Lenka Mastešová, na svém blogu i na našem magazínu známá pod přezdívkou Beaute, je skvělá kuchařka. Ráda experimentuje a miluje dobré jídlo. A cokoliv uvaří, je požitek!

chleba bez hnětení

Dnes můžete vyzkoušet její oblíbený recept na chléb bez hnětení. Určitě budete nadšení.

3 hrnky hladké mouky
1,5 hrnku vody
půl lžičky sušeného droždí
lžičku a půl soli
může být čerstvě drcený kmín, nebo trochu chlebového koření

Smícháme všechny sypké suroviny, přidáme vodu a promícháme. Přikryjeme folií a necháme 12-18 hodin kynout.

Těsto vyndáme z mísy na pomoučenou desku a přeložíme několikrát strany přes sebe. Posypeme moukou a necháme chvilku odpočívat. Poté vytvarujeme bochník a necháme ještě hodinu kynout. Na 200 °C rozehřejeme troubu, do které dáme rozpálit taky litinový hrnec. Dřív jsem ho neměla a chleba pekla normálně na plechu. V hrnci je to ale mnohem lepší. Bochník přendáme do rozpáleného hrnce a dáme péci přikrytý poklicí na 30 minut, poté poklici sundáme a pečeme ještě dalších 20 minut.

Tak šup, konec výmluv, že nemáte pekárnu chleba. Umíchejte mouku s vodou a pusťte se do toho. Nic to není a tento chleba vážně stojí za to!

Na Lenčině blogu najdete k tomuto receptu také video.

Dobrou chuť přeje Beaute.