Máte doma celiaka a řešíte, jakou připravit velikonoční hostinu, aby ani zbytek rodiny nebyl ochuzen o tradiční dobroty? Vybrali jsme pro vás velikonoční recepty v bezlepkové variantě. Jsou tak dobré, že nikdo nepřijde zkrátka. Tato inspirace pochází z knihy Radčina kuchařka bez lepku, kterou vydalo nakladatelství Grada.

bezlepskuKdyž byla mému dítěti v roce 2006 diagnostikována celiakie, změnilo to život nejen jemu, ale i mně a vůbec celé naší rodině. Vzhledem k vysoké ceně leckdy nevábných a nevoňavých bezlepkových výrobků jsem se pustila do boje s bezlepkovou dietou a dalšími přidruženými dietami, “ představuje své kulinářské začátky autorka Radka Vrzalová.

V knize najdete své oblíbené recepty české i mezinárodní kuchyně v bezlepkové formě, ale i na naprosto originální jídla. Autorka čerpá i z ručně psané česko-německé kuchařky po své prababičce, která pracovala nějaký čas jako kuchařka na Schwarzenberském dvoře. I tyto recepty najdete v bezlepkové a bezmléčné, někdy i bezvaječné variantě.

 

Nekynutý mazanec

* bez lepku

* bez mléka

nekynutý mazanec

  • 170g tuku Stella
  • 200 g bílého tofu
  • 180g moučkového cukru (dle chuti) + 1 vanilkový
  • 350 g hladké bezlepkové mouky (Jizerka, Schär Pattiserie apod., 50 g může být pohankové)
  • 2 velká vejce + 1 na potření
  • 50g velkých rozinek namočených do 2 polévkových lžic tuzemáku
  • + 1 polévková lžíce tuzemáku do těsta
  • 50 g sušeného ovoce
  • 50g sekaných mandlí
  • 3 kávové lžičky vinného kamene nebo 1 bezlepkový kypřící prášek (2 kávové lžičky)
  • 1 polévková lžíce kůry z bio citronu nebo pomeranče
  • 2 polévkové lžíce šťávy z citronu či pomeranče
  • 1 lžíce psyllia
  • 1 kávová lžička guarové moučky
  • 50 ml vlažného rostlinného mléka (nemusí být, podle hustoty těsta)
  1. Všechny suroviny si vyndáme alespoň 2 hodiny před přípravou na kuchyňskou linku, aby měly stejnou teplotu. Mouky smícháme s vinným kamenem.
  2. Šlehačem nebo v robotu vyšleháme tuk s cukry do světlé nadýchané pěny. Postupně zašleháme obě celá vejce. Přidáme rozmixované tofu a následně tuzemák, citrónovou kůru a šťávu a zašleháme, až se vytvoří hladký krém. Troubu předehřejeme na 170°C. Plech potáhneme pečícím papírem.
  3. K tukovo-vaječnému základu přidáme rozinky, sekané mandle a sušené ovoce, psyllium, guar a opatrně promícháme. Nakonec přisypáváme mouku rozmíchanou s kypřidlem.
  4. Těsto přemístíme na podložku posypanou trochou mouky a opatrně prohněteme. Pokud je těsto suché a drobí se, přidáme po troškách vlažnou tekutinu. Vlhkýma rukama vytvoříme jeden nebo dva bochánky, které přemístíme na plech, uprostřed je nařízneme do kříže, potřeme vajíčkem a pečeme do hnědé kůrky až je špejle zapíchnutá do středu suchá. Po upečení necháme bochánky na mřížce vychladnout a bohatě pocukrujeme.

Místo velkého kynutého mazance zkuste třeba i malé bochánky. Vytvarujte je navlhčenýma rukama do košíčků nebo formy na muffiny. Pečte kratší dobu, přibližně 20 – 25 minut.

Tip:

Pokud připravujete mazanec pro sdruženou dietu s diabetes, zkuste místo dávky cukru 1,5 dcl agávového sirupu nebo 80 – 100 g fruktózy.

