Pouze necelá čtyři procenta dotázaných českých dětí ve věku od devíti do patnácti let nebyla ještě nikdy ve svém životě v restauraci typu fast-food, jako je McDonald´s, KFC či Burger King. Odhalil to průzkum projektu Obezita není náhoda.
Pouze necelá čtyři procenta dotázaných českých dětí ve věku od devíti do patnácti let nebyla ještě nikdy ve svém životě v restauraci typu fast-food, jako je McDonald´s, KFC či Burger King. Z pražských dětí tuto zkušenost nemá dokonce pouze půl procenta dětí uvedeného věku. Vyplynulo to z průzkumu, který se konal v rámci projektu osvětových besed Obezita není náhoda, v němž s podporou Všeobecné zdravotní pojišťovny besedují lékaři ve školách s dětmi o tom, jak a proč vzniká obezita.
Průzkum se konal v listopadu a prosinci loňského roku mezi žactvem deseti základních škol v Praze, Sušici, Kamenici nad Lipou a Nýřanech. Zúčastnilo se ho celkem 310 dětí, z toho 160 dívek a 150 chlapců ve věku 9 až 15 let. Besedy Obezita není náhoda se konají již sedm let a dosud se jich zúčastnilo přes 21 tisíc českých dětí.
Většina dětí navštíví fast-food poprvé s rodiči, s rostoucím věkem ale do nich děti chodí stále častěji s kamarády, nebo samy. Zatímco desetiletí žáci a žačky navštěvují restaurace typu McDonalďs a KFC téměř výhradně s rodiči (95%), u patnáctiletých se tento poměr výrazně mění - do restaurace jich chodí s kamarády nebo bez doprovodu tři čtvrtiny dotázaných, s rodiči jen 25%. Devět procent dětí uvedlo, že do takové restaurace jde vždy, když k tomu je příležitost.
Nový komentář
Komentáře
Fastfood není moc pro děti, já osobně si dopřávám jen z KFC (a to jen zřídkakdy). Objevil jsem tento recept Vypadá to lákavě, ale osobně doporučuji domácí podle pravého receptu na kuřecí z KFC http://jsemkokot.cz/kfc-recept-proc-je-kure-z-kfc-tak-dobre/ který je jako kuře z KFC a od té doby dělám doma!
my jsme tam s děrmi nikdy nechodili!!!!! A pokud vím, tak dcera, které je dneska 30 let, k těmto FF opravdu nepřilnula...máme rádi domácí stravu
Já chodím do fast foodu jen velmi málo. Nejsem na to zvyklá, tak na to kolikrát nemám ani chut'. Jsem spíše zvyklá na domácí zdravou stravu, jelikož mě k tomu mamka nikdy moc nevedla a do restaurace jsme zašli jen výjimečně a to na běžný oběd.
a.Verisek — #35 ty děti si ho nedávají, protože jsou v McDonalds, ony by si daly potravu o stejném složení (i když jiném vzhledu)proto, že ji jedí doma. To je celý ten rozdíl...hmmm...v Kalkulačce Flory jsem si našla můj oblíbený Filet O Fish, který jím samotný a bez tatarky (ta je vevnitř) a pro srovnání pak smažené filé s bramborem a tatarkou. Co do zdravého složení Mc Fish vede - bohužel.
Jinak ale na ovlivění věku pomocí jiného složení stravy věřím. Sama mívám problém, že ve stresu vynechávám zeleninu a cpu se sladkým a dost často mě už jen změna jídla vyloženě nastartuje. Jenže to je pohodlnost (je mnohem rychlejší si koupit koblížek než se rochnit u kredence s čištěním mrkvičky) a popřípadě nedostatek času, ale ne důsledek výskytu fastfoodů...
a.Verisek — #34 Ale no tak, na tom není nic "nevtipného", většina takhle přeživších lidí se vyznačuje pokročilým černým humorem.
