Nedávno jsem se kdesi dočetla, že prý jsou slepičí vejce tou nejvíc používanou, spotřebovávanou, prostě nejvíc jedenou potravinou na světě. Moudra tohoto typu lze jen těžko dokázat nebo vyvrátit (představuji si, jak velký vědecký tým to zjišťoval a kolik mu to asi dalo práce :-)), vsadím se ale, že příští úterý to bude – přinejmenším ve střední Evropě – platit stoprocentně.
Odpadkové koše ve třídách a přihrádky pod lavicemi se zaplní barevnými skořápkami, maminky budou vyrábět pomazánky stokrát jinak a v domácnostech zavoní čočka. A po dvou dnech už budou mít všichni vajec natvrdo plné zuby, ať už budou sebekrásněji obarvená cibulovými slupkami, nebo jen tak halabala ozdobená připlácnutým obtiskem.
Přesto jsou vajíčka úžasný vynález. Společně s cibulkou je považuji za základ veškerého vaření. Dávno už přitom neplatí: „Podobá se jako vejce vejci“. Vejce nám můžou (v rozumném množství) prospět a taky nás otrávit – nebo nám přinejmenším způsobit potíže. Pro městské ženy-in, které se s vajíčky setkávají povětšinou v chladicích regálech v sámošce, přinášíme odpovědi na vaječné otázky, které by možná chtěly někomu položit.
Je-li vejce hned po snesení uložené do chladna, považuje se za hranici použitelnosti 28 dní. Nejlepší je ale vejce od třetího do devátého dne od snesení; v té době je podle odborníků „chuťově zralé“. Od desátého dne je používejte jen pro vaření a pečení. Naše babičky testovaly vajíčka ponořením do vody. Mělo to svůj význam: čerstvost vejce se totiž odráží ve velikosti vzduchových komor uvnitř skořápky. Čím starší, tím více vzduchu uvnitř. Vajíčko, které plave na hladině, nejíst!
Vadí, když jsou vajíčka naprasklá?
To tedy vadí. Nakřáplé vajíčko by vám správně v obchodě neměli vůbec prodat - rychle vysychá a snadno se kazí. Když na to přijdete až doma, použijte takové vejce až po důkladném tepelném zpracování, určitě ne syrové do majonézy.
Co znamenají razítka na vejcích?
První číslice označuje způsob chovu. Trojka znamená u nás nejrozšířenější klecový, ve kterém žijí slepice v prostoru o velikosti formátu A4, při umělém osvětlení a bez možnosti běhat nebo hrabat. Dvojka označuje chov na podestýlce – slepice jsou také v halách bez možnosti dostat se ven, mohou se ale volně pohybovat, podlaha je částečně pokryta slámou nebo hoblinami a vejce snášejí do hnízd. Jednička znamená výběhový chov – s takovými vejci se v obchodech prakticky nesetkáte.
Druhý znak na razítku označuje kód země. Na našem trhu se můžeme setkat – kromě českých – s vejci polskými (PL), nizozemskými (NL), španělskými (ES), rakouskými (AT), německými (DE), belgickými (BE) a litevskými (LT). Následuje hmotnostní třída (S až XL, stejně jako u oblečení :-), a kód farmy.
J
Ano, ale prodejce musí dodržet určitá pravidla, především dodržení správné skladovací teploty (mezi 5 a 18 °C). Vajíčkům, naskládaným v jarním sluníčku v otevřené dodávce, se vyhněte obloukem. I vajíčka prodávaná na stánku musí být označena razítkem s označením původu. Výjimkou jsou vejce, která chovatelé prodávají přímo na své farmě, tedy „ze dvora“. Tato vejce nejsou nijak kontrolována a za jejich nezávadnost ručí farmář.
Jsou vajíčka s tmavším žloutkem lepší?
O barvě žloutků rozhoduje krmení. Slepice, která se pase, má možnost získat potřebná barviva z čerstvé trávy nebo vojtěšky. Téhož lze ale docílit přidávání karotenu do krmných směsí ve velkochovech. Takže – můžou být, ale nemusejí.
Vejce a já
Je riskantní kupovat vajíčka u silnice? Vadí to hodně, když jsou naprasklá? A co znamenají všechna ta malá čísílka na skořápce?
Doporučujeme
Komerční tipy
-
Poradna odborníka: 6 nejčastějších chyb, které výrazně omezují životnost mrazáku Mrazák je pomocníkem, který šetří čas i peníze – ale jen tehdy, pokud s ním umíte zacházet… Většina z nás ovšem pořád dokola opakuje ty stejné chyby, které životnost mrazáku zkracují. Jaké děláme nejčastěji? Zeptali jsme se odbornice na chladící techniku Jany Neuszerové z Gorenje.
-
Biocultus mění hygienu v přírodě. Ekologické toalety bez vody pro veřejnost i soukromé využití Po roce na trhu hlásí česká firma Biocultus rostoucí zájem o své kompostovací toalety, které spojují ekologii, komfort a moderní design. Zatímco soukromí zákazníci si je oblíbili od začátku, stále více po nich sahají i obce, turistická centra a další veřejné instituce.
-
Proč se vyplatí přemýšlet o soběstačnosti ještě předtím, než bude pozdě? V pětatřiceti řešíme, kam na dovolenou. V padesáti, kdy bude možné zpomalit. A někdy kolem šedesátky se začneme dívat i dál – co když jednou přijdou zdravotní komplikace, co když nebudeme moct fungovat jako dřív?
-
IONIQ 6 N se odhalí na Festivalu rychlosti v Goodwoodu Značka Hyundai připravuje světovou premiéru netrpělivě očekávaného modelu IONIQ 6 N, která se uskuteční 10. července 2025 ve 13:30 českého času. Odpočet zahájilo odhalení některých vyspělých prvků pro sportovní jízdu, které z IONIQ 6 N dělají elektrický sportovní sedan nové generace.
-
Letní pečení: Nadýchaný jogurtový koláč s meruňkami Jogurtový koláč s krémovým tvarohem vám přípravou nezabere mnoho času. Během letních měsíců si ho můžete připravit v podstatě s jakýmkoliv druhem sezónního ovoce, které máte doma po ruce. My jsme sáhli po meruňkách a vyplatilo se… Chutnal božsky!
-
To nejlepší pro pleť: Must-have kosmetické novinky letošního léta Horké letní teploty, slunce a klimatizace pleť zmáhají, proto si od vás zaslouží tu nejlepší péči a ochranu. My pro vás proto vybrali hned čtyři kosmetické news, které nás v redakci okouzlily a jsme si téměř jisti, že z nich bude nadšená i vaše pleť. Důvod? Mají extrémně příjemnou texturu a top složení, které dodá vaší pleti přesně to, co v létě (a nejen v něm) nutně potřebuje…
-
Italská klasika v sezónním kabátě: zeleninové rizoto s celerem a rajčaty Italské, španělské, portugalské, srbské, nebo sázíte na klasiku z českých jídelen? Rizoto je pokrmem mnoha tváří a každý si ho rád dělá po svém. Tipů na jeho nové varianty ale není dle našeho názoru nikdy dost! Vyzkoušejte proto tuto odlehčenou verzi osvědčené italské klasiky s rýží Arborio a vývarem, doplněnou o celer, cherry rajčata a rukolu, spolu s vegetariánským řízkem Garden Gourmet, která vám zaručeně osvěží váš sezónní jídelníček.
-
Vyzkoušeno: Jogurtový dip s česnekem, bylinkami a citronem Pokud hledáte lehký, svěží a chutný základ pro domácí dip, bílý jogurt je skvělá volba. Oceníte ho nejen při letním grilování, ale i jako zdravější alternativu k majonéze nebo smetanovým omáčkám. My jsme tento dip vyzkoušeli na grilovací párty a použili jsme Hollandia Originál Selský bílý jogurt jako základ. A byla to velmi dobrá volba.
-
Vyzkoušeno: Chutná špenátovo-sýrová novinka od Garden Gourmet v podobě řízku vás bude bavit! Pokud rádi zařazujete do svého jídelníčku bezmasá jídla, pak vám doporučujeme vyzkoušet tento Špenátovo-sýrový řízek, který jsme měli v redakci možnost ochutnat. Je to skvělá varianta i pro vegetariány.
-
Jaká antikoncepce mi (ne)sedne? Každá žena má jiné potřeby, životní styl i plány do budoucna, proto by volba antikoncepce měla být vždy individuální. Všechny metody mají při správném užívání srovnatelnou účinnost, ale liší se v tom, co dalšího nabízejí kromě ochrany před otěhotněním a jaká s sebou nesou zdravotní rizika.
Nový komentář
Komentáře
Já čekala Betty.
1Mona: tak teď jsem se moc pobavil.
Pavla_b: Po čočce, hrachu, atd na prdy netrpíme.
Amálie: Po čočce by ten čichový zážitek byl jistě podobný.
A domácnostech nezavoní čočka, nýbrž smrduté veleprdy z vajec.
Vejce a já je moje oblíbená knížka:-)
U toho skladování vajec není ani tak důležité to chladno (přece jenom ta skladovací teplota má dost široké rozmezí), ale stálost teploty. Když má někdo ve špajzu do 18 stupňů, nemusí dávat vejce ani do ledničky, ale vadí jim šoupání z chladu do tepla a naopak.
Ale nedočetla jsem se, jestli ta bílá gadžovská vejce diskriminují ta tmavá!(ale protože těch tmavých je v obchodech podstatně víc, tak myslím, že ani ne!)