2 lžičky kyseliny citrónové
3 kg dýně
1 kg cukru krupice
1 a 1/2 l vody
1/2 skleničky ananasové příchuti
20 ks hřebíčku
Nejdříve jsem krásně vybarvené plody dýně donesla ze záhonu domů. Rozřezala, okrájela slupku a vydlabala semena. Zůstala pouze dužnatá část. Tu jsem nakrájela na drobné kostky.
Vyprala ve studené vodě, navážila a dala do hrnce - přidala jsem kyselinu citrónovou a zalila vodou. Nechala jsem tuto směs do druhého dne (24 hodin) stát na chladném místě.
Následující den jsem naloženou dýni postavila na sporák, přisypala cukr, vložila hřebíčky a začala vařit - jakmile dýně zesklovatěla - přibližně za 10 minut varu (záleží na pevnosti plodů), hrnec jsem odsunula z plotny a zalila ananasovou příchutí.
Nakonec už jen zbylo „ananasové kousky“ naplnit do předem připravených zavařovacích sklenic, zakrýt víčkem a sterilizovat při 80 °C asi 15 minut.
Tento kompot vám posílám, protože je vynikající, pomalu ho nerozeznáte od ananasu. Nevím, zda je adeptem na vítězství, je s ním trošku víc práce, ale určitě stojí za to si ho připomenout.
Pamatuji si ho z dětství, nějaký čas jsme dýni nepěstovali, až loni jsem tento recept znovu oprášila a měl opravdu velikánský úspěch.
Takže letos už mám připravené sazeničky dýně pro jistotu dvě. :-)
Dobrou chuť přeje Beetty.
Nový komentář
Komentáře
tenhle kompot má rád manžel, tak mu vždy udělám dostatečnou zásobu
Dělám to stejně,jen přidávám ještě šťávu z citronu.
Osobně dyně moc nemusím.
Kdysi jsem tento kompot dělala, ale bohužel se u nás moc nejedl. Ananas to nenahradilo.

Také moje maminka dělala tento kompot ale nám moc nechutnal neni nad poctivej ananasovej kompot či čerstvý ananas
Ještě malý dodatek,maminka tam dávala vždy do slklenice i kolečko citronu.
Znám tento recept taky.Takto zavařovala moje maminka.Postup byl naprosto stejný.Já tento kompot milovala.A jádra zdýně jsme sušili a pak loupali a jedli.
Mně připadá, že je to zbytečné dvojí vaření, je nebezpečí rozvaření. To já jsem dávala do sklenice syrové kousky do nálevu a změkly až při sterilizaci.
Dýni miluju takže mi nevadí úpravy na různý způsob
není nad poctivý ananasový kompot
Já ovšem nejradši ananas čerstvý...
Ano-tohle děláme již strašně dlouho a je fakticky výborný..pokud chybí ananas.tresť,tak lze v nouzi použít i ananasový kompot..chlapovi tam kápnu i trochu rumu.
Dříve jsem dělala, ale kromě mě to nikdo nejedl, že není nad klasický ananas, a tak jsem to vzdala
maje — #4 díky moc, ukládám si a na podzim určitě vyzkouším
jija — #3 sirup, ale musí být poctivý a hustý. a pokud je dýně víc a ta chuť není úplně výrazná, přidávám aroma. ale to jen v nouzi nejvyšší
maje — #1 dýni s ananasovým sirupem taky dělám, dýni a la pomeranč neznám, co tam dáváš Maje, taky sirup nebo vymačkanou šťávu z pomeranče?
Nakrájet dýni na drobné kostky je práce pro chlapa a ne pro slabou ženu.
dělám taky, ale ze sirupu (ne tresti), ale radši máme ala pomeranč. je to úžasný do jakýchkoli ovocných salátů