Velikonoce jsou svátky jara, nového života a probouzející se přírody. Lehkost, vitalita a radost ze života jsou proto tím, co by je v ideálním případě mělo provázet. Nežijeme ale v ideálním světě a naše každodenní starosti nás asi dobrovolně neopustí ani o Velikonocích. Zkusme tedy ovlivnit alespoň to, co se dá. Nejsnažší a velmi účinné je zaměřit se na kvalitu velikonočního mlsání.
Dobré a vydatné jídlo spojené s návštěvou příbuzných k Velikonocům určitě patří a není třeba se ho vzdávat. Je nutné si ale uvědomit (obzvláště pokud máme v rodině děti), že k dobrým hlavním jídlům se pravděpodobně přidá nepřeberné množství sladkostí, čokoládových figurek a kopa vykoledovaných vajec. A to už je kombinace, kterou je třeba konzumovat velmi uvážlivě.
Především je třeba si uvědomit, že výběr a množství hlavních jídel dne by měli zohledňovat celkovou denní konzumaci. Proto bychom měli zařadit především k obědu a večeři větší množství čerstvé zeleniny a k snídani a svačinkám více ovoce. Množství sladkostí, které děti mezi jídly „jen tak“ uzobávají bychom měli mít pod kontrolou. Někteří rodiče mají tendenci přejídání v době svátků přihlížet s poznámkou „když je ten svátek, tak ať si dopřejí“. Jak nám ovšem potvrdila nutriční terapeutka Hana Knížková z Poradenského centra Výživa dětí, není to z hlediska zdravé výživy správné. „Jídelníček by měl být vyvážený bez ohledu na to, jestli je všední den či svátek. A to především proto, aby se nepěstoval návyk na sladkosti jako odměnu, kterou děti dostanou, když „přetrpí“ běžné stravování. Vznikne-li takovýto návyk, je většinou přejídání o svátcích, narozeninových oslavách atd. extrémní a to každý organizmus neúměrně zatěžuje,“ upřesňuje nutriční terapeutka.
Na druhou stranu ale není správné sladkosti z jídelníčku dětí zcela vyloučit, ani se je v dobré víře snažit nahradit např. sladkostmi s náhradními sladidly. „Ze své zkušenosti v dětské nutriční poradně mohu potvrdit, že pokud rodiče svému dítěti dlouhodobě nedávají sladkosti raději ani ochutnat, ve chvíli, kdy je prvně okusí jich zaručeně sní co nejvíce a jen ztěžka jej potom rodiče učí znát vhodnou míru,“ uvádí nutriční terapeutka a dodává: „I tady platí, že žádný extrém není tím správným řešením.“ Náhradní sladidla ve sladkostech mohou budit dojem, že jich můžeme sníst více, protože jsou přece dietnější než sladkosti slazené cukrem. Není to ale tak docela pravda - často tyto výrobky obsahují větší množství tuků nebo škroby a jejich výsledná energetická hodnota může být i vyšší. Náhradní sladidla navíc nejsou vhodná pro malé děti.
Děti i dospělí by proto i během Velikonoc měli konzumovat především kvalitnější a svým způsobem tedy i „zdravější“ pamlsky. Může to být například čokoláda s vyšším podílem kakaa, ovoce a ořechy (ořechy pro děti starší, malé dítě by je mohlo vdechnout), sušené ovoce, cereální tyčinky bez polevy atd.
Nejen sladkosti jsou ale o Velikonocích velkým pokušitelem. Obrovské množství vajec, se kterým se běžná zásoba v domácnosti rozhodně srovnávat nemůže, vybízí k vaření a přípravě pokrmů, které nás nadměrných zásob rychle zbaví. Nadbytek vajec můžete využít třeba na přípravu vaječné pomazánky, hodí se i do velikonoční polévky nebo do různých zeleninových salátů. Vejce totiž z hlediska stravitelnosti nejsou příliš vhodná jako samostatný pokrm, vždy je lepší využít je v rozptýlené formě. Vzhledem k tomu, že nejen vejce samotná, ale i většina dalších surovin používaných pro přípravu svátečních pokrmů obsahují velké množství živočišných tuků, a to především těch skrytých, je velmi důležité snažit se při jejich zpracování používat již jen rostlinné tuky. Při přípravě teplých pokrmů (omáčky, ragů, španělské ptáčky, ...) se doporučuje používat kvalitní rostlinné oleje - např. olivový a řepkový. Ve studené kuchyni (např. pomazánky na pečivo) je vhodné upřednostnit roztíratelné rostlinné tuky - margaríny. Nejen o Velikonocích bychom měli mít na paměti, že současná populace konzumuje velmi vysoké množství tzv. nasycených mastných kyselin, které najdeme ve velké míře především v potravinách živočišného původu. Uvědomíme-li si, jaké množství těchto tuků zkonzumujeme v jejich skryté formě (uzeniny, pečivo, mléčné výrobky, atd.), je zřejmé, že při snaze o dodržení vhodného poměru 1/3 živočišných a 2/3 rostlinných tuků z jejich celkového doporučeného množství, nezbývá už na používání živočišných tuků v jejich otevřené podobě téměř žádný prostor.
Stejně jako v jiných obdobích, i o Velikonocích bychom neměli zapomínat na pohyb. Toto jednoduché a obecně známé tvrzení už nikoho nepřekvapí, přesto se ale o jeho dodržování nesnaží zdaleka všichni. Dny volna jsou přitom ideální příležitost k příjemným sportovním aktivitám s celou rodinou. Tento rok nám navíc přeje i počasí, takže místo mučení v posilovně můžeme vyběhnout do přírody a udělat tak něco pro svoji psychickou i fyzickou pohodu!
Více informací o zdravé výživě dětí na www.vyzivadeti.cz
Zdroj: Poradenské centrum Výživa dětí
Jarní pomazánka s vejci
Potřebujeme:
2 vejce uvařená natvrdo
100 g polotučného tvarohu
50 g rostlinného tuku - margarínu (např. Rama, Flora)
1 menší červená nebo žlutá paprika
1 svazek ředkviček
1 jarní cibulka
pažitka, řeřicha, sůl na dochucení
Postup:
Tvaroh utřeme s rostlinným tukem, přidáme pokrájená vejce, nasekanou papriku, cibulku a ředkvičky. Dobře promícháme a dochutíme čerstvými bylinkami. Můžeme podávat s celozrnnou bagetkou.
Nový komentář