Souhlasím, pokud se jedná o absolutní a radikální změnu jídelníčku, pak to zdravotní stav samozřejmě ovlivní, lze tím i vyléčit. Ale to nic nemění na tom, jaký je tenhle článek. Je to jen vypíchnutí několika firem, které dělají to samé, co ostatní, ale je velmi populární na ně svalovat vinu.
pajda — #29 S tím souhlasím, jenže většina (zejména dětí) si dá hamburger s hranolkama
Suzanne — #30 Ten člověk umíral (nepamatuji si přesně, ale myslím, že měl rakovinu) a po změně stravy tu byl ještě 14 let. Jemu by to asi vtipné nepřišlo
a.Verisek — #27 no, kdyz muj syn nastoupil v US na stredni, omejvali me. K obedu vyber : pizza, hambac, parek v rohliku, chipsy a hranolky. K piti cola a mleko. Tucne, jak jinak. Spousta deti si ale nosila obedy z domova - zdravejsi sendvic a vodu. Syn nepribral ani gram. Protoze v ceske jidlene by mel sice jidelnicek jiny, ale - knedle, zahustene omacky, sladka jidla atd.
Je teda fakt, ze od doby, co treba do Ciny prisly retezce fast food, narod silene ztloustl. Tak at tam ale probuh denne nezerou! Kdyz ja si dam u McD sendvic ( letos jsem jeste nemela zadnej ani odjinud ), dam si ho bez syra, 1 to maly maso a k tomu si dam salat s lehkou italskou zalivkou a jsem v pohode. Jde to vsechno ruku v ruce : MOC zradla, zadnej pohyb. Co mi vadi MOC - mistni mimina s hranolkama v rucickach, no ja to zkratim - jejich jidelnicek vubec. Vetsina jich doma nevari, nemaji tuseni, cim se cpou a venku nejsou videt behat zadny deti. Tak to je asi o tom. Na druhe strane plna fitka vsech vekovych kategorii, obchody se zdravym jidlem praskaji ve svech. Takze je to jen o tom, jestli ten clovek VI, nebo je uplne blbej. Ale svadet obezitu jen na fast food je pitomina. Ja jsem za ne casto vdecna, kdyz nestihame a musime se cestou nekde najist. Protoze je to jen o tom VYBRAT si, co do sebe nacpu.
Trefa:Nikdy jsem v takove restauraci ani vnoucata nebyla.ani ji neznam.
Suzanne — #30
a.Verisek: Asi takhle - zřejmě tu nejen mně vadí to, že článek je manipulující blábol. Shodneme se všechny na tom, že není zdravé cpát do batolat denně hranolky, že je lepší nahradit nezdravé potraviny (bůček, moučné omáčky, hranolky, smažená jídla, knedlíky) zdravými (olivový olej, zelenina, ovoce, bílé maso, ryby, rýže). Ale když si přečteš výčet nezdravých potravin, je to spíše typický jídelníček většiny restaurací a školních jídelen, než jakýchkoli fastfoodových řetězců. O tom je. Proto je článek zřejmě zaplacená kampaň, nebo něčí úplná demence. Dokumenty jsem taky viděla, něco tak krásně tendenčního jsem opravdu ocenila. Zajímalo by mě, jak člověk v tebou zmíněném dokumentu po změně jídelníčku usoudil, že by zemřel o 14 let dříve
a.Verisek — #27 Eliana — #26 pajda — #29 Asi tak nějak.
a.Verisek — #27 v létě jsem byla se synem v Bulharsku a vzhledem k jeho problémům jsem volila formu all inclusive. Zatímco my měli na talířích ryby, zeleninu, úžasné čerstvé sýry, fíky a olivy a k tomu spoustu vynikající sekané, která je tam národním jídlem a nikoliv jídlem ze zbytků, tak většina lidí kolem nás si dávala pizzu, hranolky a jako nášup talíř špaget. A zdůvodnění? Italská kuchyně je přece zdravá...proto mě vadí tohle paušalizování. V KFC si dám tři stripsy a salát a nechápu, proč by pro mě mělo být zdravější dát si kotletku s omáčkou z hromady mouky a bůhví čeho a k tomu ovadlé brambory a nebo moučné jídlo. A Fit salát s pár lístky čehosi zvadlého, zasypaný zmraženými rajčaty a opraženými kousíčky nevábného asi masa za 160Kč, který jsem dostala posledně v nejmenované restauraci v Praze mě nadlouho odradil od "zdravé stravy".
a.Verisek — #27 znám spoustu báječných učitelek a jsem za to ráda.....ohledně tuků živočisných, tam se pro změnu prokazuje, jak zdravé je nakonec sádlo a že to s máslem taky není tragédie...to nejde takhle vůbec rozebírat, to si člověk prostě koupí kuřecí s hormonama nebo bez...jsou restaurace, kde smaží na přepáleném šuntovním řepkovém oleji a jsou restaurace bez tohoto...prostě to nelze vzít šmahem
Eliana — #26 Já jsem neřekla, že maso vůbec... Jiný přístup, tak to se musím smát, není to tak dlouho, co jsem chodila do školy a přístup dnes určitě není osobnější...
