Věřte, nevěřte, potravinami se dá i léčit! V předposledním dílu seriálu Věda v kuchyni se dozvíte užitečné informace o konkrétních potravinách a jejich reálném léčebném účinku. Například brokolice je proti rakovině.
„V našich podmínkách existují potraviny, které obsahují konkrétní látky proti konkrétním chorobám, a dají se tak použít nejen jako prevence," říká v předposledním díle seriálu Věda v kuchyni doktorka Eliška Kováříková, vědecká pracovnice v oboru mikrobiologie potravin. Pokud vás zajímá, které konkrétní potraviny mají v sobě léčivé látky a jaké, čtěte dál!
Léčivé potraviny
Pod léčbou pomocí stravy si nemusíme představovat jen dietu vedoucí ke snížení váhy ohrožující zdraví. Léčbu vhodnou stravou dovedla do dokonalosti tradiční čínská medicína. Ale i zde se jedná spíše o dietní doporučení. Nicméně v našich podmínkách existují potraviny, které obsahují konkrétní látky proti konkrétním chorobám, a dají se tak použít nejen jako prevence, ale i ke zmírnění nebo domácímu léčení některých chorob.
Med
Med je v našich zeměpisných šířkách oblíbenou zimní prevencí nachlazení a kašle. Při podrážděném krku funguje výtečně vycucat lžičku medu. Výtečnou, ale méně známou vlastností medu je jeho pozitivní účinek na kůži. Pomazání medem úspěšně hojí popraskané rty i prasklý koutek a pleťová maska z medu a tvarohu pleť vyživuje a zjemňuje. Med totiž obsahuje kromě ovocných cukrů velké množství stopových prvků i enzymy a proteiny a funguje tak jako koncentrovaná výživa. Tato jedinečná kombinace se také podílí na jeho zklidňujících vlastnostech. Bohužel tyto účinky si těžko vychutnají pyloví alergici, kterým by léčba medem mohla vyvolat alergickou reakci. V každém případě je nejvhodnější používat med, který neprošel tepelnou úpravou a není starší než jeden rok. Med v horkém čaji je nepochybně dobrota, ale poněkud ztrácí své úžasné účinky.
Brokolice - protirakovinné látky
Rakovina je strašákem naší doby, i když dnes lze mnoho jejích typů úspěšně léčit při jejím včasném rozpoznání. Existují ovšem potraviny, které se mohou honosit potvrzenými účinky proti některým typů rakoviny. Jedná se samozřejmě o účinek ověřený v modelových podmínkách laboratoří, ale pro prevenci si můžeme dopřát jistou míru zobecnění. Příkladem je brokolice, která v syrovém stavu obsahuje sulforafany, jejichž protirakovinný účinek byl potvrzen testy. Bohužel tyto látky se při ohřevu rozkládají, takže dušená brokolice je sice výtečná a zdravá, ale bez těchto zajímavých sloučenin.
Pohanka a brusinky - rutin
Pohanka a brusinky mají společný nezanedbatelný obsah rutinu, který se využívá proti křehkosti cév. Při sklonu ke krvácení z nosu a snadné tvorbě podlitin se vyplatí zavést tyto dvě potraviny jako stálice do jídelníčku. Vařená pohanka má jemnou oříškovou příchuť a dá se využít jako příloha i zavářka do polévky. Navíc pohanka neobsahuje lepek. Brusinky v syrové podobě těžko seženeme, ale jako sušené jsou příjemným mlsáním. Kromě rutinu obsahují látky, které pomáhají předcházet zánětům močového měchýře.
Jogurt a kysané zelí - probiotika
V předchozích dílech už jsme se probiotikům (živé prospěšné bakterie) věnovali. Kromě celé škály kysaných mléčných výrobků jsou hojně zastoupeny v kysaném zelí, které má v domácí medicíně pověst všeléku. Jogurty, kefíry nebo acidofilní mléko, obsahující živé bakterie, se dají s úspěchem použít k léčbě průjmů a zažívacích obtíží, zejména pokud následují po léčbě antibiotiky. Kysané zelí obsahuje kromě živých bakterií nezanedbatelné množství vlákniny, která pomůže „vyčistit“ naše střeva. Kromě úpravy střevní mikroflóry na sebe vláknina dokáže vázat žlučové kyseliny, které jsou ve své volné podobě podezřelé z podpory rakovinného bujení. Navíc pokud odvedeme z těla navázané žlučové kyseliny (pomáhají nám strávit tuky), tělo jejich zásobu doplní ze zásob cholesterolu.
