DSC_2867.jpg (156 KB)
Foto: Šárka Škachová

Suroviny

  • 5 ks mrkve
  • sůl
  • 1až 2 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • kvalitní olivový olej
  • půl lžíce třtinového cukru
  • 1 balení marinovaného tofu
  • citrón
  • tymián
  • lžička hořčice

Postup

Mrkev oloupejte a povařte trochu v lehce osolené vodě. Slijte a nakrájejte na menší kousky.

V pánvi na olivovém oleji zpěňte oloupanou a drobně nakrájenou cibuli. Přidejte drobně nakrájený česnek, mrkev, 2 plátky citrónu, čerstvý tymián, a zasypejte trochou třtinového cukru.

Za stálého míchání nechejte lehce zkaramelizovat. Tofu nastrouhejte na struhadle s většími slzičkami a přidejte k mrkvi. Ochuťte solí, lžičkou hořčice a nechejte vychladnout.

Do mrkvové pomazánky přidejte lžíci přírodního sýru nebo kysané smetany či hustějšího jogurtu. Kdo nepočítá kalorie, může přidat i trochu dobré majonézy. Pomazánku mažte na krajíčky tmavého chleba a zdobte snítkou tymiánu.

Dobrou chuť přeje Šárka Škachová – Gurmánka.

Jednoduchý mrkvový salát s jablky

22.jpg (76 KB)
Foto: Alena Kolaříková

Silná mrkvová polévka

23.jpg (87 KB)
Foto: archiv redakce

Reklama