Nevíte, co uvařit, když se teplota vzduchu blíží k 30 stupňům? Máte chuť na svěží a lehké jídlo, které ohromí vaše chuťové buňky a přitom uspokojí žaludek? Jamie Oliver, světově proslavený anglický šéfkuchař, vám s nadšením ukáže, co a jak uvařit a správně naservírovat. Zdravé a jednoduché pokrmy zvládne podle Jamieho uvařit zcela každý. Jeho kuchařské show aktuálně můžete sledovat na stanici TV Paprika, my vám nyní představíme vybrané Jamieho recepty.
Patříte k zastáncům kvalitních surovin a zdravého vaření? Pak je Jamie Oliver, kuchař dle vašeho gusta. Tento Brit dokáže z obyčejných a klasických surovin vykouzlit delikatesu, která bude pastvou pro oči a zároveň odzbrojí vaše chuťové buňky. Jako ukázku vaření z pořadů Jamieho letní vaření a Šetřímě s Jamiem (aktuálně vysílá stanice TV Paprika) jsme si pro vás exkluzivně připravili dva speciální recepty.
Křupavý lososový koláč z listového těsta
Přemýšlíte, co uvařit k obědu nebo byste si dali lehkou večeři? V tom případě je pro vás ideální volba následující recept. Zdravý a svěží lososový koláč z listového těsta okouzlí chuťové buňky díky křupavosti na povrchu a křehkosti uvnitř, jednoduše se vám rozplyne na jazyku. Tento pokrm má pouze 449 kalorií a jeho příprava vám zabere necelé 2 hodiny.
Suroviny (pro 6 osob)
- 3 pórky
- 2 velké cukety
- olivový olej
- 2 snítky čerstvého tymiánu
- 200 g uvařeného lososa
- 100 g sýru Feta
- citrón
- 3 velké vejce
- 250 g balíček listového těsta
- 15 g parmezánu
- okurka
- 3 polévkové lžíce extra panenského olivového oleje
Postup:
Na hrubo nakrájený pórek a cukety zlehka osmahneme na olivovém oleji ve velké pánvi, na malém ohni. Přidáme snítky čerstvého tymiánu.
Vaříme lehce po dobu 30 minut, do změknutí a zlatavé barvy. Prvních 15 minut však pánev přikryjeme pokličkou a nezapomeneme pravidelně míchat.
Poté necháme zchladnout 5-10 minut.
Předehřejeme si troubu na 80 stupňů, plynovou na stupeň 4.
Přidáme lososa do ochlazené směsi, rozdrobíme Feta sýr a nastrouháme citrónovou kůru. Rozklepneme dvě vejce do směsi a dobře promícháme.
Lehce potřeme olejem zapékací mísu okolo 30 cm, přes nádobu pak přeložíme listové těsto tak, aby nám překrývalo okraje a zároveň, abychom jim mohli překrýt i náplň. Ještě jednou se však ujistíme, že těsto překryje i směs.
Těsto naplníme směsí s lososem. Náplň poté překryjeme převislým listovým těstem.
Potřeme koláč olivovým olejem a posypeme nastrouhaným parmezánem.
Pečeme v troubě na spodním roštu 45-50 minut nebo dle uvážení do zlatova a křupava.
Mezitím si připravíme plátky salátu a okurky. Smícháme citronovou šťávu, extra panenský olivový olej a špetku soli a pepře. Tím pokapeme okurku a salát.
Zeleninu přendáme spolu s koláčem na dřevěné prkýnko a můžeme servírovat.
Jehněčí burger na Marocký styl
„Mám rád, když maso zůstává při vaření svěží, krásné a přírodní,“ komentuje recept Jamie Oliver. Maso potřené suchou marinádou je základ tohoto receptu. Pojďme se společně podívat, co vše budeme potřebovat.
Suroviny (pro 6 osob)
- 6
00 g kvalitní jehněčí pleci, kterou následně umeleme - olivový olej
- 6 měkkých housek na přípravu hamburgeru
- 6 vrchovatých polévkových lžic odtučněného jogurtu
- vrchovatá polévková lžíce harrisa pasty
- citrón
- extra panenský olivový olej
- hrst čerstvých mátových lístků
Suchá marináda
- čajová lžička mořské soli
- čajová lžička černého pepře
- ½ čajové lžičky kmínu
- čajová lžička mletého koriandru
- čajová lžička směsi koření ras el hanout nebo garam masala
- 1-2 čajové lžičky sladké uzené papriky
Salát
- salát (umytý a vysušený)
- ½ svazku čerstvé máty
- citrón
- extra panenský olivový olej
- ½ granátového jablka
- navíc hrst jedlých květů
Postup:
Na suchou marinádu je potřeba smíchat všechny ingredience a dobře je promíchat.
Rozdělte mleté maso na 6 kousků. Vytvořte z každého kousku kouli a poté stlačte do placky okolo 1,5 cm široké.
·Potřete maso jemně olejem a posypte suchou marinádou. Smažte na grilovací pánvi či grilu 6 až 7 minut z každé strany. Nemějte strach, že je maso spálené, tmavé zbarvení je pouze kombinace koření a zkaramelizovaného jehněčího tuku a kouře z grilu.
Když bude maso téměř hotové, opečte housky na pánvi nebo grilu.
V míse pak smíchejte lžíci jogurtu s harissa pastou. Pokapejte trochou citrónové šťávy a také trochou extra panenského olivového oleje.
Servírujte s rozetřeným harissa jogurtem na opečené housce. Můžete přidat i více jogurtu, pokapat citrónovou šťávou, extra panenským olivovým olejem a na vrch položit pár lístků čerstvé máty, která dodá potřebnou svěžest.
Smíchejte listy salátu, máty a jedlých květin v míse. Pokapejte citrónovou šťávou a extra panenským olivovým olejem a navrch přidejte semínka z granátového jablka.
Zdroj a foto: tisková zpráva
Nový komentář
Komentáře
hmmm,kdyby mi to uvařil někdo
hm, tady to teda žije, tolik reakcí...
nějak se mi nezdá příprava cuket a pórku, že to má být zakryté. Proč? Cuketa obsahuje hodně vody a nečtu, že by se osolená nechávala "potit" a že by se dusila až zbavená vody. Právě tím, že se dusí bez pokličky, se ta voda odpařuje. Budu vděčná za vysvětlení, možná opravdu něčemu nerozumím. Když se dá hodně mokrá náplň na těsto, nedopadá to moc dobře
. Jinak to vypadá opradu chutně!!