Kolem sebe máme plno běžných ingrediencí, které v sobě ukrývají skvělé barvivo. Tak proč toho nevyužít, a neobarvit jimi i velikonoční vajíčka? Máme pro vás hned několik osvědčených tipů a také rady, jak dosáhnout co možná nejlepších výsledků.


  • Důležitý je výběr vajíček. Čím světlejší, tím lépe na nich vynikne. Ideální jsou samozřejmě bílá. Ta se ale hůře shánějí. Zvláště v případě, že odmítáte podporovat klecové chovy.
  • Než se do barvení pustíte, vajíčka odmastěte. Třeba tak, že je otřete hadříkem namočeným do octa.
  • Barvit vajíčka můžete zatepla, nebo zastudena. V každém případě si nejprve přichystejte barvivo. Vybranou surovinu v doporučeném množství povařte zhruba půl hodiny ve vodě a poté sceďte.
  • Pokud budete vajíčka barvit zastudena, nejprve je uvařte natvrdo a zchlaďte. Pak je vložte do barviva a nechte ho pracovat. Bývá to ale pěkně dlouhý proces – třeba i celodenní lázeň (v lednici). Vždy záleží, jak sytý odstín chcete.
  • Barvení zatepla je podstatně rychlejší. Syrová vajíčka v barvivu povaříte jen nezbytně nutnou dobu, tedy 10 minut. Delší vaření by mělo negativní vliv na chuť a konzistenci vajíčka.
  • Ať už barvíte vajíčka zastudena nebo zatepla, přidejte do barviva ocet. Přibližně 4 lžíce na jeden litr vody. Barva na vajíčko lépe chytne.

Žlutá vajíčka

Veselou, sluníčkovou barvu vykouzlí kurkuma. Na jeden litr vody s octem jí padne zhruba pět polévkových lžic. Někdo přidává také kari koření.

Oranžová či hnědá vajíčka

Klasikou, která nikdy nezklame, jsou cibulové slupky. Nesmíte na nich ale šetřit. Do jednoho litru vody s octem jich padne alespoň z 25 cibulí.

Růžová až červená vajíčka

K barvě života, tedy k červené, dopomůže červená řepa. Na litr vody s octem jí nastrouhejte kilogram, aby bylo barvivo pořádně silné. Pokud s její pomocí budete barvit zatepla, ale výsledek nebude nic moc, pak můžete nechat vajíčka ještě „dotáhnout“ ve vychladlém barvivu.

Modrá vajíčka

Nejrůznější odstíny modré dodá vajíčkům barvivo z červeného zelí. Na jeden litr vody s octem ho nakrouhejte alespoň jeden kilogram. Pro výraznější modrou vsaďte raději na barvení zastudena, tedy delší, nebo oba postupy zkombinujte jako červené řepy výše.

Zelená vajíčka

Lehce zelenkavý nádech získají vajíčka díky špenátu. V litru octové vody povařte jedno balení mraženého špenátu. V barvivu zastudena ponechte vajíčka co nejdéle.

Čtěte také:

Reklama