Sváteční velikonoční tabule se totiž může díky našim receptům změnit na královské hody.
Co bude k obědu?
Zelený čtvrtek
Kdo sní tento den před východem slunce pečivo namazané medem, bude pak po celý rok chráněn před uštknutím hadů a před žihadly vos.
Na jídelníčku by nemělo chybět „něco zeleného“, třeba pokrm se špenátem. A to proto, abyste byli zdraví.
Vyzkoušejte třeba "Medvědí" špenátové rizoto nebo špenátovou omeletu.
Velký pátek
Pátek je postní den, a proto byste neměli jíst maso. Zkuste připravit třeba nějaký sladký pokrm, jako jsou vdolky či koblihy.
Bílá sobota
Mezi velikonočními dobrotami nesmí chybět ani klasické pochoutky z mazancového těsta. Když z něj upletete třeba věnec, můžete jej ještě dále dozdobit. Položíte jej třeba na talíř a do jeho středu umístíte květináč s drobnými žlutými narcisy nebo malou vázu s natrhanými sněženkami a bledulemi.
Suroviny: 1/2 kg polohrubé mouky, 1 kostka droždí (42 g), 100 g cukru moučka, 1/4 l mléka, 1 vajíčko, 100 g másla, 1 žloutek, 2 lžíce salka.
Postup: Prosátou mouku a cukr nasypeme do mísy. Z vlažného mléka, lžíce cukru a rozdrobeného droždí připravíme kvásek, který přidáme také do mísy, stejně tak rozpuštěné máslo a vejce. Ručně vypracujeme jemné těsto, které poprášíme moukou, přikryjeme a na teplém místě necháme asi hodinku kynout. Poté jej znova prohněteme, necháme ještě deset minut a můžeme jej zpracovat.
Rozdělíme si těsto na 3 stejné díly. Z těch vyválíme prameny dlouhé asi 70 cm a spleteme je do copu. Ten přeneseme na plech vyložený pečicím papírem a zatočíme do tvaru věnce.
Takto vytvarovaný mazanec necháme ještě asi 20 minut kynout a před vložením do trouby jej potřeme žloutkem rozšlehaným v mléce.
Pečeme v předehřáté troubě, na 175 °C, asi 45 minut.
Tradiční velikonoční beránek nesmí chybět na žádném stole! Záleží jen na vás, podle kterého receptu jej upečete. U nás totiž máte na výběr.
Čokoládový beránek
Koňakový beránek
Mrkvový beránek s čokoládovou polevou
Suroviny: 4 vejce, 150 g másla, 150 g cukru moučka, 180 g hladké mouky, prášek do pečiva, sůl, 1 lžička strouhané pomerančové kůry, cukr krystal na posypání, máslo a strouhanka na vysypání formy.
Postup: Formu na beránka vymažeme důkladně máslem a vysypeme strouhankou. Rozehřejeme si troubu na 180 °C.
Z vaječných bílků si našleháme tuhý sníh. Do mísy si připravíme změklé máslo, cukr, žloutky a pomerančovou kůru. Všechno důkladně utřeme do hladké pěny. Mouku, smíchanou s práškem do pečiva vmícháme do tohoto krému a nakonec přimícháme i sníh. Se sněhem pracujeme opatrně a zlehka.
Připravené těsto nalijeme do formy na beránka a dáme do předehřáté trouby. Pečeme asi 40 minut.
Beránka poté vyklopíme a ještě horkého ho posypeme krystalovým cukrem.
Velikonoční hlavička je další z pochoutek, které by na svátečním stole neměly scházet. Její příprava se liší podle krajových zvyklostí, ale základ je podobný. Tvrdá houska se nakrájí na kostičky, zjemní se mlékem a rozpuštěným máslem a přidá se k ní na kousky pokrájené vařené vepřové, hovězí a uzené maso, čerstvé bylinky (nejlepší jsou kopřivy, petrželka, pažitka), žloutky a sníh z bílků. Nezapomeňte okořenit pepřem a muškátovým oříškem a také osolit. Pečeme v pekáči dozlatova, podáváme teplou či studenou, obojí chutná velice dobře.
Neděle – Boží hod
Vrcholí velikonoční svátky, světí se velikonoční pokrmy. Také vaše tabule by dnes měla být svátečnější.
Jehněčí kotletky na rozmarýnu
Suroviny: 1 kg jehněčích kotlet, 150 g slaniny, 5 dl vývaru, 1 větší cibule, menší svazek čerstvého rozmarýnu, 1 hlavička česneku, mletý pepř, sůl.
Postup: Slaninu nakrájíme na kostičky a nasypeme na dno pekáčku. Přidáme nahrubo nakrájenou cibuli, vložíme očištěné maso a potřeme ho částí česneku rozetřeného se solí. Zbylý česnek rozložíme kolem masa, přidáme rozlámané větvičky rozmarýnu, vše ještě trochu osolíme, opepříme a podlijeme vývarem.
Pekáček zakryjeme, vložíme do trouby vyhřáté na 220 °C a pečeme 15 minut. Pak troubu vypneme a maso v ní necháme přiklopené ještě asi 40 minut. Hotové maso vyjmeme a udržujeme v teple.
Šťávu v pekáčku prudce svaříme na sporáku asi na polovinu množství. Maso nakrájíme na jednotlivé kotlety a podáváme přelité hustou šťávou.
(časopis Vlasta)
Velikonoční pondělí
Připravili jste si něco dobrého pro koledníky? Určitě je potěšíte vajíčky a jinými velikonočními tvary, které upečete z perníku a ozdobíte bílkovou polevou. Ta může být bílá nebo barevná, pokud si ji obarvíte potravinářským barvivem. Máte-li doma malou slečnu, určitě vám ráda s jejich zdobením pomůže.
Recept na perníčky najdete ZDE
Který pokrm patří k vaší velikonoční klasice a nesmí chybět na stole?
Nový komentář
Komentáře
beránky a bochany
beránek a jidáše
Žížala — #8 ja vetsinou do mleka
Bridget: díky, a namáčíš ty rohlíky do mlíka nebo do tý vody po uzeným ?
borůvka: děkuju
Já chci, aby jste se měli o velikonocích dobře
Hoďte sem někdo přesný poměr na tu hlavičku, všichni mají recepty "od oka" - a mě to nikd yneztuhne tak, aby to šlo hezky krájet a drželo to. jako nádovka do kuřete je to použitelný a bylo to i dobrý, ale vypadalo to jak nějaká kejda