Jak jste se dostal do PENNY?

Začínal jsem kdysi v jednom malém rodinném podniku s ovocem a zeleninou. Tehdy jsem se stěhoval se svojí první ženou do Prahy na Černý Most a hledal jsem něco poblíž. Zašel jsem do tehdejšího Diskontu Plus a vyšlo to tak, že jsem mohl k 1. 1. 2000 nastoupit. Zpočátku jsem se věnoval reklamacím zboží a přípravě akčních nabídek k expedici. V roce 2008 nás převzalo PENNY a já se postupně vypracoval až na současnou pozici.

6357b7afb8869obrazek.png

Co je potřeba pro to, aby člověk vydržel přes 20 let v jedné firmě?

Je to spokojenost na obou stranách. U mne je to možná i jedno specifikum, co se dnes už snad ani nestává. Za celých 22 let jsem nebyl nemocný. První neschopenku v životě jsem měl vlastně až nedávno kvůli karanténě. Základem je ale dělat práci, jak nejlépe umím, chuť se učit novým věcem, a to, co dnes už také není obvyklé, tedy loajalita.

Ta ovšem musí být oboustranná?

Je to také o tom, zda firma, kromě nějakých jistot, nabízí možnosti se rozvíjet nebo zkrátka dělat to, co člověk chce. Dostal jsem příležitosti jít na vyšší pozice, růst a učit se novým věcem. Postupně jsem byl zástupce vedoucího, pak jsem byl vedoucí příjmu, nyní jsem vedoucí výdeje a v případě potřeby zastupuji vedoucího celého skladu. A mám vidinu toho, že s rozvojem PENNY mohu jít dál i já.

6357b7629dcb5obrazek.png

Málokdo z těch, co nakupují v obchodech, si umí představit, jak to v takovém skladu vypadá a kolik položek je třeba převzít na jedné straně od dodavatelů, zkontrolovat, roztřídit a zase expedovat na konkrétní prodejně..

Z mého pohledu to složitě jenom vypadá, ale je pravda, že někomu to může připadat jako jedno velké mraveniště, kde se přesouvají palety a kartóny zboží z jednoho místa na druhé. Základem je mít nastavené všechny procesy, které vlastně běží kdesi na pozadí. Každé oddělení musí dělat to, co má, a hlavně tak, jak má. Když se celý skladový program dodržuje, je to vlastně velmi jednoduché. Jsou to vlastně takové puzzle, které, když vše běží, jak má, do sebe zapadají a na konci je připravená dodávka pro konkrétní prodejnu.

Když ovšem do tohoto soukolí spadne „kamínek“, co potom?

V tu chvíli nesmíme zpanikařit. Samozřejmě, že se to stává. Jsme závislí na dopravě, na dodavatelích, může přijet kamión pozdě, může přijít zboží, které není tak kvalitní, abychom jej převzali, a tak dále. Složité jsou dlouhodobé výpadky, kdy může dojít k ohrožení zásobování prodejen. stresové situace si nesmí člověk připouštět, jinak by tuhle práci nemohl dělat. Mojí výhodou je, že jsem asi trochu flegmatičtější typ, co se hned tak nehroutí. Máte případy, že spadne systém ve chvíli, kdy jsou vysoké objednávky nebo začne kolabovat doprava, není kam vyskladňovat, a tak dále. Když vypadne nějaký článek řetězce, naruší se celý zajetý koloběh a nám nastanou těžké chvíle. To je pak zásadní zachovat klid a improvizovat.

6357b7c4cb941obrazek.png
Určitě je rozdíl mezi distribucí trvanlivých potravin, jako je například rýže nebo těstoviny, a na druhé straně čerstvého ovoce a zeleniny. Je to tak? 

Máme nastaven systém řízení kvality. Přímo na příjmu zboží máme zaměstnance oddělení kvality, kteří podle přesně stanovené metodiky hodnotí dodávky. Ti chlapi mají neuvěřitelné zkušenosti a dokáží velmi rychle odhalit nekvalitní zboží. Dopředu víme například, jak velká jablka nebo cibule budou v dodávce, to se pak kontroluje namátkovými kontrolami. Nelze zkontrolovat celou dodávku kus po kuse, protože to jsou stovky beden nebo kartónů, proto namátkově vybíráme přesně daný počet přepravek nebo beden, které se zkontrolují.

V PENNY si zákazníci mohou vybrat až ze tří tisíc produktů, které z nich jsou pro vás noční můrou?

Říkáme tomu displeje. To je několik produktů v jednom balení, které je připravené už od dodavatele. Mohou to být například úklidové prostředky nebo například stojany se semeny. Takový stojan má na sobě třeba 6 000 sáčků z různými druhy semen. To pak musí někdo přepočítat a zkontrolovat. Máme displeje, kde je padesát druhů zboží na polovině palety. To je z pohledu přijímacího technika to nejnáročnější. A pak to jsou kartony, které obsahují ještě další malé výdejní kartony.

