mazanec12.jpg (102 KB)
Foto: Alena Kolaříková

Nebo máte raději mazanec jen tak, suchý. S dobrou domácí marmeládou? Skvěle ho doplní také tenká vrstva ořechového másla a čerstvé ovoce. A když se náhodou stane, že vám kus mazance zůstane a není už tak dobrý jako čerstvý, můžete z něj udělat výborné francouzské toasty. Výborným tipem na zužitkování staršího sladkého pečiva, ať už je to vánočka nebo mazanec, je zapečení s mascarpone a ovocem. A potom samozřejmě klasická žemlovka. Recepty najdete v tipech pod článkem. 

Suroviny

  • 500 g polohrubé mouky (prosáté)
  • 120 g cukru krupice
  • 100 g rozpuštěného másla
  • 1 kostka čerstvé droždí
  • 1 vejce + 1 žloutek navíc
  • 250 ml mléka
  • 1/4 lžičky soli
  • hrst hrozinek naložených v rumu
  • vlašské ořechy, mandle apod... nasekané
  • 1 rozšlehané vejce na potření
  • mandlové lupínky na posypání

Postup

Těsto můžete zpracovat v pekárně na chleba, na program Těsto. Nebo ručně či v kuchyňském robotu s hnětacím hákem. Záleží co máte doma a co vám vyhovuje.

Vlažné mléko nalijte do mísy a nadrobte do něj čerstvé droždí. Zasypejte 1 lžící cukru a 1 lžící mouky. Nechejte 15 minut odpočívat na teplém místě, přikryté utěrkou. Až na povrchu vyskočí bubliny, kvásek je hotový. Můžete přidat zbylé suroviny, kromě hrozinek a mandlí, ty přidejte až úplně nakonec.

Kynout nechejte na teplém místě, opět přikryté utěrkou, hodinu až dvě. 

Z vykynutého těsta vytvarujte bochánek, který dejte na plech, nebo do nízké koláčové formy, aby pěkně držel tvar.
Těsto nechejte kynout ještě asi 30 minut. Poté shora na mazanci vykrojte kříž a potřete rozšlehaným vajíčkem a posypejte plátky mandlí.

Pečte v troubě předehřáté na 220 °C prvních asi 5 minut na krásnou barvu, poté troubu stáhněte na 150°C na dalších 20 minut a zbývající čas (dle velikosti výtvoru) už pečte jen na 100°C.

Propečenost zjistíte zapíchnutou špejlí. Je výborný a už stačí jen nechat vychladnout a namazat výborným máslem, džemem, medem nebo čím máte rádi.

Dobrou chuť přeje Elly.

A když vám zůstane kus mazance...

Francouzské toasty 

francouzsketoasty3.jpg (114 KB)

Foto: Alena Kolaříková

Zapečená vánočka (mazanec) s mascarpone a malinami

vanocka.jpg (630 KB)

Foto: Alena Kolaříková

Tradiční žemlovka netradičně

zemlovka1.jpg (87 KB)

Foto: Alena Kolaříková

Reklama