Tradiční jarní svátky, symbolicky charakterizované především malovanými vajíčky, pomlázkou či žlutými housátky, mají i svou typickou kulinářskou podobu.

Tradiční jarní svátky, symbolicky charakterizované především malovanými vajíčky, pomlázkou či žlutými housátky, mají i svou typickou kulinářskou podobu. Vedle mazanců, velikonoční sekané či jehněčího (v některých regionech kůzlečího) masa to býval především kapr, který putoval na sváteční stoly. Mělo to svou logiku; po opulentním masopustu, kdy se pilo a hodovalo, přicházel půst dovolující pouze konzumaci rybího masa.
Kořeny této tradice, staré už hezkých pár století, leží v prvních dávných klášterech budovaných na sever od Alp, do nichž kapr vstoupil na svém pochodu Evropou z římského impéria. Půst v nich patřil k závazným rituálům, a tak lidé velice přivítali, že ryby leží mimo tento neradostný úzus. Nespoléhali přitom jen na ryby lovené v tocích, ale začali ryby, přesněji kapra, sami chovat. Bylo to vítězství rozumu; kapr patřil k nejchutnějším rybám (dostával přednost i před lososem, kterého v oněch dobách bývalo v řekách dost), snášel tvrdé podmínky a byl velice životaschopný, oplýval vysokou plodností, rostl na přirozené potravě – byl prostě ideální rybou k chovu.
Tak tomu bylo i v následujících stoletích. Kapr v té době už opustil klášterní chovy a stal se chovanou rybou v šlechtických i městských rybnících. Půst sice už netrval tak dlouho jako v minulosti, ale byl právě v předvelikonoční době velice důsledně dodržován, a tak na úloze kapra jako postní ryby se neměnilo zhola nic. Ještě v dobách první Československé republiky byl tento církví posvěcený postní rituál respektován a kapr se dostával na talíře se stejnou samozřejmostí jako o Vánocích. Staré statistiky dokazují, že objem jeho konzumace byl v tu dobu jen o málo nižší, než tomu bylo ve vánočním období.
Také v současnosti konzumace kapra v předvelikonoční době překračuje standardní úroveň jeho spotřeby v průběhu roku bez období Vánoc. To prostě proto, že právě v jarním období nám prospívá všechno to, čím kapr oplývá. V této době potřebujeme lehce stravitelné živočišné bílkoviny, jež nám dodají energii do nadcházející aktivní části roku. V tuku obsažené nenasycené mastné kyseliny řady Omega-3 představují ideální prevenci před ischemickými chorobami s infarktem v čele. Kapří maso nám prospěje v boji s jarní únavou, posílí naše vědomí, že se neproviňujeme proti principům zdravé výživy a také nabídne nezapomenutelné gurmánské zážitky.
Nabídka receptur na úpravu kapra je opravdu pestrá. Vyzkoušejte například ten, který je typický právě pro Velikonoce.
Kapr na šalvěji
1 kg kapra, 100 g šunky (anglické slaniny), sušená šalvěj, mletý černý pepř, 70 g másla, 0,2 l smetany, petrželka, sůl
Kapra osolíme, opepříme, do zářezů na bocích vložíme plátky šunky či slaniny. Pak kapra posypeme rozemletou šalvějí. V pekáči vymazaném máslem rybu upečeme a do šťávy přilijeme smetanu, povaříme a zasypeme sekanou petrželkou.
Více najdete na stránkách www.rybadomaci.cz
Nový komentář
Komentáře
Aja: Jo, to vyprávěj mýmu chlapovi. Doma projde pangas a tilapia, na pstruha chodím do hospody
A ano, chutná mi stokrát víc několikrát zmrazená a rozmrazená ryba, než bahnitej kapr
Ťapina: Sumec je bez kostí. U malých ryb se vyndá jen páteř a ostatní pidikostičky se vypečou
Na několikrát zmrazené a rozmrazené ryby, většinou zdechlé, ti chutnají víc?
Aja: Jo, jsou tam ještě další kostlivci
Jíme holt ryby z dovozu, protože jsou lepší, no
Ťapina: Kdyby sis zaklikala, tak přijdeš na to, že se nechová ve velkém jen kapr
Kdyby na Velikonoce prodávali kapry za předvánoční ceny, tak ho máme třikrát týdně....za tyhle peníze si rybo domácí můžete rybu domácí strčit někam, bo nekradu
Ryba se jedla na velký pátek, ale že by recept se šunkou nebo anglickou slaninou byl typický pro Velikonoce
To už musí být fakt zoufalství, milá rybo domácí. Ne, kapři se v Česku neprodávají. Mají kosti, maso není žádná sláva, piplačka při úpravě. Nebylo by místo té mediální masáže na místě zamyslet se nad tím, která jiná sladkovodní ryba by se tady dala ve velkém chovat?
Já myslím, že dnes už si vaříme běžně jídla , která byla dříve jenom sváteční.Maso se jedlo také jenom jednou týdně.A ryby jsou zdravé, tak proč si neudělat kapra na Velikonoce.Manžela bych potěšila a já si udělám raději lososa.
zajimavé mít na velikonoce kapra, změna je život