623c3dd48c5deobrazek.jpgFoto: makro

Suroviny pro 4 porce

Maso:

  • 1 875 g kuřecích prsou
  • 150 g másla (82%)
  • 20 g soli kamenné

Nádivka žemlová:

  • 400 g žemlí
  • 150 g mléka (1,5%)
  • 100 g másla (82%)
  • 75 g žluté cibule 
  • 100 g vejcí
  • 3 g soli kamenné
  • 0,01 g muškátového oříšku
  • 100 g kopřiv

Příloha:

  • 150 g zelených fazolek
  • 200 g bílé cibule
  • 150 g Fawa mražených fazolek
  • 50 g Horeca Selec listové petržele
  • 150 lusků cukrového hrášku
  • 500 g zeleninového vývaru vlastní výroby
  • 4 g oleje
  • 60 g domácí slaniny
  • 2 g soli kamenné
  • 50 g kopřiv

Šťáva:

  • výpek z kuřátka
  • 60 g hladké mouky
  • 500 g kuřecího vývaru vlastní výroby
  • 30 g másla (82%)

Doplňky:

  • 50 g ředkviček
  • 5 g štovíku
  • 3 g mini kopřiv

Příprava bude trvat zhruba 1,5 hod

Příprava nádivky

Žemli nakrájíme na kostičky, zapečeme a vložíme do mísy. Poté kostky žemle navlhčíme mlékem a smetanou. Oloupanou cibuli nakrájíme najemno a zlehka orestujeme na másle. Z petržele otrháme listy, důkladně je omyjeme, nakrájíme a přidáme do misky k žemli. Vše lehce promícháme. Vejce rozdělíme na žloutky a bílky. Žloutky vyšleháme do pěny společně se zbývající částí másla a nastrouhaným muškátovým oříškem, poté lehce vmícháme do žemlové směsi. Z bílků vyšleháme pevný sníh, který osolíme a opět lehce smícháme se směsí. Hotovou nádivku vložíme do sáčku a naplníme kuře pod kůží. Zbylou nádivku vložíme do vymaštěného pekáče nebo formy a pečeme 30 minut v předehřáté troubě na 170 °C. Délka pečení závisí na výšce připravované nádivky. Správně upečená nádivka je propečená a na povrchu zlatavá. Po vychladnutí ji nakrájíme na požadované porce.

Příprava masa

Naplněná prsa osolíme z obou stran. Ochucené kuře vložíme do pekáče, položíme na ně plátky másla a vložíme do předem vyhřáté trouby na 150 °C. Kuřátka pečeme cca 20 minut. Dle potřeby podléváme kuřátko během pečení vypečeným máslem. Pečeme doměkka a dozlatova. Po upečení přeložíme kuře do gastronádoby (kuře uchováme do výdeje v 65 °C) a výpek přelijeme do kastrůlku.

Příprava šťávy 

Z výpeku odvaříme veškerou tekutinu. Za stálého míchání a občasného zastříknutí vody, výpek vyrestujeme na tuk do zlatavé barvy. Snížíme teplotu a následně výpek zaprášíme hladkou moukou, kterou musíme orestovat do zlatavé barvy. Poté zalijeme připraveným drůbežím vývarem, povaříme cca 8 minut a přecedíme. Šťávu dochutíme dle potřeby solí a zašleháme do ní studené máslo. Šťáva je lesklá, zlatavé barvy a pouze lehce zahuštěná.

Příprava přílohy 

Cibuli překrojíme na polovinu a pečeme společně s kuřetem doměkka cca 15 minut. Fazole spaříme odděleně na 20 vteřin ve vroucí vodě, propláchneme studenou vodou. Zrna Fawa fazolí nařízneme a odstraníme slupku. Ostatní zeleninu rovněž spaříme a následně schladíme. Následně spařenou zeleninu orestujeme na domácí slanině s kopřivami, nastrouhaným česnekem, prohodíme s pečenou cibulí, osolíme a servírujeme.

Zdroj receptu: makro