Tak i já jsem se rozhodla podělit o nějaký ten receptík. A jelikož je zrovna sezona kvetení černého bezu, Tak posílám receptík na báječný sirup z květů černého bezu. Dělám ho již několik let. Máme ho moc rádi, hlavně v zimě je to báječný do horkého čaje. Přeji všem dobrou chuť.
Milena Puschová,dříve Frűhaufová
2 l vody - svařit
25 květů černého bezu
25 g kyseliny citronové
2 citrony i s kůrou nakrájené na plátky (bez jader)
2 kg cukru krupice nebo krystal
Do vychladlé svařené vody se dají květy, kyselina citronová, citrony a necháme 24 hodin stát. Pak přecedíme a přidáme 2 kg cukru a zamícháme, až se cukr rozpustí.
Nalijeme do lahví a skladujeme v chladu.
|
---|
Nový komentář
Komentáře
Už ho mám také hotový
Perfektní.
už se na něj chystám, bez nám krásně kvete - zase bude zásoba na celý rok
JE MOC DOBRÁ
taky jsem ho dělala ale teď už jen louhuju v octě a potírám s nim při horečce ruce a nohy
Bezinková limonáda je osvěžující a nemusí v ní být moc cukru, krásně perlí
ToraToraTora — #10 Mňááám! Ještě tak kdyby mi ho někdo uvařil. :)
ToraToraTora — #10
ToraToraTora — #10
Pokud chcete, aby sirup vydržel klidně celou zimu, před slitím do lahví ho zahřejte na nějakých 70-80°C a slívejte horký. Ihned zavíčkujte. Pro jistotu lze nalít na vrch i kapku alkoholu, který díky jiné hustotě drží navrchu a funguje jako antibakteriální zátka.
Jinak do sirupu je pro lepší chuť možné hodit i pár větviček meduňky a já dávám ještě šalvěj, protože se díky tomu obejdeme celou zimu bez kašle a antibiotik.
enka1 — #6 když to nechám ve sklepě (chladno a tma), tak celý rok - dokud se to nevypije. jinak vždycky načnu sklenici (dávám do zavařovaček a buď jen přimáčknu víčko nebo zašroubuji) a dám ji do ledničky. máme to zhruba tak do další nové dávky.
navia — #7 Jo, moje babička to dělávala taky a pak to mělo i malé bublinky, asi jak to kvasilo či co. A vůbec se to pak už nemuselo ředit vodou. Bylo to skoro jako víno bez alkoholu.
Babička dělávala nějaký, který musel stát několik týdnů?? ve sklenici za oknem. Dával se do něj určitě i ocet a pili jsme to vždycky celé léto. Obracení sena o prázdninách bez "bezoviny" si vůbec nevybavuji
maje — #3 Dík a jak dlouho vydrží?
dobrůtka
taky ho dělávám každý rok, je to dorůtka ...
enka1 — #2 jestli můžu, tak odpovím - dělám ho taky. opravdu platí, že do bezového sirupu stejný podíl vody a cukru. tudíž na 2 l vody 2 kg cukru. ale stojí to za to. je fakt moc dobrý (jen dávám cca polovinu kyseliny citronové)
Asi něco podobného dělával otec, bylo to moc dobré. Fakt dvě kila cukru na dva litry?
nejlepší sirup, co může bejt... teda hned po malinovým