V populárně naučném seriálu Věda v kuchyni se tentokrát z úst vědecké pracovnice Elišky Kováříkové dozvíte, jaké davové hysterie a jaké hity v potravinářství právě probíhají. Doktorka Kováříková radí: „Používejte selský rozum.“
Následující řádky pro náš magazín připravila Eliška Kováříková, odbornice a vědecká pracovnice v oboru mikrobiologie potravin. Tentokrát se zabývala otázkou nebezpečnosti nebezpečných látek a prospěšnosti těch prospěšných...
Hity a hysterie
Ve výživě a potravinářství existují módní hity stejně jako v kosmetice a odívání. Stejně jako v šatech existují stálice, které z šatníků nezmizí, jsou zásady výživy které čas nemění. Stejně jako existují výstřelky, o kterých doufáme, že na ně návrháři zapomenou, vracejí se některá témata i v potravinářství. S určitým zpožděním reaguje veřejné mínění na objevy na tomto poli a výrobci si nenechají ujít příležitost zvýšit prodej pomocí „zaručených, vědecky potvrzených vlastností a účinků“. Sdělovací prostředky jsou vhodným mediem pro šíření zaručených zpráv a mnohdy nastartují až masovou hysterii v kladném i záporném slova smyslu. Nové objevy neznamenají, že bychom měly malý příjem těchto novinek. Většinou jsou v rozumném jídelníčku zastoupeny v dostatečné míře, jen si jich začínáme lépe všímat.
Jaké konkrétní hity už tu byly a jsou?
Velkým hitem, který už poněkud opadl, jsou například vitaminy. Před nějakou dobou se považovaly za téměř všelék. S jejich pomocí se měly odstranit choroby nejasného původu a zaručit zdraví. Vitaminy jsou samozřejmě nutnou součástí naší stravy, ale ve vyváženém jídelníčku je jich dostatek. Dneska už není v módě doplňovat potraviny vitaminy. Současným hitem jsou probiotika, prebiotika, omega-3-mastné kyseliny a kombinace různých hitovek do tzv. funkčních potravin. Funkční potraviny jsou zjednodušeně řečeno potraviny, které přinášejí konzumentovi nějaký zdravotní prospěch. Nicméně všechny tyto složky jsou přirozeně obsažené v některých potravinách, jen některé z nich nejsou zrovna moderní. Příkladem mohou být sladkovodní ryby nebo luštěniny.
Jaké tu byly hysterie?
Čas od času se v tisku objeví aféry týkající se potravin. Často se jedná o potravinu znečištěnou chemickými látkami nebo o mikrobiální kontaminaci. Z poslední doby je tu například výskyt bakterie Listeria monocytogenes v některých sýrech. Podobným způsobem se opakovaně objevují informace o konatminaci dioxiny, olovem, polychlorované bifenyly (PCB) atd. Pokud se takovéto látky objeví v potravinách, jsou tyto urychleně staženy z prodeje, protože zde existují zákony upravující zodpovědnost výrobců a prodejců. Jinou oblastí jsou informace o nebezpečích vyplývajících z látek obecně povolených, ale majících špatnou pověst, například tzv. éčka. Účelem značení některých látek pomocí zkratky obsahující E je ušetřit místo, protože jejich podrobné chemické názvy jsou poněkud dlouhé. Nicméně to neznamená že se jedná o produkty čistě chemické. Mnohá „éčka“ jsou látky, které se v přírodě běžně vyskytují. Jistá opatrnost je namístě u barviv. V dřívějších dobách u nás některá barviva nebyla povolena. Nicméně existují barviva na přírodní bázi, která žádné riziko nepředstavují, kupříkladu kurkumin, extrakt z červené řepy nebo mrkve atd. Obecně je samozřejmě lepší vybrat si při nákupu zboží s menším obsahem přídavných látek, což nám ostatně radí prostý selský rozum.
Jinou módní vlnou jsou třeba výrobky označené jako light. Většinou to znamená, že jsou zbavené například většiny tuku nebo v nich není použitý cukr. Jenže na druhou stranu může být nižší tuk vyvážen vyšším obsahem škrobu. Umělá sladidla zase kromě zátěže jater mohou obsahovat i nezanedbatelné kalorie. Někdy je potřeba si také uvědomit, že na obalu zvýrazněná složka pro zdraví je doprovázena ochucovadly, která už tak skvělá nejsou. Například spousta snídaňových cereálií je poměrně dost slazená, a pokud müsli tyčinka obsahuje tukovou polevu, pak je její energetická hodnota srovnatelná se sušenkou. Jiná situace je například okolo vajec, která byla dlouho podezřelá ze zvyšování hladiny cholesterolu. Obecně se doporučovalo se vajíčkům vyhýbat, ale dnes už se ví, že pro to není důvod. V cholesterolu jsou vejce nevině.
