Mazanec, beránek i jidáše jsou velikonoční klasikou, která k nejdůležitějšímu křesťanskému svátku neodmyslitelně patří. Ne každá žena si ale s tradičními recepty umí poradit tak, aby byla s výsledkem maximálně spokojená. Jinou zase nudí, že recepty jsou stále stejné, a hledá prostor pro inovace. „Pokud byste rádi na Velikonoce vyzkoušeli něco nového, potom mohu doporučit makový mazanec ze špaldové mouky nebo mě zaujaly perníkové cupcakes, skvěle chutnají a krásně voní,“ dělí se o vyzkoušené a zároveň nekonvenční tipy cukrářka Dortisimo.cz Olga Ceralová.

Vláčný mazanec zajistí lepek i fenykl

Neohrnujte nos ani nad tradičními recepty, které můžete každý rok ladit a vylepšovat. Pokud vám mazanec přijde vždycky příliš suchý a dávivý, jde jen o změnu v receptu. „Aby byl mazanec dostatečně vláčný, je důležité použít kvalitní hladkou mouku s vysokým obsahem lepku. Všechny suroviny by zároveň před přípravou měly mít stejnou pokojovou teplotu. V případě kynutého mazance se do těsta přidává ještě špetka mletého fenyklu a muškátového oříšku s trochou citronové kůry,“ vysvětluje Olga Ceralová.

Aby beránek nenudil

Dobrá forma a trocha cviku k tomu nejlepšímu velikonočnímu beránku bohužel nestačí. Nejprve je nutné vybrat si recept, který je vašim chuťovým pohárkům nejblíže – vyzkoušejte kromě klasického piškotu také tvarohové nebo biskupské těsto.
Každá cukrářka by si měla vyzkoušet i více forem, aby zjistila, která se jí používá nejlépe. Některé nejraději pečou v hliněných či kameninových formách, které po generace dědí. Jiné cukrářky nedají dopustit na moderní klasiku – teflon či silikon.
Beránek, který se vůbec povede vyklopit z formy, je první skvělý úspěch, nicméně ještě si zaslouží vesele ozdobit. „U piškotových těst se většinou jen pocukruje, na místo oček se píchnou kuličky nového koření, zaváže se kolem krčku mašlička a je hotovo. Biskupskému beránkovi sluší vzhledem k náplni čokoládová poleva. Nebo můžete na všechny typy beránků použít sněhovou polevu a nastříkat beránka sladkým sněhem, který na něm zaschne a vytvoří dokonalý efekt ovčích kudrlinek. Zručné cukrářky mohou beránka potáhnout a dozdobit marcipánem,“ navrhuje několik způsobů zdobení Olga Ceralová.

Pokud si letos přejete blýsknout se s chutným a vláčným mazancem, vyzkoušejte recept Olgy Ceralové:

Tvarohový mazanec

K výborným receptům na velikonoční mazanec patří tvarohové těsto. Mazanec je nádherně vláčný a vydrží dlouho měkký, pokud ho tedy dříve nesníte. Těsto lze použít i na vánočku nebo pletené copy a další podobné pečivo.

Potřebujeme:

  • 150 g másla
  • 150 g cukru krupice
  • 1 vanilkový cukr
  • 2 celá vejce
  • 250 g plnotučného tvarohu
  • pět lžic mléka
  • sůl
  • prášek do pečiva
  • 500 g hladké mouky

Postup:

Nejdříve vyšleháme máslo s cukrem a následně zašleháme vejce. Do směsi přidáme pět lžic mléka a tvaroh. Nakonec nasypeme trošku soli, prášek do pečiva a hladkou mouku. Vše důkladně propracujeme v hladké těsto, které by mělo mírně lepit.

Těsto můžeme vylepšit ještě přidáním rozinek, kandovaného ovoce, oříšků nebo mandlí.

Na plech s pečícím papírem vytvoříme dva bochánky, potřeme rozpuštěným máslem, posypeme mandlemi a pečeme 10 minut na 200 °C stupňů a pak snížíme teplotu cca na 170 °C a dopečeme ještě asi půl hodiny podle trouby.

Pokud je zapíchnutá špejle suchá, je upečeno. Tento recept je vhodný i pro začátečníky, nejsou tam kvasnice a nemusí se čekat na vykynutí, přesto jsou mazance krásně nadýchané a vláčné.

TIP – Velikonoční forma na vajíčka
6038b908261e4obrazek.png
Ozvláštněte velikonoční tabuli dezertem v podobě vajíček. Silikonová forma z Dortisimo.cz na 6 vajíček poslouží pro studené i pečené laskominy. Hodit se bude také na domácí čokoládu.
Silikonovou formu ve tvaru vajíček užijete na celou řadu receptů. Vyzkoušejte třeba velikonoční linecká vajíčka nebo perníkové těsto, které následně namočíte do čokolády.
Cena: 139 Kč6038b8e50ea43obrazek.png

Více na Dortisimo.cz
6038b47f7af9bobrazek.png

Reklama