Na úvod malé vysvětlení... ani já, ani můj syn nemůžeme trvanlivé mléko.
Proč, to nevím. Nemá smysl mi psát, že se do něj nic nepřidává, prostě jej nemůžeme. Pokusy nacpat mléko do dítěte jsem vzdala poté, co ochotně vypil celou láhev Sunaru a do hodiny skončil na pohotovosti s těžkou kolikou. Kravské mléko přímo od krávy snášíme oba, takže laktózou to nebude.
Ostatně podle synovy alergoložky je to mnohem častější jev, než se smí oficiálně připouštět...
V důsledku toho, a protože se jiné než upravované mléko v našich zemích prakticky nevyskytuje, byl syn vyřazen i z tzv. „mléčných svačinek". A ve škole se odehrál tento rozhovor:
Učitelka: „Paní Pajdíková, váš syn má nevhodné stravovací návyky."
Já: „Jak víte, jak se můj syn stravuje?"
Učitelka: „On nenosí vhodné svačiny a vybírá si nevhodné obědy."
Já: „Jaké nevhodné svačiny?"
Učitelka: „Neodebírá školní mléko..."
Matně se mi vybavilo, že kdysi byly učitelky hodnoceny podle toho, jestli mléko odebírají všechny děti, nebo jenom některé...
Já: „Ale on mléko nesnáší..."
Učitelka: „Ale on si nebere ani ke sladkým jídlům kakao, to je naprosto nepřípustné..."
Já: „On nesmí kravské mléko, proto si je nebere!"
Učitelka: „Ale on nepije ani ochucená mléka, to by měl. Bude mít málo vápníku."
Já: „Vápník dostává v tabletách a v sýrech."
Učitelka: „To mu nemůže stačit, musí pít mléko! A kromě toho nosí nevhodné svačiny."
Já: „A jaké má podle vás tedy nosit?"
Učitelka: „No takové, aby k nim mohl pít mléko."
Já: „A proč, když mléko nepije?"
Učitelka: „On si třeba přinese, například... chleba se salámem a kyselou okurkou, no. A dá kousnout Petrovi. A Petr si kousne okurky, napije se mléka a po... se."
Na tohle asi není odpověď...
Pajda
Dobrý den! :)
Tak nejdřív jsem myslel, že to bude něco jako Hurvínek, na kterého si učitelka Spejblovi stěžovala, že jí „užovky“. :) Ale tohle je taky hodně dobré.:) Něco tak bizarního jsem neslyšel ani nepamatuju, díky, zasmál jsem se nahlas! :)
Nový komentář
Komentáře
Jájja: Já to ani celý nečetla, mně mléko moc chutná a nehodlám si kazit chuť
A krom toho předpokládám, že to nevymyslela ona, ale našla to někde na internetu, jednalo se o rešerši
Jájja: Já to ani celý nečetla, mně mléko moc chutná a nehodlám si kazit chuť
sanvean: promiň, ale tvoje spolužačka píše hlouposti. Vzhledem k tomu, že je kráva březí cca stejnou dobu jako žena, tak opravdu nemůže porodit 12 telat ročně a to ani za pomoci superovulací, umělých inseminací apod. Zkus si to spočítat
Kromě toho, zdravým telatům se nedávají žádná antibiotika ani hormony.
Juana: S tou pachutí máš pravdu. Měla jsem možnost vidět, co odchází z odstředivky za sajrajt i z toho na pohled nejčistšího mléka. Od té doby vím o mléku přímo od krávy svoje.
Ne každé mléko je trvanlivé. Pro trvanlivé mléko se hodí pouze mléko o určitém složení, což může být důvodem alergie. Každé pasterované mléko také není trvanlivé. Postoj učitelky mě nijak nepřekvapuje. Patřím k těm, kteří ve svém dětství zažili potravinové lístky. Ve školách jsme dostávali na svačiny mléko, které se do lístků nepočítalo. Pití bylo povinné. Mléko bylo teplé. Kuchařky je ohřály, naplnily hrnky a čekaly na zvonění. Mléko zatím chládlo a vytvořil se na něm škraloup. Většina z nás nechtěla pochopit, že škraloup je smetana a tudíž jej musíme, protože je to zdravé a dávali jsme jej na okraj hrnku. Jednou se kuchařinky a kantoři domluvili a hlídali, abychom škraloupy snědli. Nepomohlo ani opatrné pití, aby škraloup zůstal v hrnku. Když došla řada na mě, řekla jsem, že škraloup nebudu, protože je mi z něj špatně. Mně bylo 8, kuchařky a kantorky zvítězily. /Aspoň si to myslely/. Škraloup jsem do sebe nějak pomalu nasoukala, venku byl velmi rychle i s rohlíkem a mlékem. Kuchařka ječela, že tu podlahu umyju, já naprosto drze prohlásila, že ne, protože já škraloup nechtěla. Nevím jak, ale v boji o úklid jsem zvítězila. Druhý den nechali škraloupy všichni a nikdo ani necekl.