Jaké to má řešení?
Řešením je nepodléhat davové hysterii a brát vše s nadhledem. Generace našich předků vychovali svoje děti bez vitaminových preparátů a speciálních potravin. Dostatečně pestrá strava je stále základem, který se obejde bez chemie a složitých názvů. Orientace v současném značení potravin opravdu není snadná. Řešením je kupovat co nejméně zpracované potraviny a zajímat se, odkud pocházejí. Pro výrobu potravinu nás stále existují platná pravidla, která jsou dodržována. U dovozových potravin je situace složitější a některé standardy se mohou od našich lišit. Ne každý má samozřejmě možnost nakupovat na trhu, ale pokud máte na výběr z několika podobných výrobků, je dobré se zajímat o zemi původu.
![]() |
---|
Seriál: Věda v kuchyni
- 1. díl: Pomoc, plísně! (klikni)
- 2. díl: Jak si doma vyrobit probiotika (klikni)
- 3. díl: Ono to kvasí, ono to bobtná! (klikni)
- 4. díl: Voda, voděnka (klikni)
- 5. díl: Proč se jídlo kazí? (klikni)
- 6. díl: Vše o tepelné úpravě (klikni)
- 7. díl: Hity a hysterie: Éčka, dioxiny, listerie (klikni)
- 8. díl: Proč některé potraviny strávíte a jiné ne? (klikni)
- 9. díl: Hygiena (klikni)
- 10. díl: Léčivé potraviny (klikni)
- 11. díl: Poslední vychytávky (klikni)
Máte-li na Elišku Kováříkovou nějaký dotaz, můžete ho položit do diskuze pod tímto článkem, ráda jej (také v diskuzi) zodpoví...
Nový komentář
Komentáře
Nevim zda verit bio vyrobkum lide co tam meli moznost byt rikaj ze zas tak bio to neni ze bychom se vsichni divily ,obcas neco koupim ale ne ze bych to vyhledavala ,vetsinu veci si sama doma udelam krom salamu ,masla a podobne
Je dobreasi prostudovat,jak lidske telo funguje.vzdyt jsme kvantova jednotka ve vesmiru a nase telo funguje chemicky a potrebuje mit vyvazene mineraly.Ty take pomahaji,kdyz clovek vi jak to u nej funguje.hladovky ,to neni dobre a jeste stim clovek stresuje.Myslim ze je dobre se poradit u odborniku na stravovani aspon neni ne to sam a vzdy se neco dovi.Mame spatne stravovaci navyky a spatne se odbouravaji.Ja mam tento problem leta a i kdyz jsem sportovala zavodne za mlada tak ted jsem tlusta.Leta jsem se snazila a nic akorat jsem si nabourala traveni a nepracuji mi dobre jaterni enzymy.Ale nyni jsem 8mesicu co jsem to vzala ,:vedecky a jde to.Zjistila jsem si jaky jsem metabolicky typ a podle toho jim.Jeste delamdost tezkou praci maserky a tak potrebuji jist a zelenina mi nestaci.Mam 13kg dolu ale jde to tezko a nevim jestli vydrzim ale chci.No uvidim,potrebuji jeste dat dolu aspon20kg a je to.

lenka
Domácí vajíčka v okolí Frýdku-Místku můžete sehnat na emailu: jansajindrich@seznam.cz
Je dobře, že už ty vajíčka tak neodsuzují, jsou rozhodně lepší, než maso.
Trocha černého humoru......já zhubla víc jak 5kg, když jsem onemocněla borelkou, měsíc ležela v horečkách a nemohla nic jíst.
Pak jsem zhubla vloni. Naštvala jsem žaludek, tak protestoval. Jedla jsem málo a dietní jídla, aby mě nezlobil. To zmizely asi kg 4. A nakonec koncem roku, ale to už bylo stresem.
Ale snažím se držet. Na jaře se těším na pohyb, kolem baráku bude pohybu....jéje.
A tu stravu si taky hlídám. Nepřežírám se. A pečivo jsem nahradila knackebrotem. Dost mi to chutná.
selinka — #3 to se povedlo
Dante Alighieri — #5 naprosto souhlasím, stejně jsou ve všem a tak se jim nevyhnu
nevěřím ani bio výrobkům, že jsou vážně bio
Dikybohu uz pise, ukoncila pust.
