Recept je na jednu kynutou velkou pletýnku a přibližně 6-7 velikonočních zajíčků nebo přibližně 14-16 velikonočních zajíčků.


  • 110 g másla
  • 350 g vlažného mléka
  • 630 g pšeničné mouky
  • 1/2 kostky kvasnic
  • 120 g Korunního cukru na pečení
  • špetka soli
  • 1 vejce
  • Kroupový cukr

Postup

Rozpusťte máslo v hrnci a přidejte mléko. Směs másla a mléka zahřejte, pozor! Směs musí být vlažná (ne horká!). Do mísy vsypte mouku, přidejte droždí, sůl a cukr na pečení. Přidejte tekutinu a hněťte. V případě, že máte robota, bude to trvat asi 5 minut, ručně vám to může zabrat o chvíli déle. Hněťte, dokud se nevytvoří homogenní, hladké těsto. Může být lepkavé, ale ne příliš mokré. Jinak přidejte mouku, dokud se nevytvoří pěkné těsto.

Nechte těsto kynout asi 1-1,5 h, např. v troubě při 40 °C, na parapetu na sluníčku nebo na sporáku. Až těsto nakyne, posypte na něj asi 1/2 lžíce mouky (což usnadňuje jeho vyjmutí z mísy) a vložte těsto na pomoučenou pracovní plochu. Prohnětete ještě jednou, rozdělte je na dvě části a poté je tvarujte.

Kynutá pletýnka

Rozdělte těsto na tři stejné kusy a vytvořte 3 prameny. Spojte je a splétejte cop. Potřete rozšlehaným vajíčkem a posypeme cukrovými kroupami.

Velikonoční zajíčci

rozdělte těsto na kousky o hmotnosti 80 g a 15 g. Z větších vytvarujte válečky a z menších koule. Váleček rozložte do písmene U a konce přeložte dvakrát přes sebe. Kuličku potřete vejcem a přilepte ji do spodní části smyčky. 
Nechte pletýnku v troubě při teplotě 40 °C po dobu přibližně třičtvrtě hodiny, zajíčky po dobu 20 minut. Pak zapněte troubu na 170 °C na funkci „horký vzduch“ a pečte kynutou pletýnku asi 20-25 minut (v závislosti na troubě), zajíčky 15-20 minut. Pokud těsto příliš zhnědne, přikryjte ho alobalem.

Tip: Chcete-li dosáhnout pěkného lesku, potřete pletýnku a zajíčky rozšlehaným vajíčkem. Pokud se těsto nepotře, zůstane matné (viz foto). Ideální na Velikonoce!

Více na KORUNNICUKR.CZ

Reklama