Houby a ovesné vločky
Výtečným zdrojem vlákniny jsou také houby a ovesné vločky. Některé druhy hub jsou v tradiční čínské medicíně využívány jako léčiva. Jsou to zejména dřevokazné houby, které se k přímé konzumaci nehodí (Lesklokorka lesklá - reishi), ale některé jsou i velmi chutné, jako například hlívy nebo houževnatec (shii-take). Tyto houby obsahují celou řadu látek účinkujících na různé choroby. Jednou z nejzajímavějších látek jsou beta-glukany. Tyto polysacharidy prokázaly kromě protirakoviných účinků i imunomodulační účinky, a ještě mohou sloužit jako potrava střevním bakteriím. Kromě hub obsahují beta-glukany i některé obilniny, zejména ječmen a oves. Tyto beta-glukany sice mají odlišnou strukturu od těch houbových, ale co do účinku jsou si podobné.
Zelenina, to nejsou jen vitaminy
Že jíme zeleninu kvůli vitaminům, je obecně známé. Veškerá „červená“ zelenina (mrkev, rajčata, papriky...) obsahuje vitaminy a antioxidanty z rodiny karotenoidů, které jsou mnohem snáze vstřebatelné v tucích, takže se vyplatí přidat do salátu trochu kvalitního oleje. Z novinek je zajímavý obsah lykopenu v rajčatech. Tento antioxidant nás pomáhá chránit před volnými radikály, a tím před rakovinou. Je zajímavé, že lykopen je snadněji využitelný ve vařených rajčatech, takže v tomto případě je omáčka lepší než salát. Česnek je jako lék proti nachlazení také poměrně známý. Kromě účinku proti bakteriím jeho silice působí i proti parazitům. Účinná látka se ale v česneku aktivuje až po styku s kyslíkem. Je tedy lepší česnek nastrouhat nebo utřít se solí, než ho jen nakrájet.
Bylinky
Od pradávna se snažíme ochutit naše jídlo pomocí koření a bylinek. V mnoha případech se tak překrývá jejich kulinářský a zdraví prospěšný efekt. Je zajímavé, že pálivé látky v chili papričkách vlastně slouží rostlině jako ochrana proti plísním. Obecně mají aromatické a pálivé složky koření schopnost potlačovat škodlivé bakterie, plísně a parazity. Z tohoto důvodu jsou tradiční kuchyně v topických oblastech obvykle velmi ostře kořeněné. Prospěšných látek je ale mnohem více, například kurkumin (obsažený v kurkumě, která je součástí kari koření) podporuje regeneraci jaterních buněk. Silice z majoránky působí proti rýmě a čaj z dobromysle (oregano) používaly naše babičky při duševních problémech a na nervy.
Co dodat závěrem?
Otázkou samozřejmě zůstává, kolik bychom měli vybraných potravin sníst, aby se jejich léčivý účinek projevil, ale to bohužel velmi těžké určit. Nejsme každý stejný a také obsah účinné složky se mění podle stáří, skladování nebo kuchyňské úpravy. Také si nelze představovat, že obědem nahradíme návštěvu lékaře a předepsaná léčiva. Nicméně můžeme vyváženou a pestrou stravou zkusit léčbě předejít. Uvedené poznatky jsou jen malý výsek a omlouvám se, jestli jsem neuvedla Vaši oblíbenou potravinu a chorobu.
![]() |
---|
Seriál: Věda v kuchyni
- 1. díl: Pomoc, plísně! (klikni)
- 2. díl: Jak si doma vyrobit probiotika (klikni)
- 3. díl: Ono to kvasí, ono to bobtná! (klikni)
- 4. díl: Voda, voděnka (klikni)
- 5. díl: Proč se jídlo kazí? (klikni)
- 6. díl: Vše o tepelné úpravě (klikni)
- 7. díl: Hity a hysterie: Éčka, dioxiny, listerie (klikni)
- 8. díl: Proč některé potraviny strávíte a jiné ne? (klikni)
- 9. díl: Hygiena (klikni)
- 10. díl: Léčivé potraviny (klikni)
- 11. díl: Poslední vychytávky (klikni)
Máte-li na Elišku Kováříkovou nějaký dotaz, můžete ho položit do diskuze pod tímto článkem, ráda jej (také v diskuzi) zodpoví...
