VELIKONOČNÍ MECHOVÉ DORTÍKY
Ingredience
Těsto:
- 280 g polohrubé mouky
- 1 kypřicí prášek
- 125 g čerstvého baby špenátu
- 85 g slunečnicového oleje
- 75 ml polotučného mléka Tatra
- 125 g bílého jogurtu
- 190 g cukru krupice
- 3 vejce
- špetka soli
Krém:
- 200 g smetany ke šlehání 30% Tatra
- 250 g tučného tvarohu ve vaničce Tatra
- 1/2 plechovky Salko tradiční
- 3 lžíce holandského kakaa
Na ozdobu:
- velikonoční cukrová vajíčka
Postup
- Nejprve si připravte krém. Vyšlehejte smetanu – jakmile se začnou tvořit špičky, přišlehejte krátce tvaroh se Salkem a kakao. Ochutnejte, případně přislaďte. Nechte dostatečně vychladit v lednici.
- Špenát rozmixujte s olejem. Vejce rozdělte na bílky a žloutky. Z bílků se špetkou soli vyšlehejte sníh. Žloutky vyšlehejte s cukrem do světlé pěny.
- Zašlehejte mléko, jogurt a rozmixovaný špenát. Přimíchejte mouku předem smíchanou s kypřicím práškem. A nakonec i sníh z bílků.
- Těsto vlijte do připravené formy na muffiny (vyložte ji papírovými košíčky) a pečte v předem vyhřáté troubě na 175 °C cca 25 minut, propečenost ověřte špejlí.
- Poté dortíky nechte vychladnout a opatrně je vydlabejte (nechte menší okraj a také dno). Vydlabanou část rozdrolte prsty na větší drobky.
- Naneste krém, posypte drobky, přidejte velikonoční vajíčka a dejte vychladit alespoň 4 hodiny, ale nejlépe přes noc.
Nový komentář