Chcete letos na Velikonoce překvapit rodinu a návštěvy něčím netradičním? Nepečte mazanec, ale upečte dort. Pro milovníky čokolády bude naprosto neodolatelný. Protože je čokoládový úplně celý. Ozdobte ho čokoládovými vajíčky z hořké, mléčné i bílé čokolády. A komu zachutná, máme pro vás tip jak z něj udělat dort narozeninový.
Suroviny
těsto
- 600 g hladké mouky
- 300 g cukru moučka
- 100 g kvalitního kakaového prášku
- špetka soli
- 1 prášek do pečiva
- 1 lžička jedlé sody
- 4 vejce
- 500 m polotučného mléka
- 200 g Hery máslová příchuť
- 500 ml horké vody
krém
- 750 g marcarpone
- 400 g smetany ke šlehání
- 400 g kvalitní čokolády s vysokým obsahem kakaa
ozdobení
- libovolné množství čokoládových vajíček, různé velikosti
Postup
Ve velké míse smíchejte všechny sypké suroviny: mouku, cukr, kakao, sůl, prášek do pečiva a sodu. Promíchejte opravdu důkladně.
Heru rozpusťte v hrnci na plotně. V menší misce smíchejte mléko a vejce, prošlehejte metličkou. Rozpuštěnou Heru nechejte trochu vychladnout a zašlehejte do mléka s vejci.
Předehřejte si troubu, na 170 °C.
Tekutou část receptu přidejte do mísy se sypkými surovinami. Promíchejte. Vznikne hustá směs, kterou rozředíte horkou vodou. Důkladně promíchejte. Nelekejte se, těsto bude řidší.
Připravte si rozevírací dortovou formu o průměru 26 nebo 28 cm. Vyložte její dno i boky pečícím papírem a nalijte do ní připravené těsto.
Pečte asi 90 minut. Nelekejte se, povrch korpusu hodně vyskočí a bude popraskaný. Vše zamaskujete krémem.
Korpus nechejte úplně vychladnout. Pokud máte čas, ideálně do druhého dne.
Připravte si krém.
Základem je mascarpone a čokoládová ganache, což je směs smetany a čokolády.
Smetanu dejte do hrnce, na plotnu a přiveďte k varu. Vypněte plotnu a nalámejte do smetany čokoládu. Nechejte pět minut stát a poté vymíchejte metličkou do hladké čokoládové hmoty. Nechejte vychladnout.
Až je ganache vlažná, téměř studená, dejte do mísy robota se šlehací metlou mascarpone a přidejte ganache. Vyšlehejte na vysoké otáčky do čokoládového krému.
Korpus dortu prokrojte čtyřikrát nebo pětkrát, jak vám to vyjde. Jednotlivé vrstvy promažte krémem. Kdo chce, může použít i marmeládu. Celý dort pomažte krémem, pěkně uhlaďte.
Ozdobte čokoládovými vajíčky. Nechejte vychladit v lednici.
A jak dort změnit na narozeninový? Ozdobte ho libovolným množstvím čokoládových tyčinek, bonbonů a podobných dobrot. Prostě dort pro čokoholiky :-)
Dobrou chuť přeje Elly a Pečení je radost.
Na našem magazínu najdete ty nejlepší dorty
Jarní mrkvový dort s čokoládovými vajíčky
Zdroj fotografií: Alena Kolaříková, Pečení je radost
Nový komentář
Komentáře
hrisna dobrota, to jsem.nemela videt:))
Mňam.
Další skvělé recepty. Díky.
Zase samé dobroty. Teď bych si dala kus toho čokoládového dortu. Mňam.
No a už mám chuť na sladké. Spíše bych potřebovala recepty, co s vařenými vejci, co chlapi přinesou ve velkém na Velikonoce.