Medový beránek s jablky

* bez lepku

* bez mléka

beránek

  • 250 g hladké bezlepkové mouky (třeba Schär Mix C)
  • 50 ml tuzemáku
  • 50 g rozinek
  • 1 balíček kypřícího prášku
  • 100 g cukru nebo třtinového cukru
  • 50 g vlašských ořechů
  • 1 lžička mleté skořice
  • 2 středně velká jablka
  • 200 ml oleje
  • 4 vejce
  • 3 polévkové lžíce medu
  • tuk (máslo či sádlo) na vymazání formy
  • hrubá mouka na vysypání (kukuřičná polohrubá nebo strouhanka)

Recept je určen pro velkou keramickou přiklápěcí formu (babiččina). Pokud byste chtěli používat moderní silikonové či nové nerezové formy, raději udělejte beránka z poloviny ingrediencí. Beránek s jablky je vláčný, krásně drží tvar, je bez lepku i mléka a chuťově lepšího snad nenajdete.

  1. omyté rozinky den předem namočíme do tuzemáku.
  2. Mouku s kypřícím práškem smícháme s cukrem, skořicí, nahrubo nasekanými ořechy a rozinkami s tuzemákem. Oloupaná, nahrubo nastrouhaná jablka přidáme s olejem, celými vejci a medem ke směsi a vymícháme těsto. To naplníme do pečlivě vymazané formy (hlavně krk, uši a čumák) a vysypané moukou a strouhankou.
  3. Do trouby si pod beránka dáme pečící papír (trochu nám po obvodu vyteče). Pečeme v troubě předehřáté na 180°C asi 30 minut, pak teplotu zmírníme a dopékáme při 160°C asi 30 minut.
  4. Po upečení necháme beránka úplně ve formě vychladnout, opatrně vyklopíme, ořízneme a pocukrujeme nebo dále přizdobíme.

Čirokovo-škvarkový velikonoční koláč

* bez lepku

* bez mléka

koláč

  • 150 g hladké čirokové mouky + trochu na vál na prohnětení
  • 100 g tapiokové mouky
  • 100 g moučkového cukru + 1 pravá vanilka (nebo vanilka z ½ lusku)
  • 150 g mletých bezmasých škvarků (nejlépe domácích) + 1 polévková lžíce sádla
  • 50 ml studeného bezlepkového piva Celia
  • kůra z ½ bio citronu
  • 1 kávová lžička guarové moučky (nemusí být)
  • ½ bezlepkového prášku do pečiva
  • 2 žloutky do těsta + 1 na potření
  • s trochou teplé vody
  • špetka soli, muškátového oříšku, roztlučeného hřebíčku – celkem maximálně půl kávové lžičky (hřebíčku mohou být dvě špetky)
  • ½ kávové lžičky skořice
  • 400 ml dobré pikantní marmelády bez lepku a mléčných komponentů (např. laktózy)
  • plátky mandlí na ozdobení

pečící forma na koláč 26 – 28 cm

Tento koláč měla autorčina prababička zaškrtnutý ve své ručně psané kuchařce jako velikonoční linecký, levný a velmi dobrý. Upravila jej do bezlepkové podoby. Ano, je levný, ale hlavně báječný.

  1. V míse smícháme všechny sypké ingredience, přidáme pomleté škvarky a rukou hněteme těsto, druhou přilijeme celý objem piva a pokračujeme v hnětení, až máme kouličku vláčného voňavého těsta. Těsto zabalíme do igelitového sáčku a necháme alespoň půl hodiny v lednici odpočinout (může být i déle).
  2. Troubu předehřejeme na 180°C. Těsto prohněteme na ploše s trochou mouky. Dvě třetiny těsta buď rozválíme na požadovanou velikost formy, nebo dáme rovnou do formy a rukou vytlačujeme do stran a okrajů. Okraje zarovnáme a těsto propícháme vidličkou. Celý objem marmelády rozprostřeme na koláč a rozvrstvíme pravidelně lžící. Ze zbytku těsta vytvoříme na pomoučené ploše asi 6 hadů, ze kterých uděláme na marmeládový základ mřížku. Těsto mřížky a okraje potřeme rozšlehaným žloutkem s trochou vody, případně posypeme mandlemi a pečeme ve vyhřáté troubě, na střední příčce asi 30 minut – dozlatova.
  3. Koláč necháme vychladnout, pocukrujeme a necháme do druhé dne „zatáhnout“ a rozležet, nejlépe přikrytý alobalem. Čím uleželejší, tím lepší.
TÉMATA:
MLSÁNÍ