64215cfdb3cfdobrazek.jpgFoto: Babiččina volba

Ingredience

  • 1 mrkev, nastrouhaná (asi 100 g)
  • 100 g hladké špaldové mouky Babiččina volba / Babiččina mouka Univerzální
  • 1 vejce
  • 5 g prášku do pečiva
  • 100 ml řepkového oleje
  • 1 lžička kůry z chemicky neošetřeného citronu

K dokončení:

  • 250 g mascarpone
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • 100 g moučkového cukru
  • 1 lžička mleté vanilky

+ marcipánové mrkvičky
 
 
Postup

V robotu nebo šlehačem připravte nejprve pěnu z vajíčka a cukru. Dejte si záležet, aby pěna zesvětlela a zdvojnásobila svůj objem. Zapněte si troubu na 170 °C. V míse stranou si zatím promíchejte mouku a prášek do pečiva. Do pěny z vejce opatrně přidávejte nejprve olej, a až se zapracuje, vmíchejte postupně všechny zbývající ingredience včetně najemno nastrouhané mrkve. V této fázi si můžete pomoci třeba jen stěrkou a zapracovat celé těsto ručně. Hladké těsto dávkujte do formiček na muffiny lžící nebo naběračkou na rýži či zmrzlinu. Ideálně by mělo těsto ve formičkách dosahovat 2/3 výšky, aby během pečení „neuteklo“. Dejte do trouby a pečte 20 minut. Po upečení nechte zcela vychladnout. Připravte si krém na zdobení. Vyšlehejte smetanu ke šlehání s cukrem a postupně přidávejte mascarpone. Až dohladka vyšlehaný krém dobarvujte práškovou nebo tekutou potravinářskou barvou do sytě oranžové. Zdobte sáčkem s širokou hvězdicovou špičkou a dokončete mrkvičkami.

Další velikonoční recepty najdete zde:

jidase.jpg

Foto: Alena Kolaříková

velikonoce.jpg

Foto: Alena Kolaříková