Také jsem neřekla, že tuk ne...ale rostlinný (ne živočišný).
A já z ff hřích nedělám, občas se tam taky najím, ale co vidím (aspoň u mc donalda), jsou tam neustále fronty. A maminky s cca dvouletýma dětma, co to tam do nich cpou
. Jinak samozřejmě i doma se můžeme cpát tučnýma nezdravýma věcma.
Ale každý ať jí, jak chce, je to jeho věc. (Je ale natočený dokument, ve kterém si člověk díky změně stravy prodloužil život o 14let).
a.Verisek — #23 smažit lze na i kokosovém tuku a že je maso špatné
..já ho mnoho let nejedla a musela se k tomu vrátit a to jsem obrovský zvířátkomil....zase je to o zdroji masa a jaké maso...navíc pajda přehled rozhodně má, dnes je přístup kantorů k dětem jiný a samozřejmě tím nemyslí, že by jí každý den ukazovaly jídelníček na den.
Tělo potřebuje i ten tuk, ale jde o pestrost stravy a nehraju na BIo stravu, protože tu na planetě těžko něco BIo bude. Jen se dá vybrat -rajčátka ze zaharádky ošlehaná sluníčkem a ty ze španělských skleníků, uměle dobarvovaná, ale taky je v zimě koupím. Když mnohde nemají lidé na výběr a že to tak je často, koupí si k jídlu, co je mu nabídnuto. Totéž, že se někdo stravuje v rychlém občerstvení a kde si mají děti či dospělí něco koupit "zdravého"?...v pekárně rádoby celozrný rohlík, který je většinou stvořen stejnou metodou rozemletého staršího pečiva a přibarven, to taky není terno..
Já bych z těch fastfoodů prostě nedělala smrtelný hřích a hnala bych děti pěkně ven či ku sportu
pajda — #21
a.Verisek — #19 přesně - studie a filmy...málokteré jsou nezaujaté
já učila na základní, vesnické škole f-f nikde široko daleko a o poledních přestávkách si žactvo chodilo do jediného krámku kupovat Coly a chipsy
To není moc. Ale zkusit se má všechno. Nejsem příznivce tohoto typu stravování, ale taky si občas dám a zhřeším.
pajda — #21 No o mě učitelé na střední nevěděli skoro nic, to jestli chodím jíst k mekovi nebo kam už vůbec ne.
Minerální oleje jsou směsi uhlovodíků s rozdílnou molekulovou hmotností, které jsou získávány jako destilační produkty z ropy. Chemické složení minerálních olejů se podle složení směsi značně liší, s tím souvisí i rozdílná viskozita. Minerální oleje se používají se v mnoha odvětvích jako rozpouštědla, maziva, ochrana povrchů, součást tiskařským barev aj.
A kuřecí maso obsahuje samozřejmě spoustu hormonů, takže nic moc ... Maso celkově pro člověka ve větším množství není zdravé.
pajda — #21
.... navíc rychlé občerstvení je i klobása u stánku, takže je to docela snadné určit procentuelně tak vysoké číslo návštěv FF
a.Verisek — #19 já nečtu studie, já učím na střední škole. A 20 let práce v Brně mi dalo dost příležitostí srovnávat a získat jakýsi přehled, jak to doopravdy je. Podstatný problém vidím právě v tom, co píšete: plyne z toho spousta peněz - což je důvod, proč si konkurence ráda zaplatí kampaň proti řetezcům.
Mimochodem minerální oleje, v těchto řetězcích používané, procházejí tělem bez efektu a kuřecí maso mě taky nijak strašné nepřipadá.