Tradiční jarní svátky, symbolicky charakterizované především malovanými vajíčky, pomlázkou či žlutými housátky, mají i svou typickou kulinářskou podobu. Vedle mazanců, velikonoční sekané či jehněčího (v některých regionech kůzlečího) masa to býval především kapr, který putoval na sváteční stoly. Mělo to svou logiku; po opulentním masopustu, kdy se pilo a hodovalo, přicházel půst dovolující pouze konzumaci rybího masa.

Kořeny této tradice, staré už hezkých pár století, leží v prvních dávných klášterech budovaných na sever od Alp, do nichž kapr vstoupil na svém pochodu Evropou z římského impéria. Půst v nich patřil k závazným rituálům, a tak lidé velice přivítali, že ryby leží mimo tento neradostný úzus. Nespoléhali přitom jen na ryby lovené v tocích, ale začali ryby, přesněji kapra, sami chovat. Bylo to vítězství rozumu; kapr patřil k nejchutnějším rybám (dostával přednost i před lososem, kterého v oněch dobách bývalo v řekách dost), snášel tvrdé podmínky a byl velice životaschopný, oplýval vysokou plodností, rostl na přirozené potravě – byl prostě ideální rybou k chovu.

Tak tomu bylo i v následujících stoletích. Kapr v té době už opustil klášterní chovy a stal se chovanou rybou v šlechtických i městských rybnících. Půst sice už netrval tak dlouho jako v minulosti, ale byl právě v předvelikonoční době velice důsledně dodržován, a tak na úloze kapra jako postní ryby se neměnilo zhola nic. Ještě v dobách první Československé republiky byl tento církví posvěcený postní rituál respektován a kapr se dostával na talíře se stejnou samozřejmostí jako o Vánocích. Staré statistiky dokazují, že objem jeho konzumace byl v tu dobu jen o málo nižší, než tomu bylo ve vánočním období.

Také v současnosti konzumace kapra v předvelikonoční době překračuje standardní úroveň jeho spotřeby v průběhu roku bez období Vánoc. To prostě proto, že právě v jarním období nám prospívá všechno to, čím kapr oplývá. V této době potřebujeme lehce stravitelné živočišné bílkoviny, jež nám dodají energii do nadcházející aktivní části roku. V tuku obsažené nenasycené mastné kyseliny řady Omega-3 představují ideální prevenci před ischemickými chorobami s infarktem v čele. Kapří maso nám prospěje v boji s jarní únavou, posílí naše vědomí, že se neproviňujeme proti principům zdravé výživy a také nabídne nezapomenutelné gurmánské zážitky.

Nabídka receptur na úpravu kapra je opravdu pestrá. Vyzkoušejte například ten, který je typický právě pro Velikonoce.

Kapr na šalvěji

1 kg kapra, 100 g šunky (anglické slaniny), sušená šalvěj, mletý černý pepř, 70 g másla, 0,2 l smetany, petrželka, sůl

Kapra osolíme, opepříme, do zářezů na bocích vložíme plátky šunky či slaniny. Pak kapra posypeme rozemletou šalvějí. V pekáči vymazaném máslem rybu upečeme a do šťávy přilijeme smetanu, povaříme a zasypeme sekanou petrželkou.

Více najdete na stránkách www.rybadomaci.cz

TÉMATA:
DŮM A BYT