Co budeme potřebovat?
Těsto:
- 50 dkg polohrubé mouky
- 3 dkg droždí
- 3/8 l mléka
- 5 dkg tuku
- 5 dkg Korunního cukru krystal
- 2 žloutky
- citronová kůra
- lžička soli
Náplň:
- 10 dkg másla
- 5 – 10 dkg oříšků
- 5 dkg rozinek
- 5 dkg sušených nebo kompotovaných třešní
- 5 – 10 dkg zavařené dýně nebo pevných hrušek
- 5 dkg Korunního cukru krystal
- Skořice dle chuti, příp. kandovaná pomerančová kůra
- rozpuštěné máslo na potírání
- Korunní cukr moučka v mlýnku na pocukrování
Postup
Ze všech surovin zaděláme vzešlým droždím těsto tuhé asi jako na buchty. Po vykynutí z něho vyválíme dva obdélníky, široké asi 25–30 cm a na malík silné. Potřeme je máslem, pocukrujeme a posypeme sekanými oříšky, rozinkami, třešněmi a na malé kostičky nakrájenou dýní nebo hruškami. Můžeme použít i kompotované vypeckované třešně, které necháme na cedníku okapat. Můžeme přidat i drobně pokrájenou kandovanou pomerančovou kůru, podle chuti mírně sypeme skořicí. Pak obdélníky stočíme jako na závin a krájíme z nich dílky široké 4–5 cm. Na jedné řezné straně těsto stáhneme k sobě a touto stranou stavíme hnízda na pomaštěný plech. Hnízda potřeme rozpuštěným máslem a po vykynutí upečeme. Máslem potíráme i během pečení. Pečeme na 200 °C cca 20 minut. Hotové pocukrujeme moučkou v mlýnku.
Více na KORUNNICUKR.CZ
Nový komentář