ale díky široké nabídce naší pekárny si na své přijdou i vyznavači klasických snídaní,“ dodává Jana Suchá, trading manažerka společnosti Tesco.

Reklama