Máte práce či studia nad hlavu? Chcete se potěšit alespoň sladkou odměnou v podobě čokolády nebo zmrzlinového poháru? Máme pro vás jednu dobrou a jednu špatnou zprávu. Nejdříve tu špatnou - fruktóza vašemu mozku a jeho aktivitě vůbec neprospívá. Ta dobrá je, že dostatečným přísunem omega-3 masných kyselin můžete negativní důsledky fruktózy zmírnit.
Již dřívější studie nám daly jasně na srozuměnou, že fruktóza škodí například při diabetu a obezitě, nejnovější studie1 Fernanda Gomez-Pinilly se jako první zabývá také jejím vlivem na mozek. Studie dokazuje, že strava s vysokým podílem fruktózy zpomaluje činnost mozku. Podle profesora neurochirurgie Gomez-Pinilly to, co jíme, významně ovlivňuje naši mozkovou aktivitu. „Dlouhodobá konzumace stravy s vysokým obsahem fruktózy ovlivňuje schopnost mozku učit se a pamatovat si informace. Pokud však do stravy zařadíte omega-3 mastné kyseliny, můžete škody minimalizovat,” vysvětluje Gomez-Pinilla.
Výzkumníci se ve své studii zaměřili na konzumaci fruktózového sirupu. „Jsme znepokojeni vysokým obsahem fruktózového sirupu vyráběného z kukuřice, který se přidává do potravin jako sladidlo a konzervační látky,“ upozorňuje Gomez-Pinilla. Nejedná se přitom o cukr běžně se vyskytující v ovoci, ale cukr, který je používán při zpracování potravin, v nealkoholických nápojích, dochucovadlech i dětské výživě - je levnější a přitom šestkrát sladší než klasický cukr.
Jak to probíhalo?
Před začátkem experimentu trénoval Gomez-Pinilla se svým kolegou dvě skupiny krys, aby se naučily orientovat v komplikovaném bludišti, ve kterém byly umístěny orientační body. Trénink probíhal dvakrát denně po několik dní a krysy byly krmeny standardní stravou. Následně nechal vyměnit vodu za fruktózu a nechal obě skupiny, aby ji konzumovaly po dobu šesti týdnů. Druhá skupina krys mimo fruktózu dostávala také omega-3 mastné kyseliny v podobě lněného oleje a DHA2. Po šesti týdnech vědci testovali schopnosti krys v obou skupinách. Skupina krys konzumujících omega-3 mastné kyseliny se v bludišti orientovala mnohem lépe a rychleji než krysy, které dostávaly pouze fruktózu.
Výsledky?
Výzkumníci jsou přesvědčeni, že strava bohatá na fruktózu blokuje schopnost inzulínu regulovat, jak budou buňky využívat a nakládat s cukrem, jako energii potřebnou pro zpracování myšlenek a emocí.
Zároveň jsou si jisti, že pravidelná konzumace DHA chrání mozek proti škodlivým účinkům fruktózy. Gomez-Pinilla tedy radí omezit přísun sladkostí a místo toho zařadit do jídelníčku například ovoce, řecký jogurt nebo kousek hořké čokolády.
Přesto se neobejdete bez sladkého zpestření? Snažte se to kompenzovat dostatečným množstvím omega-3 mastných kyselin. Dopřejte si třeba ořechy, lososa či lněné semínko nebo vhodné doplňky potravy. Ideální kombinací omega-3 mastných kyselin a dalších látek pro podporu paměti a mozkových funkcí obsahuje na českém trhu produkt Acutil. Omega-3 mastné kyseliny jsou výtečným zdrojem energie pro metabolismus mozku, pomáhají snižovat vysoký krevní tlak a vysokou srdeční frekvenci, a snižují tak riziko vzniku kardiovaskulárních onemocnění. Pozitivně působí na centrální nervový systém i optimální stárnutí mozku, proto rozhodně nezapomínejte na jejich dostatečný přísun. Gomez-Pinilla doporučuje 1 gram DHA denně.
[1] This is your brain on sugar: UCLA study shows high-fructose diet sabotages learning, memory
Health and Medicine Newsroom: http://www.uclahealth.org/body.cfm?id=561&action=detail&ref=1897
[2] Kyselina dokosahexaenová (DHA) je jednou z nejvýznamnějších omega-3 mastných kyselin, která se nachází zejména v rybích olejích a rybích tucích. Důležitou roli hraje pro zdravý vývoj plodu a kognitivní vývoj dítěte už v těhotenství.
Nový komentář
Komentáře
na čokoládě jsem bohužel závislá :)
já sladký miluju
a já si pořád říkám proč se nemůžu nic naučit
Když se to nepřehání, myslím, že neškodí.
Nevím, jestli to je stejné u lidí i krys
.
ale potěší, potěší

Jaj, tak to není Alzheimer, to mám moc fruktózy
Vida, tak jsem asi vyjímka - mne potěší a povzbudí pokaždé - hlavně o zkouškovým
Ale my přece nejsme krysy, že?
A opravdu to bylo stravou? Třeba ta skupina krys krmená fruktozou nebyla zrovna inteligentní
Ale ta čokoláda tak chutná....
Sladké nemusím, ale nezakazuju si ho a ta trocha, co si občas dám je v pohodě. Myslím, že nejhůř jsou na tom ti, co pijou různé sladké sajrajty typu levné limonády, sirupy a přeslazený čaj, fuuuj.
ekleinovka — #15 Mně nejvíc chutná večer!
Když mlsám hořkou čokoládu, nemyslím vůbec, jako bych mozek neměla.
čokoládu si dopřávám podle svého gusta
smailinka74 — #8 smailinka74 — #8 smailinka74 — #8 přesně tak je to semnou. se sladkým to nijak nepřeháním. ale občas, když nemám nic v dosahu, jsem pěkně nervózní, až protivná :D můj mozek prostě fruktózu potřebuje ;)
u mě to neplatí, navíc - nejsem krysa
občas si ráda mlsnu, nesladím nic z pití, takže mívám chuť na sladké v podobě dezertů
sladkosti mám ráda
Mozek ne, ale mě ano.