DSC_0456.jpg (76 KB)

Chcete letos na Velikonoce překvapit rodinu a návštěvy něčím netradičním? Nepečte mazanec, ale upečte dort. Pro milovníky čokolády bude naprosto neodolatelný. Protože je čokoládový úplně celý. Ozdobte ho čokoládovými vajíčky z hořké, mléčné i bílé čokolády. A komu zachutná, máme pro vás tip jak z něj udělat dort narozeninový.

DSC_0272.jpg (114 KB)

Suroviny

těsto

  • 600 g hladké mouky
  • 300 g cukru moučka
  • 100 g kvalitního kakaového prášku
  • špetka soli
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 lžička jedlé sody
  • 4 vejce
  • 500 m polotučného mléka
  • 200 g Hery máslová příchuť
  • 500 ml horké vody
     

krém

  • 750 g marcarpone
  • 400 g smetany ke šlehání
  • 400 g kvalitní čokolády s vysokým obsahem kakaa
     

ozdobení

  • libovolné množství čokoládových vajíček, různé velikosti

Postup

Ve velké míse smíchejte všechny sypké suroviny: mouku, cukr, kakao, sůl, prášek do pečiva a sodu. Promíchejte opravdu důkladně.
Heru rozpusťte v hrnci na plotně. V menší misce smíchejte mléko a vejce, prošlehejte metličkou. Rozpuštěnou Heru nechejte trochu vychladnout a zašlehejte do mléka s vejci.

DSC_0273.jpg (62 KB)

Předehřejte si troubu, na 170 °C.

Tekutou část receptu přidejte do mísy se sypkými surovinami. Promíchejte. Vznikne hustá směs, kterou rozředíte horkou vodou. Důkladně promíchejte. Nelekejte se, těsto bude řidší.

DSC_0277.jpg (86 KB)

Připravte si rozevírací dortovou formu o průměru 26 nebo 28 cm. Vyložte její dno i boky pečícím papírem a nalijte do ní připravené těsto.
Pečte asi 90 minut. Nelekejte se, povrch korpusu hodně vyskočí a bude popraskaný. Vše zamaskujete krémem.

Korpus nechejte úplně vychladnout. Pokud máte čas, ideálně do druhého dne.

Připravte si krém.
Základem je mascarpone a čokoládová ganache, což je směs smetany a čokolády.

krem.jpg (92 KB)

Smetanu dejte do hrnce, na plotnu a přiveďte k varu. Vypněte plotnu a nalámejte do smetany čokoládu. Nechejte pět minut stát a poté vymíchejte metličkou do hladké čokoládové hmoty. Nechejte vychladnout.

Až je ganache vlažná, téměř studená, dejte do mísy robota se šlehací metlou mascarpone a přidejte ganache. Vyšlehejte na vysoké otáčky do čokoládového krému.

DSC_0295.jpg (76 KB)
Korpus dortu prokrojte čtyřikrát nebo pětkrát, jak vám to vyjde. Jednotlivé vrstvy promažte krémem. Kdo chce, může použít i marmeládu. Celý dort pomažte krémem, pěkně uhlaďte.

Ozdobte čokoládovými vajíčky. Nechejte vychladit v lednici.

DSC_0462.jpg (79 KB)

A jak dort změnit na narozeninový? Ozdobte ho libovolným množstvím čokoládových tyčinek, bonbonů a podobných dobrot. Prostě dort pro čokoholiky :-)

DSC_0468.jpg (87 KB)

Dobrou chuť přeje Elly  a Pečení je radost.

Na našem magazínu najdete ty nejlepší dorty

Mrkvový dort s tvarohem

dort1.jpg (96 KB)

Jarní mrkvový dort s čokoládovými vajíčky

dort.jpg (187 KB)

Nepečený jahodový dort

dort3.jpg (423 KB)

Zdroj fotografií: Alena Kolaříková, Pečení je radost

Reklama