Za pár dní nás zase čekají svátky jara, Velikonoce. Příroda se probouzí k novému životu a to musíme samozřejmě náležitě oslavit. Je to totiž také ideální příležitost, kdy se může celá rodina sejít u jednoho stolu. Pozvěte tedy příbuzné či přátele a užijte si Velikonoce!


Sváteční velikonoční tabule se totiž může díky našim receptům změnit na královské hody.

 

Co bude k obědu?
Zelený čtvrtek

Kdo sní tento den před východem slunce pečivo namazané medem, bude pak po celý rok chráněn před uštknutím hadů a před žihadly vos.
Na jídelníčku by nemělo chybět „něco zeleného“, třeba pokrm se špenátem. A to proto, abyste byli zdraví.
Vyzkoušejte třeba "Medvědí" špenátové rizoto nebo špenátovou omeletu.

 

Velký pátek

Pátek je postní den, a proto byste neměli jíst maso. Zkuste připravit třeba nějaký sladký pokrm, jako jsou vdolky či koblihy.
 

Bílá sobota

Mezi velikonočními dobrotami nesmí chybět ani klasické pochoutky z mazancového těsta. Když z něj upletete třeba věnec, můžete jej ještě dále dozdobit. Položíte jej třeba na talíř a do jeho středu umístíte květináč s drobnými žlutými narcisy nebo malou vázu s natrhanými sněženkami a bledulemi.

 

Mazancový věnec
Suroviny:
 1/2 kg polohrubé mouky, 1 kostka droždí (42 g), 100 g cukru moučka, 1/4 l mléka, 1 vajíčko, 100 g másla, 1 žloutek, 2 lžíce salka.


Postup: Prosátou mouku a cukr nasypeme do mísy. Z vlažného mléka, lžíce cukru a rozdrobeného droždí připravíme kvásek, který přidáme také do mísy, stejně tak rozpuštěné máslo a vejce. Ručně vypracujeme jemné těsto, které poprášíme moukou, přikryjeme a na teplém místě necháme asi hodinku kynout. Poté jej znova prohněteme, necháme ještě deset minut a můžeme jej zpracovat.
Rozdělíme si těsto na 3 stejné díly. Z těch vyválíme prameny dlouhé asi 70 cm a spleteme je do copu. Ten přeneseme na plech vyložený pečicím papírem a zatočíme do tvaru věnce.
Takto vytvarovaný mazanec necháme ještě asi 20 minut kynout a před vložením do trouby jej potřeme žloutkem rozšlehaným v mléce.
Pečeme v předehřáté troubě, na 175 °C, asi 45 minut.

 

Tradiční velikonoční beránek nesmí chybět na žádném stole! Záleží jen na vás, podle kterého receptu jej upečete. U nás totiž máte na výběr.

Čokoládový beránek
Koňakový beránek
Mrkvový beránek s čokoládovou polevou

Beránek z třeného těsta
Suroviny:
4 vejce, 150 g másla, 150 g cukru moučka, 180 g hladké mouky, prášek do pečiva, sůl, 1 lžička strouhané pomerančové kůry, cukr krystal na posypání, máslo a strouhanka na vysypání formy.

 

Postup: Formu na beránka vymažeme důkladně máslem a vysypeme strouhankou. Rozehřejeme si troubu na 180 °C.
Z vaječných bílků si našleháme tuhý sníh. Do mísy si připravíme změklé máslo, cukr, žloutky a pomerančovou kůru. Všechno důkladně utřeme do hladké pěny. Mouku, smíchanou s práškem do pečiva vmícháme do tohoto krému a nakonec přimícháme i sníh. Se sněhem pracujeme opatrně a zlehka.
Připravené těsto nalijeme do formy na beránka a dáme do předehřáté trouby. Pečeme asi 40 minut.

Beránka poté vyklopíme a ještě horkého ho posypeme krystalovým cukrem.

 

Velikonoční hlavička je další z pochoutek, které by na svátečním stole neměly scházet. Její příprava se liší podle krajových zvyklostí, ale základ je podobný. Tvrdá houska se nakrájí na kostičky, zjemní se mlékem a rozpuštěným máslem a přidá se k ní na kousky pokrájené vařené vepřové, hovězí a uzené maso, čerstvé bylinky (nejlepší jsou kopřivy, petrželka, pažitka), žloutky a sníh z bílků. Nezapomeňte okořenit pepřem a muškátovým oříškem a také osolit. Pečeme v pekáči dozlatova, podáváme teplou či studenou, obojí chutná velice dobře.

 

Neděle – Boží hod

Vrcholí velikonoční svátky, světí se velikonoční pokrmy. Také vaše tabule by dnes měla být svátečnější.

 

Jehněčí kotletky na rozmarýnu
Suroviny:
1 kg jehněčích kotlet, 150 g slaniny, 5 dl vývaru, 1 větší cibule, menší svazek čerstvého rozmarýnu, 1 hlavička česneku, mletý pepř, sůl.

 

Postup: Slaninu nakrájíme na kostičky a nasypeme na dno pekáčku. Přidáme nahrubo nakrájenou cibuli, vložíme očištěné maso a potřeme ho částí česneku rozetřeného se solí. Zbylý česnek rozložíme kolem masa, přidáme rozlámané větvičky rozmarýnu, vše ještě trochu osolíme, opepříme a podlijeme vývarem.
Pekáček zakryjeme, vložíme do trouby vyhřáté na 220 °C a pečeme 15 minut. Pak troubu vypneme a maso v ní necháme přiklopené ještě asi 40 minut. Hotové maso vyjmeme a udržujeme v teple.
Šťávu v pekáčku prudce svaříme na sporáku asi na polovinu množství. Maso nakrájíme na jednotlivé kotlety a podáváme přelité hustou šťávou.
(časopis Vlasta)

 

Velikonoční pondělí

Připravili jste si něco dobrého pro koledníky? Určitě je potěšíte vajíčky a jinými velikonočními tvary, které upečete z perníku a ozdobíte bílkovou polevou. Ta může být bílá nebo barevná, pokud si ji obarvíte potravinářským barvivem. Máte-li doma malou slečnu, určitě vám ráda s jejich zdobením pomůže.

Recept na perníčky najdete ZDE 

 

Který pokrm patří k vaší velikonoční klasice a nesmí chybět na stole?

TÉMATA:
SEZONA