Přiznám se, že vaření, když mám na ně čas, si dokážu vychutnat
a těší mě. Je to sice práce, po jejímž výsledku se kolikrát
za pět minut jenom zapráší a výborné jídlo připomínají leda
tak ušpiněné kastroly, ale stojí to za to! Vařit jsem se musela
naučit metodou pokus-omyl sama, protože maminka patřila ke generaci,
která byla po válce nahnaná do práce a tehdejší diktát doby zněl
„všichni ke strojům":)
No, to se nedalo oslyšet a doby, kdy měla kuchařinka celý den na vymýšlení menu pro rodinu, vystřídaly takové, v nichž se razilo vaření z polotovarů nebo konzerv a vaření se flákalo, málokterá by se opovážila nahlas říct, že ji baví domácnost.
Mně tohle nevyhovovalo a řídila jsem se spíš příkladem své babičky, která navařila z ničeho, ale dala si záležet. Neříkám, že mi občas nepřijdou vhod různé Harmonie chuti nebo hotové těstoviny, ale občas se mi zachce jíst něco neošizeného, tak se do toho dám a nelituju času ani námahy. A co nám udělalo v poslední době radost?
Tak třebas... filé v křenové krustě. To se snad povede každému,
a kdo si rád pochutná na rybě, může to vyzkoušet. Tady je recept:
Filé v křenovém županu
1 kg filé, bešamelová omáčka, koření, sýr, česnek
Filé rozebereme, pokapeme citronovou šťávou, posypeme kořením Adžika,
potřeme drceným česnekem, lehce osolíme a můžeme pocákat sojovou
omáčkou. Necháme odležet a změknout.
Mezitím vyrobíme omáčku na polití: rozpustíme máslo, dáme asi
2 lžíce hladké mouky a usmažíme bledou jíšku. Rozředíme mlékem
na kašičku. Osolíme, citronem okyselíme, osladíme a přidáme tam
ještě 1-2 žloutky a podle chuti Krenex (nebo i strouhaný křen,
ale ten dávkovat s citem).
Rybu narychlo opečeme na oleji. Nádobu na pečení (plech, pekáček)
vyložíme papírem na pečení. Na to naskládáme opečené kousky
filé, zalijeme šťávou z toho, jak se opékaly, nahoru rozestřeme
tu omáčku a zvolna pečeme ve středně teplé troubě. Ke konci pečení
můžeme ještě nahoru nasypat strouhaný sýr. Zapečeme do růžova
a podáváme nejlépe s brambory.
A je to i zdravé!!! :) Gerda
Milá Gerdo,
děkuji za příspěvek a recept. Určitě ho vyzkouším, snad tímto způsobem vpravím zdravou mořskou rybu do mlsných papulek svých dcer.
Nový komentář
Komentáře
Samík97: dát si tam můžete samozřejmě i jiné ingredience, rozhodující je ryba a bešamel, ale ryba a křen je nerozlučná dvojka, když se to zapéká. Kdo to nezkusí, neuvěří. Jednodušší forma: vymazat a vysypat zapékací nádobu. Klást v pořadí ryba, strouhaný křen, strouhanka a končí se strouhankou. (rybu samozřejmě osolit). Zalít rozpuštěným máslem, trošku podlít vodou a nechat zapéct do zrůžovění strouhanky. Je to raz dva a dobré taky. Křen vůbec nepálí a je to mana nebeská. Stačí s chlebem.
FAXÍK: Třeba by tam mohl být místo toho kopr nebo žampiony,ne?Umím si to představit.ZAJÍMAVÝ RECEPT, určitě vyzkouším!
Tyjo, to musím vyzkoušet
Obvykle ryby moc nemusím, ale asi spíš že mi smažené připadají fádní a málo kdy se najde originální recept jako je tenhle. Díky
Žábina: tak mi dej vědět, jak vám chutnalo. Já to budu znovu dělat tuhle neděli a už jsem si pozvala hosty!
gerda: recept zní dobře, vyzkouším
a křen milujeme všichni...jíme ho i syrový
FAXÍK: křenu se vůbec neboj! On čpí jenom zasyrova. Do tohoto množství ryby ho můžeš bez obav přidat 2 polévkové lžíce. Když se povaří, palčivost se zcela ztratí a zůstane jenom lahodná jemná chuť, je to mnohokrát vyzkoušené.
já bych to musela uvařit bez křenu, jinak dobré
Danuš, je to v pořádku, když je to v receptech? I když...recept tam vlastně je!