6357b7d1ede6aobrazek.png

Co naopak máte na skladu rádi?

Tak to je jasné. (smích) Pro nás je to paleta piva… Dobře, tak třeba také vody Tanja. Zkrátka takováto balení, která jsou z hlediska kontroly a přepočítání velmi snadná. Tam už víte, kolik je na paletě balení, kusů, zkrátka to je velmi snadná kontrola.

Jak vám pomáhají dnešní technologie?

Začínali jsme před dvaceti lety klasicky s papírem a tužkou, kdy na každé paletě byly papírové dokumenty, které jsme museli vypisovat. Dnes máme čárové kódy a čtečky. Trvá to prakticky okamžik. Vezměte si, že za měsíc jen na našem skladu nabalíme 3 000 000 kartónů zboží, přičemž každý obsahuje v průměru deset produktů, to je na 30 miliónů kusů zboží. Přepočteno na palety je to 60 až 70 tisíc palet.

6357b7f2cba6bobrazek.png

Co mě na práci ve skladu bude bavit? Pro koho to je a pro koho není?

Určitě je to práce pro fyzické zdatné lidi. Ideálně pro mladé absolventy škol. Myslím si, že tuhle práci umíme dobře zaplatit a jinde si člověk bez praxe jen těžko tolik vydělá. Kdo je šikovný, vydělá si bez problémů okolo 40 000 korun. Přitom nemá praxi, stačí nám jen bezúhonnost, chodit do práce, jak se má, a nebát se vzít za práci. Pak už jede každý sám za sebe, každý si může vydělat maximální odměny. Na druhou stranu, nebudu zastírat, že je to tak trochu posilovna zdarma.

Dnes už ve skladech používáte vyspělou techniku. Typickou „ještěrku“, tak, jak si ji představujeme, už v nich prakticky nepotkáme..

Musím říci, že na tom si v PENNY zakládáme a máme tu nejmodernější a nejkvalitnější techniku od německé firmy Jungheinrich. Poruchovost je minimální a při správném zacházení tyhle stroje vydrží ve skladu bez problémů 15 let. Tak dlouho ale u nás ani nejsou, protože my techniku neustále obnovujeme a investujeme do nových zařízení tak, abychom byli na špičce. Německá kvalita je vidět například na tom, že při zakládání tunové palety do regálu po vysunutí věže 10 metrů vysoko se paleta pohne nahoře o jeden až dva centimetry. Tak kvalitní a tuhé tyto teleskopické věže jsou.

6357b8032f12dobrazek.png

Za jak dlouho se naučím s takovou moderní „ještěrkou“ pracovat?

Dnes už ji ovládáte joystickem, nemáte jako v minulosti pět pák, každou pro něco jiného. Jednou rukou řídíte, druhou manipulujete se zbožím. Většinou sedíte bokem a naučit se to trvá skutečně chvíli. Do týdne si na to zvyknete, a pak je to o praxi a vaší zručnosti. Začínáte samozřejmě zakládáním zboží do prvního patra, postupně si pak zkoušíte vyšší patra.

Je ta práce nebezpečná? Po internetu koluje řada videí, jak někdo vozíkem shodí regály v celém skladu, a podobně…

Když děláte věci, jak máte a dodržujete nastavená pravidla, je vše bez problémů. Úrazů není tolik, jak by si někdo mohl myslet, ale když jsou, pak jsou vážnějšího rázu, například větší pohmožděniny a zlomeniny. Je potřeba dodržovat bezpečnost práce, nastavené trasy, pravidla pohybu po skladu. Kdo to poruší, jde úrazu naproti.

6357b81177adaobrazek.png

Na prodejnách se mezi sebou porovnávají v tom, kolik, kdo za minutu „odpípá“ zboží na pokladně. V čem soutěžíte vy ve skladu?

Tak to u nás nepřipadá v úvahu. Samozřejmě, víme, kdo je jak zručný a co s vozíkem dokáže, ale předhánět se a soutěžit by znamenalo zvyšovat riziko, a to u nás neexistuje. Naopak, právě i normy máme nastavené tak, aby bylo možné dělat práci bezpečně.

6357b75010892obrazek.png

Půjdete do důchodu z PENNY?

V současné době se připravují projekty nových skladů. Uvidíme, jak to bude a jak se situace bude vyvíjet, ale rád bych zúročil své zkušenosti a byl bych vděčný za to, mít možnost podílet se na zrodu nového skladu, stavět a vytvářet nový tým. Je to pro mě výzva a láká mě to. Takže i po 22 letech před sebou mám stále možnosti, jak se rozvíjet, jak jít dál, nabírat nové zkušenosti. Takže je možné, že to tak skutečně bude.
6357b84e09957obrazek.png

Reklama