dýně alá ananas

2 lžičky kyseliny citrónové
3 kg dýně
1 kg cukru krupice
1 a 1/2 l vody
1/2 skleničky ananasové příchuti
20 ks hřebíčku

Nejdříve jsem krásně vybarvené plody dýně donesla ze záhonu domů. Rozřezala, okrájela slupku a vydlabala semena. Zůstala pouze dužnatá část. Tu jsem nakrájela na drobné kostky.

Vyprala ve studené vodě, navážila a dala do hrnce - přidala jsem kyselinu citrónovou a zalila vodou. Nechala jsem tuto směs do druhého dne (24 hodin) stát na chladném místě.

Následující den jsem naloženou dýni postavila na sporák, přisypala cukr, vložila hřebíčky a začala vařit - jakmile dýně zesklovatěla - přibližně za 10 minut varu (záleží na pevnosti plodů), hrnec jsem odsunula z plotny a zalila ananasovou příchutí.

Nakonec už jen zbylo „ananasové kousky“ naplnit do předem připravených zavařovacích sklenic, zakrýt víčkem a sterilizovat při 80 °C asi 15 minut.

Tento kompot vám posílám, protože je vynikající, pomalu ho nerozeznáte od ananasu. Nevím, zda je adeptem na vítězství, je s ním trošku víc práce, ale určitě stojí za to si ho připomenout.

Pamatuji si ho z dětství, nějaký čas jsme dýni nepěstovali, až loni jsem tento recept znovu oprášila a měl opravdu velikánský úspěch.

Takže letos už mám připravené sazeničky dýně pro jistotu dvě. :-)

Dobrou chuť přeje Beetty.

TÉMATA:
ZELENINA