810450bc45344-obrazek.jpg

Ingredience

  • 4 kulaté housky
  • 4 vejce
  • 100 g slaniny
  • sůl
  • pepř
  • 50 ml octa
  • 4 l vroucí vody
  • pažitka
  • 2 lžíce vody
  • 2 lžíce vinného octa
  • ½ lžičky drceného pepře
  • 2 žloutky
  • 170 g rozpuštěného másla
  • sůl
  • šťáva z ½ citronu

Postup

Nejprve si vyndejte všechny suroviny na pracovní plochu, nebo na linku. Všechny ingredience tak budou mít před zpracováním pokojovou teplotu.

Začněte holandskou omáčkou. V menším hrnci si smíchejte vodu s vinným octem a pepřem. Nechte vařit zhruba 3 minutky, směs se tak zredukuje.  

Do jiného hrnce nalijte vodu a na něj dejte teplu odolnou mísu. Do mísy dejte žloutky a rozmíchejte je metličkou do pěny. Ke žloutkům pomalu přidávejte svařenou vodu s octem. Až poté zapněte plotýnku a nad horkou lázní šlehejte žloutky, dokud vám nevznikne krémová pěna. Během míchání kontrolujte teplotu, aby se žloutky nezačaly vařit. Stačí snížit teplotu plotýnky, nebo nadzvedávat mísu a upouštět teplou páru zpod mísy.  

Vedle v kastrůlku si rozpusťte máslo. Máslo se nesmí škvařit.  

Jakmile je vaječná pěna na holandskou omáčku krásně hustá a krémová, začněte po troškách přilévat rozpuštěné máslo a důkladně míchejte. Dejte pozor, aby nebylo máslo horké. Až když máte všechno máslo zašlehané, přidejte špetku soli, promíchejte a opět za stálého míchání přidávejte citronovou šťávu.  

Poté, co je omáčka hotová, nechte ji při pokojové teplotě odpočinout a připravte si slaninu. Rozpalte pánev a nechte na ní slaninu dozlatova opéct.  

Housku rozkrojte na poloviny a opečte je dozlatova v topinkovači, nebo na troše oleje na pánvičce. Pokud použijete pánev po slanině, nasákne houska chuť i vůni slaniny.   

Na závěr si připravíte ztracené vejce. Ve větším hrnci si přiveďte vodu s octem k varu. Vajíčko si rozklepněte do větší lžíce, nebo třeba menší skleničky. Jakmile začne voda vřít, udělejte v hrnci za pomoci míchání naběračkou co největší vír. Do jeho středu rychle vyklopte vajíčko ze lžíce. Díky vodnímu víru se celý žloutek krásně obalí bílkem a vznikne tak ztracené vejce. Vejce takto vařte 3 minuty a občas vodu promíchejte, aby ztracené vajíčko nestálo na místě.   

Jakmile máte vše hotové, můžete servírovat.  

Spodní opečenou polovinu housky obložte slaninou, na ni přijde ztracené vejce, které zalijete holandskou omáčkou. Na závěr posypte vejce benedikt nasekanou pažitkou a trochou soli. Přiklopte horní polovinou housky a podávejte. 

Tip na závěr:
Holandská omáčka je srdcem tohoto receptu – pokud se vám povede, máte z půlky vyhráno. Nebojte se ji udělat klidně i předem, jen ji uchovávejte v teple, aby neztratila svou hebkou konzistenci. A pokud chcete vejce Benedikt povýšit na ještě slavnostnější snídani, přidejte na talíř třeba čerstvou rukolu nebo pár kapek lanýžového oleje. Dobrou chuť!

Tip redakce: Dokonalé vejce začíná u spolehlivého sporáku
Chcete si připravit vejce Benedikt jako z brunchového bistra? Pak potřebujete sporák, na který je spoleh. Plynová varná deska MORA VDP 645 GB9 s elegantním černým tvrzeným sklem vás nadchne nejen vzhledem, ale hlavně funkčností. Má čtyři hořáky s pojistkami STOP GAS pro maximální bezpečnost, integrované zapalování v knoflících a extra silný WOK hořák pro bleskové ohřívání i restování slaniny. Stabilní litinová mřížka, snadné čištění a precizní regulace teploty z ní dělají ideálního parťáka do kuchyně – nejen na víkendové snídaně.

77b38af3b7506-blobid0.jpg

Rychlost a přesnost – čtyři hořáky včetně extra výkonného WOK hořáku (až 3 800 W!) vám umožní okamžitě regulovat teplotu. Ať potřebujete pozvolné vaření nebo ostrý rest, máte to pod kontrolou.

Bezpečnost na prvním místě – s pojistkou STOP GAS můžete vařit s klidnou hlavou. Při zhasnutí plamene se plyn automaticky zastaví.

Pohodlí a jednoduchost – integrované zapalování přímo v ovládacím knoflíku je praktické a bezpečné. Stačí otočit a vaříte – žádné hledání sirek ani zapalovače.

Kvalita a stabilita – robustní litinová mřížka zajistí stabilitu pro jakoukoli velikost nádobí a dovolí vám posunovat hrnce bez obav.

Elegantní design – černé tvrzené sklo dodává vaší kuchyni moderní vzhled a zároveň se snadno čistí. Varná deska tak zůstává krásná i po letech.

MORA VDP 645 GB9 – bezpečné a stylové vaření na plynu s maximální kontrolou.
Doporučená cena: 7 490 Kč

MORA PLNÁ ŽIVOTA

MORA je součástí vašich kuchyní neuvěřitelných dvě stě let! A právě pro letošní jubilejní rok plný oslav si pro vás připravila krásný dárek!

Dárek: 200 dní na vyzkoušení

Oslavte s námi 200 let značky a využijte 200 dní na vyzkoušení spotřebičů při zakoupení uvedených modelů vestavných trub, desek, myček a chladniček MORA do 30. 11. 2025.

Pro využití akce je nutné registrovat spotřebič do 14 dní od data nákupu. 

Akce platí do 30. 11. 2025.

Více o akcích na www.mora.cz.

65e5a8034edb0obrazek.png

Další recepty najdete na mora.cz

TÉMATA:
RECEPTY S MOROU