Já dost dobře hubnu tím, že jsem přidala bílkoviny. Téměř bez práce jsem měla za tři týdny 2kg tuku dole a přibrala 1kg svalů. Nedělala jsem pro to fakt skoro nic. Za dva měsíce jsem z 27% tuku na 23% a už si musím koupit nové džíny. Necvičím skoro vůbec, jím normálně, k tomu jsem se přes Vánoce pěkně vyžírala a po nich jsem nepřibrala ani deko.
To by ta hladovějící taky mohla vědět - jak působí bílkoviny, když má to zdravotnické vzdělání. Ale přijde mi, že tady bude problém hlavně psychický. Najednou jí kila šokovala a ve stresu se rozhodla pro razantní řešení.
kareta — #50 jde o to, že ti ten displej ukáže, kolik kalorií jsi pohybem spálila. to je motivující.
kareta — #50 jasně - vždyť já začínala na rychlosti 6 km za hodinu, normální chůze ... no jistě, to je blbost, to akorát odradí a otráví. Jde mi o to, že ten pás je prostě pro lenochy, kterým se nechce vytáhnout paty z domu, nebo z nějakého důvodu večer nemůžou, a přesto si ten pohyb doma užijou. plavání - víš, to je sice super, ale musí tě bavit a už se tam musíš vypravit, já prostě odhaduju, že varianta toho pásu je pohodlnější z technického hlediska.
mandzarik — #49 hm...já takto blbnula na crosstrenažéru...pak jsem přešla na plavání...myslím, že začít s nadváhou běhat je blbost...stačí svižná chůze, plavání...přirozený pohyb...
ad jóga - tu praktikuju pak - nemělo by smysl plna vitality začít relaxovat, lepší je se nejdřív fyzicky unavit, a pak zklidnit jógou (jsem amatér). ale takto by to mělo fungovat. no a když si nacpu, tak si to druhý den poctivě odklušu ... nebo si to před tím radši rozmyslím, jestli mi ten dortík stojí za to
V každém případě to vyplaví endorfiny a po sprše je to doslova znovuzrození.
http://bezecke-pasy.hledejceny.cz/proteus-proteus-mtm-4500-bezecky-pas/
v rychlosti tento : já mám masivnější - stál kolem 30-ti tis, ale vyplatí se to, je to stabilní, ukazuje tepovou frekvenci, ideální tempo na spalování, spálené kalorie, vzdálenost a devět možností volby "terénu" Já terén nevolím, jedu konstantně, pouštím si u toho muziku, a na rozdíl od rotopedu apod. tohle opravdu využívám. Kdykoliv se mi chce, jak dlouho se mi chce a nemusím si ani obout boty (i když s nima je to lepší)
kareta — #46 při představě té hladovky se mi zděsil PC tak, že spadl net

idu najít to běhadlo. je super. nikdo mě nevidí, když chroptím ... nastavím si tempo, jaké chci, měří to spálené kalorie ... výborná věc.
mandzarik — #45
Eva_Fl — #25 STOB-to nevím, co je. Ale - nad námi bydlí doktorka, mladá holka. Bývala oplácaná - před i po dětech. A pak si pořídila nějaký počítač kalorií, jídlo odvažovala a já ji včera normálně nepoznala. Za rok mohla shodit tak 15 kg. Kočka. Tohle jí fungovalo - systamaticky, důsledně, pomalu.
Nejíst osm dní je tak na kolaps. To fakt nic neřeší. A nevěřím, že je to kvůli pročištění, to je pro rychlý výsledek, který, jak známo, bývá k ničemu.
Toro, vyřiď jí, že mně ohromně pomohl běhací pás. Pokud na to má doma prostor, nemusí vytáhnout z domu paty. Není to tak rozměrné, hodím sem nějaký odkaz ... každý den - a hlavně pohyb jí psychiku nahodí. Nechtělo se mi až běda. Jde o to začít. A pak mě to začalo bavit. Nejsem proti, když si dá někdo jednodenní půst. Ale tohle je nebezpečný masochismus.
čínské nudlově polévky mám ráda i ve 40ti
ToraToraTora — #42 já v 17ti tloustla už jen z pohledu na větrník v cukrárně...dnes si ho dám s laskonkou, zapiju litrem koly a s váhou to nehne! Protože si to dám s chutí a nemrskám se výčitkama svědomí! JE TO V HLAVĚ!
kareta — #40 V sedmnácti nám byl odpuštěn i chlebík se sádlem nebo týden na intru a čínských nudlových polévkách
Kde jsou ty časy....