Co budeme potřebovat?

Těsto:

  • 50 dkg polohrubé mouky
  • 3 dkg droždí
  • 3/8 l mléka
  • 5 dkg tuku
  • 5 dkg Korunního cukru krystal
  • 2 žloutky
  • citronová kůra
  • lžička soli

Náplň:

  • 10 dkg másla
  • 5 – 10 dkg oříšků
  • 5 dkg rozinek
  • 5 dkg sušených nebo kompotovaných třešní
  • 5 – 10 dkg zavařené dýně nebo pevných hrušek
  • 5 dkg Korunního cukru krystal
  • Skořice dle chuti, příp. kandovaná pomerančová kůra
  • rozpuštěné máslo na potírání
  • Korunní cukr moučka v mlýnku na pocukrování

Postup

Ze všech surovin zaděláme vzešlým droždím těsto tuhé asi jako na buchty. Po vykynutí z něho vyválíme dva obdélníky, široké asi 25–30 cm a na malík silné. Potřeme je máslem, pocukrujeme a posypeme sekanými oříšky, rozinkami, třešněmi a na malé kostičky nakrájenou dýní nebo hruškami. Můžeme použít i kompotované vypeckované třešně, které necháme na cedníku okapat. Můžeme přidat i drobně pokrájenou kandovanou pomerančovou kůru, podle chuti mírně sypeme skořicí. Pak obdélníky stočíme jako na závin a krájíme z nich dílky široké 4–5 cm. Na jedné řezné straně těsto stáhneme k sobě a touto stranou stavíme hnízda na pomaštěný plech. Hnízda potřeme rozpuštěným máslem a po vykynutí upečeme. Máslem potíráme i během pečení. Pečeme na 200 °C cca 20 minut. Hotové pocukrujeme moučkou v mlýnku.

Více na KORUNNICUKR.CZ

Reklama