Velikonoce máme za rohem a v kuchyni hromadu kopřiv. A víte, že se tohle dá spojit dohromady?
500 g uzeného masa
300 g mladých kopřiv
250 ml smetany ke šlehání
8 vajec
8 rohlíků (starých 1 - 3 dny)
svazek jarní naťové cibulky
4 stroužky česneku
sůl a čerstvě mletý pepř
majoránky
kousek másla
Uzené maso nakrájíme na kostičky. Cibuli na kolečka. Na pánvičce rozpustíme kousek másla, na kterém lehce osmahneme cibulku. Přidáme uzené maso, ochutíme majoránkou a pepřem, přidáme utřený česnek.
Rohlíky nakrájíme na kostičky a dáme do větší mísy. Žloutky smícháme se smetanou a touto směsí zalejeme rohlíky. Z bílků ušleháme tuhý sníh.
Kopřivy krátce spaříme horkou vodou a nasekáme nadrobno. Přidáme je do mísy s namočenými rohlíky a promícháme. Opatrně vmícháme i vychladnutou masovou směs a nakonec jemně i bílky.
Osolíme podle chuti.
Pokud máme nějaké čerstvé bylinky, můžeme je do nádivky také přidat.
Připravíme si kulatou dortovou formu, kterou vymažeme olejem a vysypeme moukou. Vložíme do trouby předehřáté na 180 °C a pečeme asi 50 minut až hodinu.
Hotovou nádivku krájíme na výseče a podáváme teplou nebo studenou. Chutná výborně!
Dobrou chuť přeje elly.
Nový komentář
Komentáře
Nádivku jsem vyzkoušela a mizela z talíře. Děkuji za recept, už jsem si ho založila. Myslím si, že ji zvládne každý.
Letos budu dělat dvě verze, jen doufám, že bude dostatek kopřiv. Tato je výborná
ukladam vypada dobre
Vypadá skvěle!
Nedávám ani česnek ani majoránku, ale na kostičky nakrájenou mrkev a hrášek. Podávám se špenátem.
vynikající také jí dělávám
Bábovková forma je dobrý nápad. Přidávám navíc i hrst petrželky - čerstvé - a místo půlky vajec jsem naposledy dávala 2 lžíce majolky (Hellmanns) - bylo to i místo tuku a bylo to opravdu moc dobré.
I pórek je dobrý.A tlučený kmín.
kopřivy přidávám do nádivky každý rok..kromě uzeného masa tam dávám ještě vepřové
ale jinak je recept stejný...letos bych jí chtěla upéct netradičně ve formě na bábovku
zní to lákavě, vyzkouším ji