6254263e39991obrazek.jpg
Foto: Alena Kolaříková

Velikonoční nádivku peču už roky podle osvědčeného receptu. Přidám do ní trochu kopřiv, trochu medvědího česneku a chutná nám všem moc. A když jsem pro náš magazín Žena-in.cz měla testovat uzené maso z Kauflandu značky K-Mistři od fochu z Modletic!, tak jsem opět využila vyzkoušenou klasiku.

Potřebujete:

6254265484ccaobrazek.jpg
Foto: Alena Kolaříková

  • 4 vejce
  • 250 ml smetany
  • 150 g másla
  • sůl a pepř
  • 2 bílé větší francouzské bagety
  • 350 g uzeného masa z Kauflandu K Mistři od fochu z Modletic!
  • 100 g anglické slaniny
  • 100 g směsi medvědího česneku a kopřiv
  • 1 červená cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 200 g špenátu
  • strouhanka na vysypání formy

6254266a84a5bobrazek.jpg
Foto: Alena Kolaříková

Pečivo použijeme ideálně staré aspoň dva dny. Nakrájíme na malé kostičky, které osmahneme dokřupava na másle. Dáme stranou. Oddělíme žloutky a bílky. Do žloutků přimícháme rozpuštěné máslo a smetanu, dochutíme solí a pepřem. Na másle osmahneme najemno nakrájenou cibulku, ke které přidáme špenát, dochutíme solí a česnekem. Chvíli podusíme a necháme vychladnout. Nakonec vmícháme nasekané kopřivy a medvědí česnek.

Slaninu nakrájíme a dáme do nádoby, ve které budeme péct nádivku. Dáme do vyhřáté trouby a necháme vypéct dokřupava. Opečenou slaninu dáme stranou, i s trochou tuku, který se z nich vypekl. Zbylým tukem vymažeme formu a vysypeme ji strouhankou.

Z bílků ušleháme tuhý sníh. Do žloutkové směsi nasypeme křupavé kostičky pečiva. Promícháme. Přidáme maso nakrájené na kostičky, vychladnutou zelenou směs a ještě můžeme dochutit solí a pepřem, případně muškátovým oříškem. Promícháme. Úplně nakonec jemně vmícháme sníh a přesuneme do zapékací mísy.

Pečeme na 180 °C, asi půl hodinky až 40 minut.

6254267ee7f24obrazek.jpg
Foto: Alena Kolaříková

Dobrou chuť přeje Elly.

Naše články: