Nedávno jsem se kdesi dočetla, že prý jsou slepičí vejce tou nejvíc používanou, spotřebovávanou, prostě nejvíc jedenou potravinou na světě. Moudra tohoto typu lze jen těžko dokázat nebo vyvrátit (představuji si, jak velký vědecký tým to zjišťoval a kolik mu to asi dalo práce :-)), vsadím se ale, že příští úterý to bude – přinejmenším ve střední Evropě – platit stoprocentně.
Odpadkové koše ve třídách a přihrádky pod lavicemi se zaplní barevnými skořápkami, maminky budou vyrábět pomazánky stokrát jinak a v domácnostech zavoní čočka. A po dvou dnech už budou mít všichni vajec natvrdo plné zuby, ať už budou sebekrásněji obarvená cibulovými slupkami, nebo jen tak halabala ozdobená připlácnutým obtiskem.
Přesto jsou vajíčka úžasný vynález. Společně s cibulkou je považuji za základ veškerého vaření. Dávno už přitom neplatí: „Podobá se jako vejce vejci“. Vejce nám můžou (v rozumném množství) prospět a taky nás otrávit – nebo nám přinejmenším způsobit potíže. Pro městské ženy-in, které se s vajíčky setkávají povětšinou v chladicích regálech v sámošce, přinášíme odpovědi na vaječné otázky, které by možná chtěly někomu položit.Jak dlouho zůstane vejce čerstvé? A jak to poznám?
Je-li vejce hned po snesení uložené do chladna, považuje se za hranici použitelnosti 28 dní. Nejlepší je ale vejce od třetího do devátého dne od snesení; v té době je podle odborníků „chuťově zralé“. Od desátého dne je používejte jen pro vaření a pečení. Naše babičky testovaly vajíčka ponořením do vody. Mělo to svůj význam: čerstvost vejce se totiž odráží ve velikosti vzduchových komor uvnitř skořápky. Čím starší, tím více vzduchu uvnitř. Vajíčko, které plave na hladině, nejíst!
Vadí, když jsou vajíčka naprasklá?
To tedy vadí. Nakřáplé vajíčko by vám správně v obchodě neměli vůbec prodat - rychle vysychá a snadno se kazí. Když na to přijdete až doma, použijte takové vejce až po důkladném tepelném zpracování, určitě ne syrové do majonézy.
Co znamenají razítka na vejcích?
První číslice označuje způsob chovu. Trojka znamená u nás nejrozšířenější klecový, ve kterém žijí slepice v prostoru o velikosti formátu A4, při umělém osvětlení a bez možnosti běhat nebo hrabat. Dvojka označuje chov na podestýlce – slepice jsou také v halách bez možnosti dostat se ven, mohou se ale volně pohybovat, podlaha je částečně pokryta slámou nebo hoblinami a vejce snášejí do hnízd. Jednička znamená výběhový chov – s takovými vejci se v obchodech prakticky nesetkáte.
Druhý znak na razítku označuje kód země. Na našem trhu se můžeme setkat – kromě českých – s vejci polskými (PL), nizozemskými (NL), španělskými (ES), rakouskými (AT), německými (DE), belgickými (BE) a litevskými (LT). Následuje hmotnostní třída (S až XL, stejně jako u oblečení :-), a kód farmy.
Je riskantní kupovat vajíčka na tržišti nebo u silnice? Je takový prodej vůbec legální?
Ano, ale prodejce musí dodržet určitá pravidla, především dodržení správné skladovací teploty (mezi 5 a 18 °C). Vajíčkům, naskládaným v jarním sluníčku v otevřené dodávce, se vyhněte obloukem. I vajíčka prodávaná na stánku musí být označena razítkem s označením původu. Výjimkou jsou vejce, která chovatelé prodávají přímo na své farmě, tedy „ze dvora“. Tato vejce nejsou nijak kontrolována a za jejich nezávadnost ručí farmář.
Jsou vajíčka s tmavším žloutkem lepší?
O barvě žloutků rozhoduje krmení. Slepice, která se pase, má možnost získat potřebná barviva z čerstvé trávy nebo vojtěšky. Téhož lze ale docílit přidávání karotenu do krmných směsí ve velkochovech. Takže – můžou být, ale nemusejí.
Vejce a já
Je riskantní kupovat vajíčka u silnice? Vadí to hodně, když jsou naprasklá? A co znamenají všechna ta malá čísílka na skořápce?
Doporučujeme
Komerční tipy
-
Konec suchým očím! Vyzkoušejte Artelac Nature s extraktem ze světlíku lékařského Prach, suchý vzduch, práce s počítačem, užívání některých léků. To jsou jen některé z mnoha příčin podrážděných očí. Nepříjemný pocit trápí občas každého z nás, ale až 20 % populace trpí syndromem suchého oka. Přitom stačí mít po ruce správné umělé slzy!
