Lenka Mastešová, na svém blogu i na našem magazínu známá pod přezdívkou Beaute, je skvělá kuchařka. Ráda experimentuje a miluje dobré jídlo. A cokoliv uvaří, je požitek!
Dnes můžete vyzkoušet její oblíbený recept na chléb bez hnětení. Určitě budete nadšení.
3 hrnky hladké mouky
1,5 hrnku vody
půl lžičky sušeného droždí
lžičku a půl soli
může být čerstvě drcený kmín, nebo trochu chlebového koření
Smícháme všechny sypké suroviny, přidáme vodu a promícháme. Přikryjeme folií a necháme 12-18 hodin kynout.
Těsto vyndáme z mísy na pomoučenou desku a přeložíme několikrát strany přes sebe. Posypeme moukou a necháme chvilku odpočívat. Poté vytvarujeme bochník a necháme ještě hodinu kynout. Na 200 °C rozehřejeme troubu, do které dáme rozpálit taky litinový hrnec. Dřív jsem ho neměla a chleba pekla normálně na plechu. V hrnci je to ale mnohem lepší. Bochník přendáme do rozpáleného hrnce a dáme péci přikrytý poklicí na 30 minut, poté poklici sundáme a pečeme ještě dalších 20 minut.
Tak šup, konec výmluv, že nemáte pekárnu chleba. Umíchejte mouku s vodou a pusťte se do toho. Nic to není a tento chleba vážně stojí za to!
Na Lenčině blogu najdete k tomuto receptu také video.
Dobrou chuť přeje Beaute.
Nový komentář
Komentáře
vyzkoušela jsem a musím říct, že je výborný, už experimentuji s moukou, dávám vždycky jeden hrnek jiné - žitné chlebové, špaldové, semínka ... je super, zadělám ráno než jdu do práce a až se vrátím, upeču
Super, díky za inspiraci, kvůli chlebu na chalupu se mi nechce pořizovat si domácí pekárnu
recept si opíšu a vyzkouším
François Perrin — #11 Beaute u sebe na blogu píše odkud tuto inspiraci má, ano je to od pana Cuketky, který ji má také odněkud :-) Je to oblíbený recept Beaute i Cuketky...
Vypadá báječně,píšu si recept a určitě vyzkouším.
no, trochu se toho bojím, ale představa vypečené kůrky me fakt láká
myslím, že je to akorát převzato z blogu pana Cuketky, tak se k tomu dočtete mnoho dalších informací a zkušeností
tak to určitě skusím...
maje — #8 jj, mám ještě jeden na přikrytí, takže zkusím
selinka — #5 jestli máš ještě jeden, kterým bys to přikryla, tak klidně. ale nepřikryté - to bys asi nezkoušela
Vypadá krásně,taky zkusím
to vypadá fajn, vyzkouším :)
Já ho dám do kulatého ,,jenského skla,, .To by mělo stačit.
maje — #4 ouha, to taky nemám - jen zapékací mísu anebo pekáč. vidíš, šlo by to do pekáčku?
selinka — #3 na plechu nezkoušej. muselo by být trochu hutnější, aby se nerozjel. dej těsto do simaxu (a použij pokličku tak, tak píše beaute.
Tak tohle vyzkouším, jen ten litinový hrnec nemám, takže zkusím na plechu.
Krásný chlebík, ukládám do oblíbených