Mladé smrkové výhonky, které pomáhají uvolňovat dýchací cesty a rozpouštět hleny, jsou základem nového sirupu Kitl Smrkáček. Čistě přírodní přípravek v BIO kvalitě vyvinuli společně odborníci z oblasti potravinářství a firmy Kitl, která je tradičním výrobcem zdravých sirupů. Smrkáček ocení zejména rodiče malých dětí, které trápí rýma či nachlazení a preferují přírodní způsoby léčby.
Na vývoji medicinálního sirupu se spolu s technology z firmy Kitl podílel také tým odborníků z Výzkumného ústavu potravinářského Praha (VÚPP), Ústavu výzkumu globální změny AV ČR a Zahradnické fakulty Mendelovy univerzity. „Spolupracujeme s VÚPP dlouho. V posledních letech prováděli velmi zajímavý výzkum blahodárných účinků látek obsažených ve smrku. Vývoj sirupu Smrkáček z něj vyplynul zcela přirozeně,“ uvádí Jan Vokurka.
„Náš výzkum se zabýval zejména možnostmi využití smrkových výhonků k potravinářským a farmaceutickým účelům. A jsem velmi rád, že jsme s Kitlem našli i způsob, jak výstupy z teoretických výzkumů využít v praxi,“ doplňuje odpovědný řešitel projektu Ing. Milan Houška, CSc. z VÚPP.
Smrkové výhonky se v lidovém léčitelství využívaly k uvolňování dýchacích cest, usnadnění vykašlávání, tišení zánětů dutin a dásní, ale i zmírnění bolestí svalů a kloubů. V minulosti byl smrk také považován za ochránce před zlými duchy a negativními energiemi. I májky, které se na vesnicích ze smrku vyráběly, měly původně zajišťovat ochranu lesních duchů.
Kitl Smrkáček je dostupný v lékárnách, zdravých výživách a prodejnách BIO potravin, jejich seznam naleznete na www.kitl.cz
Nový komentář
Komentáře
Myslím,že jsem viděla i v pořadu Kouzelné bylinky.
No to je skvělý nápad, už jsem ho objednala v lékárně, vnučkanějak nedává školku, snad to pomůže
podívám se po něm
Jůůůůůů to je novinka. Jak dlouho nad tím vědci bádali???
To zase někdo objevil Ameriku.
Tato medicína se u nás doma vyrábí již od nepaměti, překvapuje mne, že s komerčním využitím nepřišel někdo už dříve. Smrčkový sirup patří do základního vybavení naší domácí lékárny...Ale také mi těch výhonků přijde líto...
Tak to jsem taky vědec. Recept na med ze smrkových výhonků mám leta zapsaný v sešitě a párkrát jsem ho vařila. Koncem dubna, začátkem května, když narostou světlezelené štětičky na smrcích, se otrhají a sváří s cukrem. Med nebo sirup je z toho výjimečně chutný a věřím, že i zdravý. Jen je mi líto těch oškubaných větviček.