VELIKONOČNÍ MECHOVÉ DORTÍKY

ab50f82b59cbc-obrazek.jpg

Ingredience

Těsto:

  • 280 g polohrubé mouky
  • 1 kypřicí prášek
  • 125 g čerstvého baby špenátu
  • 85 g slunečnicového oleje
  • 75 ml polotučného mléka Tatra
  • 125 g bílého jogurtu
  • 190 g cukru krupice
  • 3 vejce
  • špetka soli

Krém:

  • 200 g smetany ke šlehání 30% Tatra
  • 250 g tučného tvarohu ve vaničce Tatra
  • 1/2 plechovky Salko tradiční
  • 3 lžíce holandského kakaa

Na ozdobu:

  • velikonoční cukrová vajíčka

Postup

  • Nejprve si připravte krém. Vyšlehejte smetanu – jakmile se začnou tvořit špičky, přišlehejte krátce tvaroh se Salkem a kakao. Ochutnejte, případně přislaďte. Nechte dostatečně vychladit v lednici.
  • Špenát rozmixujte s olejem. Vejce rozdělte na bílky a žloutky. Z bílků se špetkou soli vyšlehejte sníh. Žloutky vyšlehejte s cukrem do světlé pěny.
  • Zašlehejte mléko, jogurt a rozmixovaný špenát. Přimíchejte mouku předem smíchanou s kypřicím práškem. A nakonec i sníh z bílků.
  • Těsto vlijte do připravené formy na muffiny (vyložte ji papírovými košíčky) a pečte v předem vyhřáté troubě na 175 °C cca 25 minut, propečenost ověřte špejlí.
  • Poté dortíky nechte vychladnout a opatrně je vydlabejte (nechte menší okraj a také dno). Vydlabanou část rozdrolte prsty na větší drobky.
  • Naneste krém, posypte drobky, přidejte velikonoční vajíčka a dejte vychladit alespoň 4 hodiny, ale nejlépe přes noc.

www.tatramleko.cz7f7aba0886e76-obrazek.jpg

TÉMATA:
TATRA