Nevíte, co uvařit, když se teplota vzduchu blíží k 30 stupňům? Máte chuť na svěží a lehké jídlo, které ohromí vaše chuťové buňky a přitom uspokojí žaludek? Jamie Oliver, světově proslavený anglický šéfkuchař, vám s nadšením ukáže, co a jak uvařit a správně naservírovat. Zdravé a jednoduché pokrmy zvládne podle Jamieho uvařit zcela každý. Jeho kuchařské show aktuálně můžete sledovat na stanici TV Paprika, my vám nyní představíme vybrané Jamieho recepty.

Patříte k zastáncům kvalitních surovin a zdravého vaření?  Pak je Jamie Oliver, kuchař dle vašeho gusta. Tento Brit dokáže z obyčejných a klasických surovin vykouzlit delikatesu, která bude pastvou pro oči a zároveň odzbrojí vaše chuťové buňky. Jako ukázku vaření z pořadů Jamieho letní vaření a Šetřímě s Jamiem (aktuálně vysílá stanice TV Paprika) jsme si pro vás exkluzivně připravili dva speciální recepty.

Jamie Oliver

Křupavý lososový koláč z listového těsta

Přemýšlíte, co uvařit k obědu nebo byste si dali lehkou večeři? V tom případě je pro vás ideální volba následující recept. Zdravý a svěží lososový koláč z listového těsta okouzlí chuťové buňky díky křupavosti na povrchu a křehkosti uvnitř, jednoduše se vám rozplyne na jazyku. Tento pokrm má pouze 449 kalorií a jeho příprava vám zabere necelé 2 hodiny.

Jamie Oliver

Suroviny (pro 6 osob)

  • 3 pórkyJamie Oliver
  • 2 velké cukety
  • olivový olej
  • 2 snítky čerstvého tymiánu
  • 200 g uvařeného lososa
  • 100 g sýru Feta
  • citrón
  • 3 velké vejce
  • 250 g balíček listového těsta
  • 15 g parmezánu
  • okurka
  • 3 polévkové lžíce extra panenského olivového oleje

Postup:

Na hrubo nakrájený pórek a cukety zlehka osmahneme na olivovém oleji ve velké pánvi, na malém ohni. Přidáme snítky čerstvého tymiánu.

Vaříme lehce po dobu 30 minut, do změknutí a zlatavé barvy. Prvních 15 minut však pánev přikryjeme pokličkou a nezapomeneme pravidelně míchat.

Poté necháme zchladnout 5-10 minut.

Předehřejeme si troubu na 80 stupňů, plynovou na stupeň 4.

Přidáme lososa do ochlazené směsi, rozdrobíme Feta sýr a nastrouháme citrónovou kůru. Rozklepneme dvě vejce do směsi a dobře promícháme.

Lehce potřeme olejem zapékací mísu okolo 30 cm, přes nádobu pak přeložíme listové těsto tak, aby nám překrývalo okraje a zároveň, abychom jim mohli překrýt i náplň. Ještě jednou se však ujistíme, že těsto překryje i směs.

Těsto naplníme směsí s lososem. Náplň poté překryjeme převislým listovým těstem.

Potřeme koláč olivovým olejem a posypeme nastrouhaným parmezánem.

Pečeme v troubě na spodním roštu 45-50 minut nebo dle uvážení do zlatova a křupava.

Mezitím si připravíme plátky salátu a okurky. Smícháme citronovou šťávu, extra panenský olivový olej a špetku soli a pepře. Tím pokapeme okurku a salát.

Zeleninu přendáme spolu s koláčem na dřevěné prkýnko a můžeme servírovat.

Jamie Oliver

Jehněčí burger na Marocký styl

„Mám rád, když maso zůstává při vaření svěží, krásné a přírodní,“ komentuje recept Jamie Oliver.  Maso potřené suchou marinádou je základ tohoto receptu. Pojďme se společně podívat, co vše budeme potřebovat.

Suroviny (pro 6 osob)

  • 6Jamie Oliver00 g kvalitní jehněčí pleci, kterou následně umeleme
  • olivový olej
  • 6 měkkých housek na přípravu hamburgeru
  • 6 vrchovatých polévkových lžic odtučněného jogurtu
  • vrchovatá polévková lžíce harrisa pasty
  • citrón
  • extra panenský olivový olej
  • hrst čerstvých mátových lístků

Suchá marináda

  • čajová lžička mořské soli
  • čajová lžička černého pepře
  • ½ čajové lžičky kmínu
  • čajová lžička mletého koriandru
  • čajová lžička směsi koření ras el hanout nebo garam masala
  • 1-2 čajové lžičky sladké uzené papriky

Salát

  • salát (umytý a vysušený)
  • ½ svazku čerstvé máty
  • citrón
  • extra panenský olivový olej
  • ½ granátového jablka
  • navíc hrst jedlých květů

Postup:

Na suchou marinádu je potřeba smíchat všechny ingredience a dobře je promíchat.

Rozdělte mleté maso na 6 kousků. Vytvořte z každého kousku kouli a poté stlačte do placky okolo 1,5 cm široké.

·Potřete maso jemně olejem a posypte suchou marinádou. Smažte na grilovací pánvi či grilu 6 až 7 minut z každé strany. Nemějte strach, že je maso spálené, tmavé zbarvení je pouze kombinace koření a zkaramelizovaného jehněčího tuku a kouře z grilu.

Když bude maso téměř hotové, opečte housky na pánvi nebo grilu.

V míse pak smíchejte lžíci jogurtu s harissa pastou. Pokapejte trochou citrónové šťávy a také trochou extra panenského olivového oleje.

Servírujte s rozetřeným harissa jogurtem na opečené housce. Můžete přidat i více jogurtu, pokapat citrónovou šťávou, extra panenským olivovým olejem a na vrch položit pár lístků čerstvé máty, která dodá potřebnou svěžest.

Smíchejte listy salátu, máty a jedlých květin v míse. Pokapejte citrónovou šťávou a extra panenským olivovým olejem a navrch přidejte semínka z granátového jablka.

Zdroj a foto: tisková zpráva

TÉMATA:
GASTRONOMIE