Máte práce či studia nad hlavu? Chcete se potěšit alespoň sladkou odměnou v podobě čokolády nebo zmrzlinového poháru? Máme pro vás jednu dobrou a jednu špatnou zprávu. Nejdříve tu špatnou - fruktóza vašemu mozku a jeho aktivitě vůbec neprospívá. Ta dobrá je, že dostatečným přísunem omega-3 masných kyselin můžete negativní důsledky fruktózy zmírnit.

čokoláda

Již dřívější studie nám daly jasně na srozuměnou, že fruktóza škodí například při diabetu a obezitě, nejnovější studie1 Fernanda Gomez-Pinilly se jako první zabývá také jejím vlivem na mozek. Studie dokazuje, že strava s vysokým podílem fruktózy zpomaluje činnost mozku. Podle profesora neurochirurgie Gomez-Pinilly to, co jíme, významně ovlivňuje naši mozkovou aktivitu. „Dlouhodobá konzumace stravy s vysokým obsahem fruktózy ovlivňuje schopnost mozku učit se a pamatovat si informace. Pokud však do stravy zařadíte omega-3 mastné kyseliny, můžete škody minimalizovat,” vysvětluje Gomez-Pinilla.

Výzkumníci se ve své studii zaměřili na konzumaci fruktózového sirupu. „Jsme znepokojeni vysokým obsahem fruktózového sirupu vyráběného z kukuřice, který se přidává do potravin jako sladidlo a konzervační látky,“ upozorňuje Gomez-Pinilla. Nejedná se přitom o cukr běžně se vyskytující v ovoci, ale cukr, který je používán při zpracování potravin, v nealkoholických nápojích, dochucovadlech i dětské výživě - je levnější a přitom šestkrát sladší než klasický cukr.

Jak to probíhalo?

Před začátkem experimentu trénoval Gomez-Pinilla se svým kolegou dvě skupiny krys, aby se naučily orientovat v komplikovaném bludišti, ve kterém byly umístěny orientační body. Trénink probíhal dvakrát denně po několik dní a krysy byly krmeny standardní stravou. Následně nechal vyměnit vodu za fruktózu a nechal obě skupiny, aby ji konzumovaly  po dobu šesti týdnů. Druhá skupina krys mimo fruktózu dostávala také omega-3 mastné kyseliny v podobě lněného oleje a DHA2. Po šesti týdnech vědci testovali schopnosti krys v obou skupinách. Skupina krys konzumujících omega-3 mastné  kyseliny se v bludišti orientovala mnohem lépe a rychleji  než krysy, které dostávaly pouze fruktózu.

Výsledky?

Výzkumníci jsou přesvědčeni, že strava bohatá na fruktózu blokuje schopnost inzulínu regulovat, jak budou buňky využívat a nakládat s cukrem, jako energii potřebnou pro zpracování myšlenek a emocí.

Zároveň jsou si jisti, že pravidelná konzumace DHA chrání mozek proti škodlivým účinkům fruktózy. Gomez-Pinilla tedy radí omezit přísun sladkostí a místo toho zařadit do jídelníčku například ovoce, řecký jogurt nebo kousek hořké čokolády.

Přesto se neobejdete bez sladkého zpestření? Snažte se to kompenzovat dostatečným množstvím omega-3 mastných kyselin. Dopřejte si třeba ořechy, lososa či lněné semínko nebo vhodné doplňky potravy. Ideální kombinací omega-3 mastných kyselin a dalších látek pro podporu paměti a mozkových funkcí obsahuje na českém trhu produkt Acutil. Omega-3 mastné kyseliny jsou výtečným zdrojem energie pro metabolismus mozku, pomáhají snižovat vysoký krevní tlak a vysokou srdeční frekvenci, a snižují tak riziko vzniku kardiovaskulárních onemocnění. Pozitivně působí na centrální nervový systém i optimální stárnutí mozku, proto rozhodně nezapomínejte na jejich dostatečný přísun. Gomez-Pinilla doporučuje 1 gram DHA denně.

[1] This is your brain on sugar: UCLA study shows high-fructose diet sabotages learning, memory

Health and Medicine Newsroom: http://www.uclahealth.org/body.cfm?id=561&action=detail&ref=1897

[2] Kyselina dokosahexaenová (DHA) je jednou z nejvýznamnějších omega-3 mastných kyselin, která se nachází zejména v rybích olejích a rybích tucích. Důležitou roli hraje pro zdravý vývoj plodu a kognitivní vývoj dítěte už v těhotenství.

TÉMATA:
ZDRAVÍ