kopřivová nádivka

Velikonoce máme za rohem a v kuchyni hromadu kopřiv. A víte, že se tohle dá spojit dohromady?

500 g uzeného masa
300 g mladých kopřiv
250 ml smetany ke šlehání
8 vajec
8 rohlíků (starých 1 - 3 dny)
svazek jarní naťové cibulky
4 stroužky česneku
sůl a čerstvě mletý pepř
majoránky
kousek másla

Uzené maso nakrájíme na kostičky. Cibuli na kolečka. Na pánvičce rozpustíme kousek másla, na kterém lehce osmahneme cibulku. Přidáme uzené maso, ochutíme majoránkou a pepřem, přidáme utřený česnek.
Rohlíky nakrájíme na kostičky a dáme do větší mísy. Žloutky smícháme se smetanou a touto směsí zalejeme rohlíky. Z bílků ušleháme tuhý sníh.
Kopřivy krátce spaříme horkou vodou a nasekáme nadrobno. Přidáme je do mísy s namočenými rohlíky a promícháme. Opatrně vmícháme i vychladnutou masovou směs a nakonec jemně i bílky.
Osolíme podle chuti.
Pokud máme nějaké čerstvé bylinky, můžeme je do nádivky také přidat.
Připravíme si kulatou dortovou formu, kterou vymažeme olejem a vysypeme moukou. Vložíme do trouby předehřáté na 180 °C a pečeme asi 50 minut až hodinu.

Hotovou nádivku krájíme na výseče a podáváme teplou nebo studenou. Chutná výborně!

Dobrou chuť přeje elly.