Suroviny pro 4 porce
Maso:
- 1 875 g kuřecích prsou
- 150 g másla (82%)
- 20 g soli kamenné
Nádivka žemlová:
- 400 g žemlí
- 150 g mléka (1,5%)
- 100 g másla (82%)
- 75 g žluté cibule
- 100 g vejcí
- 3 g soli kamenné
- 0,01 g muškátového oříšku
- 100 g kopřiv
Příloha:
- 150 g zelených fazolek
- 200 g bílé cibule
- 150 g Fawa mražených fazolek
- 50 g Horeca Selec listové petržele
- 150 lusků cukrového hrášku
- 500 g zeleninového vývaru vlastní výroby
- 4 g oleje
- 60 g domácí slaniny
- 2 g soli kamenné
- 50 g kopřiv
Šťáva:
- výpek z kuřátka
- 60 g hladké mouky
- 500 g kuřecího vývaru vlastní výroby
- 30 g másla (82%)
Doplňky:
- 50 g ředkviček
- 5 g štovíku
- 3 g mini kopřiv
Příprava bude trvat zhruba 1,5 hod
Příprava nádivky
Žemli nakrájíme na kostičky, zapečeme a vložíme do mísy. Poté kostky žemle navlhčíme mlékem a smetanou. Oloupanou cibuli nakrájíme najemno a zlehka orestujeme na másle. Z petržele otrháme listy, důkladně je omyjeme, nakrájíme a přidáme do misky k žemli. Vše lehce promícháme. Vejce rozdělíme na žloutky a bílky. Žloutky vyšleháme do pěny společně se zbývající částí másla a nastrouhaným muškátovým oříškem, poté lehce vmícháme do žemlové směsi. Z bílků vyšleháme pevný sníh, který osolíme a opět lehce smícháme se směsí. Hotovou nádivku vložíme do sáčku a naplníme kuře pod kůží. Zbylou nádivku vložíme do vymaštěného pekáče nebo formy a pečeme 30 minut v předehřáté troubě na 170 °C. Délka pečení závisí na výšce připravované nádivky. Správně upečená nádivka je propečená a na povrchu zlatavá. Po vychladnutí ji nakrájíme na požadované porce.
Příprava masa
Naplněná prsa osolíme z obou stran. Ochucené kuře vložíme do pekáče, položíme na ně plátky másla a vložíme do předem vyhřáté trouby na 150 °C. Kuřátka pečeme cca 20 minut. Dle potřeby podléváme kuřátko během pečení vypečeným máslem. Pečeme doměkka a dozlatova. Po upečení přeložíme kuře do gastronádoby (kuře uchováme do výdeje v 65 °C) a výpek přelijeme do kastrůlku.
Příprava šťávy
Z výpeku odvaříme veškerou tekutinu. Za stálého míchání a občasného zastříknutí vody, výpek vyrestujeme na tuk do zlatavé barvy. Snížíme teplotu a následně výpek zaprášíme hladkou moukou, kterou musíme orestovat do zlatavé barvy. Poté zalijeme připraveným drůbežím vývarem, povaříme cca 8 minut a přecedíme. Šťávu dochutíme dle potřeby solí a zašleháme do ní studené máslo. Šťáva je lesklá, zlatavé barvy a pouze lehce zahuštěná.
Příprava přílohy
Cibuli překrojíme na polovinu a pečeme společně s kuřetem doměkka cca 15 minut. Fazole spaříme odděleně na 20 vteřin ve vroucí vodě, propláchneme studenou vodou. Zrna Fawa fazolí nařízneme a odstraníme slupku. Ostatní zeleninu rovněž spaříme a následně schladíme. Následně spařenou zeleninu orestujeme na domácí slanině s kopřivami, nastrouhaným česnekem, prohodíme s pečenou cibulí, osolíme a servírujeme.
Zdroj receptu: makro
Nový komentář
Komentáře
Při čtení receptu se mi úplně sbíhaly sliny. Ráda vyzkouším.