-
Recept na rychlou večeři pro celou rodinu: slaný koláč s rybou I když jídlo milujeme a rády si zavaříme i podle složitých receptů, občas potřebujeme připravit něco rychlého. Vděčné je v takovém případě vše, co lze zapéct. Nejlépe to, co máme vždy po ruce. Třeba rybu, hrášek, brambory a cuketu. Vznikne vyvážený pokrm, který bude chutnat i dětem.
-
Děti v autě: Cestování s nimi může být až o polovinu bezpečnější První dětskou autosedačku, obvykle vajíčko, automaticky umísťujeme do auta proti směru jízdy. Čelem vpřed udělá dítě až kolem prvních narozenin. Jenže ani tehdy ještě není podle expertů jeho tělíčko uzpůsobeno případnému čelnímu nárazu. Pak může dojít ke zbytečné tragédii.
-
Vyzkoušený recept: Filé z Aljašky na pomerančích jako rychlý oběd nebo večeře Ryby jsou důležitou součástí našeho jídelníčku. Jak často je jíte? Nezapomínejte na ně v žádném ročním období. V redakci testujeme výrobky od značky Nowaco, které máme moc rádi. Do našeho testování jsme přizvali i bloggerku Adrianu, se kterou spolupracujeme. Ta si přichystala v rámci testování skvělý recept, o který se s vámi rádi podělíme.
-
Náš TIP: Profi Imuno+Enzym - extra silný na podporu imunity Vážení a milí čtenáři, dovolte abychom Vám nabídli NOVINKU na maximální podporu imunity doplněk stravy Profi Imuno+Enzym. Tento unikátní přípravek jsme vyvinuli společně s českými lékaři, abychom podpořili Vaší imunitu v tomto náročném období.
-
Rozhovor: Ředitelka firmy Kosmetika Capri Ing. Jitka Poláková objevila účinek kozích surovin a vyvinula revoluční produkty s růstovým faktorem v kosmetice Kozí mléko funguje jako mocný prostředek pro dosažení krásné pokožky. Je totiž nesmírně bohaté na aminokyseliny i minerály a obsahuje vzácné mastné kyseliny blahodárně působící na naši pokožku. Ing. Jitka Poláková využívá v recepturách všech svých kosmetických produktů právě účinků kozího mléka, másla, syrovátky, kolostra.
-
Recept na rybu s vlhkou drobenkou inspirovaný Jamiem Oliverem Jemné maso pangase klidně můžeme připravit jen na pánvi a jako přílohu zvolit bramborovou kaši. Někdy ale máme chuť trochu experimentovat. Se zajímavou kombinací přišel kuchař Jamie Oliver. Jeho recept na rybu s vlhkou drobenkou nám nedal spát.
-
Existuje i přírodnější řešení, když ekzém svědí Atopický ekzém trápí 30 % světové populace. Z toho je téměř 20 % kojenců a malých dětí. U 80 % případů se atopie začíná projevovat v prvních měsících života. Na atopický ekzém neexistuje lék. V lepším případě v dospělosti vymizí, ale bohužel existují případy, kdy se s ním pacient potýká po celý život.
-
Už vás někdy napadlo smíchat tvaroh s jogurtem dohromady? Kombinací vznikne vyrovnaná a harmonická chuť s energií tvarohu a elegantní lehkostí jogurtu. Tvaroh zjemněný jogurtem ztrácí svoji přirozenou nakyslost, ale stále je přiměřeně hustý, aby nestekl ze lžíce a krásně se rozplynul na jazyku. Navíc je plný bílkovin a obsahuje prospěšnou bifido kulturu.
-
Doporučujeme: Profi Imuno+Enzym - extra silný na podporu imunity Vážení a milí čtenáři, dovolte abychom Vám nabídli NOVINKU na maximální podporu imunity doplněk stravy Profi Imuno+Enzym. Tento unikátní přípravek jsme vyvinuli společně s českými lékaři, abychom podpořili Vaší imunitu v tomto náročném období.
Nový komentář
Komentáře
Já čekala Betty.
1Mona: tak teď jsem se moc pobavil.
Pavla_b: Po čočce, hrachu, atd na prdy netrpíme.
Amálie: Po čočce by ten čichový zážitek byl jistě podobný.
A domácnostech nezavoní čočka, nýbrž smrduté veleprdy z vajec.
Vejce a já je moje oblíbená knížka:-)
U toho skladování vajec není ani tak důležité to chladno (přece jenom ta skladovací teplota má dost široké rozmezí), ale stálost teploty. Když má někdo ve špajzu do 18 stupňů, nemusí dávat vejce ani do ledničky, ale vadí jim šoupání z chladu do tepla a naopak.
Ale nedočetla jsem se, jestli ta bílá gadžovská vejce diskriminují ta tmavá!(ale protože těch tmavých je v obchodech podstatně víc, tak myslím, že ani ne!)