63bd694692187image.jpg

Foto: Emirates

Ingredience:
 
Cuketová náplň

  • 400 g namočených a rozmixovaných kešu ořechů
  • 1 lžička čerstvých tymiánových lístků
  • 2 lžíce kapar, jemně nasekaných
  • 1 citron, oloupaná kůra a šťáva
  • 1 kg cukety, podélně nakrájené na plátky
  • čtvrt lžičky mletého muškátového oříšku
  • 60 g olivového oleje
     
    Cizrnový koláčový základ

  • 180 g cizrnové mouky
  • půl lžičky soli
  • 65 g kokosového oleje nebo margarínu
  • 2–3 lžíce studené vody

Postup:
 
1. Než začnete
Kešu ořechy namočte přes noc do misky s vodou. Slijte je a rozmixujte v mixéru, dokud nebudou krémové. Odstavte stranou. Předehřejte troubu na 175 °C.
 
2. Připravte si základ koláče
Ve velké míse smíchejte cizrnovou mouku a sůl. Přidejte změklý kokosový olej (nebo margarín) a vodu a dobře promíchejte, dokud se ingredience nespojí.
 
3. Vychlaďte jej
Těsto rovnoměrně vtlačte na dno koláčové formy. Lehce zakryjte plastovou fólií a dejte do chladničky na nejméně 1 hodinu. Případně jej můžete na 20 minut zmrazit.
 
4. Upečte korpus
Vyjměte koláčový základ z chladničky. Dno koláče propíchněte 5 až 6krát vidličkou. Pečte v předehřáté troubě 10 minut. Ponechte ve formě a nechte vychladnout na mřížce.
 
5. Připravte náplň
Natrhejte lístky tymiánu, kapary nasekejte nadrobno a citron zbavte kůry a šťávy. Cuketu nakrájejte podélně na tenké plátky – použijte k tomu mandolínu. Přísady dejte stranou zvlášť.
 
6. Náplň naneste na korpus
Ve středně velké míse smíchejte rozmixované kešu oříšky s tymiánem, kapary a muškátovým oříškem. Dochuťte solí a pepřem. Lžící naneste náplň na vrchol korpusu a uhlaďte hřbetem lžíce.
 
7. Naaranžujte cuketu
Na náplň naaranžujte plátky cukety ve tvaru spirály. Pokapejte citronovou šťávou a olivovým olejem a posypte citronovou kůrou.
 
8. Upečte koláč
Koláč pečeme v troubě 15–20 minut, dokud základ nezezlátne a cuketa není upečená.
 
9. Podáváme
Koláč vyjměte z formy, nakrájejte na plátky a vychutnejte.

Nebo by vám mohlo také chutnat: