Recepty do naší Velké kulinářské soutěže neposílaly jen čtenářky, ale také čtenáři. Dnešní recept je od Zdeňka Smolce.

kuře na medu

Potřebujeme

  • 1 středně velké kuře
  • sojová omáčka
  • kurkuma
  • med
  • sůl
  • černé pivo
  • máslo

Naporcujeme kuře na čtyři velké porce, popřípadě osm malých porcí.

Porci jednu po druhé prosolíme. Solí šetřit nemusíme. Následuje sojová omáčka, kterou vmasírujeme do masa. Potom vezmeme kurkumu a místo vedle místa potřeme.
Do rendlíku dáme tři velké lžíce medu a necháme na mírném ohni med lehce rozpustit. Med poctivě rozetřeme na masenko místo vedle místa. Medem taktéž nešetříme!!! Nakonec uložíme do jenské misky a dáme minimálně na jeden den uležet.
Před pečením podlijeme 2 dl černého piva a poté doléváme vodu. Na kuře dáme také několik plátků máslíčka a můžeme péct.
Kuřátko má nádhernou krustu a chutná přímo skvěle. Nevím, ale rodina říká, že lepší kuřátko nejedli. No a já ? Při vší skromnosti také ne.

Rýži připravím klasicky ve vodě, ale s tím, že potom rýži ochutím a na másle ji restuji na wok pánvi tak dlouho, dokud není nádherně sypká a opražená.

Přeji dobrou chuť.