Nový komentář
Komentáře
phoebe24 — #12 treba vam nerekla pravy duvod sveho prezirani

http://www.novinky.cz/koktejl/225258-americanka-ma-orgasmus-pokazde-kdyz-se-preji.html?ref=boxD
Bohuzel, jinak mi to sem vlozit nejde, musis si to zkopirovat
phoebe24 — #12
Nemysli, moji ,,spoluzaci" jsou na tom stejne. Nastesti ne vsichni, ale kdyz do nekoho cpou odjakziva hamburgery, na brokolici ho neudrzis.
Eva_Fl — #10 tak to by tady potřebovalo spousta lidí. Ona je taky otázka, kdo je ochotný něco pro své zdraví dělat.... Třeba moje tchýně. Nechala si voperovat 4! endoprotézy, vykašlala se na rehabilitaci i na lázně a teď má problémy i bolesti daleko horší než před těma operacema. Navíc problémy s tlakem a srdcem, ale nemá problém se nacpat bůčkem a na to vrazit šlehačkový dortíček...... Prostě si zobne prášek, zapije to light minerálkou a myslí si, že udělala pro své zdraví maximum.
phoebe24 — #9 tohle si neodrikam, jen si to moc hlidam.
phoebe24 — #9 ja chodim kazdou sobotu do Skoly zdraveho stylu. Poslali me tam lekari, jelikoz muj cholesterol a cukrovka a krevni tuky a tlak...
Jim nehorazny mnozstvi piluli a nikam nic nevede. Jsou tam bezvadni, dostavame i obed
a ucim se. Prestoze jsem si myslela, ze VIM, vedela jsem prd.
A skolicka je samozrejme zadarmo, vsichni, kdo se tam o nas staraji, jsou dobrovolnici ( lekari, sestry, minule tam byl zubar ) a ja jsem jim neskonale vdecna.
Eva_Fl — #8 tak to Tě teda obdivuju. Bez cukru to pro mě není problém (až teda na kečup, ten ostrej miluju), uzeniny nemusím, sladký pečivo taky ne, ale třeba celozrnné těstoviny místo semolinových nebo si odříkat klasický chleba...to už je fakt na palici. Každopádně uvažuji opět o nasazení diety, máš pravdu, že jsem se cítila taky báječně - úplně nadupaná energií
phoebe24 — #6 ja jsem bez cukru a bily mouky temer uplne. Kdyz neberu nejaky to maly mnozstvi v potravinach, ktere si obcas dam. A citim se bajecne. Jsem na 2,5 davkach proteinu ( jedna davka je cca 80 g masa )a cca 4-5 miniporcich sacharidu denne ( zitna mouka, kousek ovoce atd. ), slezl mi cukr, tlak a ostatni ukazou az krevni testy. No a samo mi slezla vaha. Bez cukru jsem ale uz pres 2 roky.
phoebe24 — #6
správný přístup
Eliska.Kovarikova — #5 ono se to tak jmenuje: protiplísňová nebo protikvasinková dieta.... a měla jsem jí doporučenou odtud:
http://www.prirodnimedicina.cz/
a něco jsem si i vygůglila sama. Jde o to, že když už je člověk nemocný, tak by se neměl spolehnout jen např. na prášky a operace, ale snažit se i cvičit a jíst adekvátně svému stavu
pajda — #3 zdrojem fosforu jsou zejména mléčné výrobky, maso a hlavně ryby.
phoebe24 — #2 nevím jak by měla dieta pracovat proti plísním, ale každému prospěje vyvážený jídelníček
Škoda, že nežije moje babička. Byla bylinkářka, ale průjem léčila Rumem - fakt to pomůže, ale ne litr! A bolesti žaludku kostkou cukru s Alpou, ještě dnes se mi zvedá kufr.
Jinak ale uměla.
Jak upravit jídelníček pro člověka, který nemá fosfor? U syna našli nedostatek, ale konkrétní diety už máme čtyři a odporujísi...
Vcera jsem zrovna nejak zahledla kousek poradu Dr.Oz. Porad ma webovku, kdo chce, muze googlit. Velice vynasel do nebes sladky brambory. No - ja tohle proste nesnim, ale pry jsou nade vse.
A organicky burakovy maslo jako prevenci proti diabetu. Atd.