Já teda taky mlíko nepiju... Sice mi chutná, ale když se ho napiju, tak jsem pak jak mátoha, musím si jít hned lehnout, protože mám pocit, jako bych měla v žaludku kamení... A tohle si pamatuju už v dětství, když mi byly tak 4 roky a máma nám dala k snídani kakao nebo mlíko, tak jsem byla potom taky jak praštěná pytlem, vůbec nevím proč... Přitom žádný zažívací problémy jsem z toho neměla
), a to bylo v pohodě...
Ale pak jsme dlouhá léta brali mlíko přímo od krávy, kupovali jsme to od jednoho zemědělce u nás na vsi, máma to mlíko vždycky převařila (pasterizovala
Jak může bejt učitelka takhle tupá?
lucrezia:
taky znam tenhle duvod
A pokud se pamatuji, emulgatory do cehokoliv byly z chemicke podstaty pekna sr...
lucrezia: je to možné. Já jsem opravdu laik - jsem strojní inženýrka...prostě v tomhle případě věřím tomu, co mi řeknou - tedy pokud se shodne víc zdrojů a pokud to zní logicky...
Pajda a Tapina: viete aky je rozdiel medzi mliekom od kravy a pasterizovanym - mlieko od kravy obsahuje enzymy, ktore robia mlieko stravitelnym. Pasterizovanim sa znicia a preto velke mnozstvo ludi pasterizovane mlieko nemoze.
U nás na vesnice dodnes mají pytlíkový mlíko a je pěkně nechutný, nekupuju ho. Kupuju jen Olmu v PET láhvi nebo Madetu v krabici. Párkrát jsme měli čerstvý mlíko, soused pro něj jezdí do blízký vesnice, když má jeho svině malí podsvinčátka, tak jí ho dává do jídla a pokaždý nám taky láhev přiveze. Chutná hlavně manželovi, mně taky připadá, že má nějakou pachuť, ale je to úplně stejný jako u kupovanýho plnotučnýho bio mlíka, takže to k tomu asi patří.
Jo jo, moje matka taky nesnáší čerstvý mlíko, dostává po něm žlučníkovej záchvat nebo něco podobnýho - spíš to bude taky ta kolika jak píšeš - přitom jogurty a tvaroh zvládá.
Tobbi: Já taky kupuju jen plnotučné.
A zavolala si učitelka také rodiče Petra? Aby nejedl tu nevhodnou svačinu spolužáka. Jako malá jsem vyrůstala na pytlíkovým mlíku a vím, že když vymizelo z obchodu a bylo nahrazeno krabicovým, tak jsem ho přestala na půl roku pít. Prostě mi nechutnalo a musela jsem si na něj hodně zvyknout. Po exkurzi v mlékárnách jsem mléko nepila hodně dlouho. Už mě to přešlo, ale nízkotučné bych si nekoupila.
Manx: Pamatuješ na Karmil? To bylo karamelové salko v tubě, na obrázku tam byly nějaké zvonky nebo jiné modré kytky. Tak pro to bych byla schopná zemřít. Už se to neprodává.
spolužačka dělala v rámci jednoho předmětu rešerši ohledně mléka, můžete se na to mrknout, má tam odkaz na dokument ve Wordu..
http://st.vse.cz/~XMOKV02/
Ťapina: Já taky kupuju plnotučné a myslím si, že jsem jediná
pajda: Mlíko od různých chovatelů má různou kvalitu, tak se to smíchá a je z toho průměrné mlíko. Fakt nevím, proč by se tam mělo něco přidávat
kareta: To si nepamatuju.
Ale domácí škvarky si děláme i dneska!
ještě teplé je vylovíme ze sádla a s čerstvým chlebem okamžitě sežerem!
Ťapina: opravdu nevím, co přesně se tam dává. Že se do mlíka něco přilívá, to vím i od ženských z mlékáren, znám jich celkem požehnaně. To jsou ovšem laici...podle nich když se tam nic nepřidá, tak se mlíko při pasterizaci srazí, protože mlíko od různých chovatelů má různou kvalitu...to mi připadá celkem logické. Mlíko v lahvích a to, co jde na jogurty a podobně zůstává čisté...to by odpovídalo i těm potížím, co máme a tomu,. že kysané věci můžeme v pohodě. Podotýkám, že já to začala řešit až když se u mladýho objevily zažívací potíže, do té doby mi to bylo celkem šumafuk, protože mlíko jako takové jsem prostě nepila. Kupovala jsem si kefíry. Takže nejprve začaly prokazatelné problémy a pak teprve (od doktorů) jsme se dozvěděla, že to mléko není čisté - abys neřekla, že jsem si něco vsugerovala.