Ještě za mé maminky se učilo, že člověk má jíst dvě teplá jídla denně – oběd a večeři. U nás doma se ovšem teplé večeře nepraktikovaly. Vařením se ničí vitaminy i živiny, kontrovala máma zastáncům tepelně upravovaných pokrmů, a nadále nás večer živila stravou nevařenou.
Teplé snídaně?
Jaké bylo mé překvapení, když jsem seznala, že existují lidé, kteří jedí teplé jídlo k snídani! Především v Anglii je to poměrně častým zvykem. Pravda, poněkud více než česká tradice to odpovídá rčení „Snídej sám, obědvej s přítelem a večeři nech nepříteli“ aneb snídaně se tak stává stejně vydatným jídlem jako, v případě Angličanů, pozdní oběd či, chceme-li tomu tak říkat, časná večeře. A některé dietologické teorie potvrzují, že snídaně má být nejvydatnějším jídlem dne.
V
S příchodem alternativní kultury se ovšem i v Čechách vyrojily nejrůznější „stravovací hereze“. Máme tu vegetariány, vegany, makrobiotiky… A právě posledně jmenovaní ve své fanatičtější verzi holdují stravě převážně nevařené. Protože vařením se ničí… a následuje dlouhý seznam látek, které vaření spolehlivě zlikviduje – samozřejmě těch pro člověka prospěšných, o těch neprospěšných se nemluví.
Proč bychom tedy vůbec měli jíst vařenou stravu? Opravdu je tak důležité „dostat něco teplého do žaludku“? Podle některých dietologů je otázka požívání teplého jídla především věcí zvyku – pokud je náš žaludek zvyklý přijímat teplé jídlo, bude se bez něj bouřit. Stejně dobře se ovšem může přizpůsobit stravě převážně tepelně neupravované. Peršané, jejichž kuchařky se objevily spolu s módní vlnou z východu, doporučovali jíst v zimě více stravy tepelně upravené, v létě naopak stravu zcela nevařenou.
Pravdou je, že konzumace převážně syrové stravy se více pojí s vegetariánstvím – syrové maso se hůře tráví, leckomu nechutná a především s sebou nese zvýšené riziko přenosu nejrůznějších chorob a parazitů. Totéž platí o vejcích. Takže takový tatarák je přímo rizikovou bombou – což ovšem nás, žrouty syrového masa, neodradí od jeho konzumace.
Pro syrovou stravu svědčí také skutečnost, že před objevením ohně si člověk pokrmy tepelně neupravoval, proti ní naopak fakt, že od onoho objevu uplynulo už pěkných pár tisíc let. Nejen maso, ale i některé druhy zeleniny a obiloviny obecně jsou v syrovém stavu hůře stravitelné, a takové brambory jsou dokonce mírně jedovaté. Ačkoliv to může být makrobiotikům jedno – ti označují brambory za pomstu indiánů a odmítají je požívat s tím, že organismus Evropana není přizpůsoben k jejich trávení a brambory ho poškozují – což mohou dosvědčit mé klouby, které po vyšších dávkách brambor patřičně úpí.
Sečteno a podtrženo – strava vařená i nevařená má jistě své výhody a obě tyto varianty mají své zastánce. Kam se řadíte Vy?
Kolik teplých jídel denně jíte?
Děláte teplé večeře? Co snídáte?
Dovedete si představit život bez vařené stravy?
Jíte syrové maso? Bifteky, tatarák, nebo se občas jen tak zakousnete do „flákoty“?
Máte zeleninu radši syrovou, nebo upravovanou?
Pokud jídlo tepelně upravujete, čemu dáváte přednost?
Vaření, zapékání, pečení, grilování? Nebo máte nějaké své tipy?
Podělte se s námi o své názory, příběhy a kulinářské tipy na redakce@zena-in.cz! Nejlepší příspěvek odměníme!
Nový komentář
Komentáře
Vařím teplé večeře skoro každý den, neb synovi ve školce nechutná a něco jíst musí a manža si dá taky
Pro sebe teplé jídlo nepotřebuji, miluji zeleninu a salát si dám raději než maso, to jenom někdy. Už se těším na vlastní zeleninku ze zahrádky
rumcajs.tm:
ona s tímhle Ťapina asi nemá problém
Můj taky dře. Já taky dřu. Takže uvaří ten, kdo má čas. Manžela to baví víc, tak vaří častěji - má to jako odreagování od náročné práce. A saláty umí bezvadné, proto je často dělá.
Ťapina: Fandím Ti,,aby ses vdala!!
Ťapina: Promiň,mám smysl pro humor,ale tohle téma, s tím nemá nic společného.!Já dřu!!
rumcajs.tm: Voni ti dnešní chlapi po osmi hodinách sezení u počítače zas tak zdrchaní nejsou, aby jim salát nestačil
Vaše názory, jsou zajímavé, ba dokonce se zasměju.Chtěl bych vidět chlapa, ktery dojde domu z kamenolomu,a dostane zeleninový salát, a k tomu úsměv své milované manželky.To je na zabití. taky pro mne Manka nevaří večeřu,bo mám teplý oběd,ale pokud přijdu zedřeny jak borůvka,tak se ten kusek opečené sekané najde.A když náhodou mosim jezdit 12,14hodin, tak je večeřa, vlastně obědem.Zkusil jsem to,a tři měsíce,,prosinec,leden, únor,Jsem neobědval, hlavně kvůli tomu, že jsem měl operovanu hubu,(horní 7,8.zuby)a ZCHUDNUL JSEM CELKEM 9 KILO!!Nikomu to nedoporučuju.Dělat hladový, je na vyvrácení!!!!!!!!
Já miluji tatarák ale dlouho jsem ho neměla.jídlo všeobecně miluji a ještě více mi chutná polosyrové,např.vejce,játra...Ovšem vaření mě nikdy moc nebralo,ale teď je to ještě horší.
Majucha: vytáhnout si např. ledovou svíčkovou z lednice tak už nemám zuby
Meander: hodně horké jídlo taky nemusím, ale teplé jo
Petunie: Proč se dává kmín do brambor jsem nikdy nepřemýšlela,dávala ho tam babička,maminka...Přestala jsem ho dávat po vyslechnutí příběhu o tom,jak jedna paní musela se synem na pohotovost,aby mu vytáhli zapíchnutý kmín z mandle.A to uvařený ve vařených bramborech.A nebyla to sranda ani pro lékaře.Nevěřil,dokud ho pracně nevytáhl.Přidávám tam buď zelený nebo sušený libeček,který je údajně na zvýšení potence .
O kmínu v bramborách jsem taky přesvědčená, že má za cíl neutralizovat působení nějaké látky. O solaninu je článek na Wiki: http://cs.wikipedia.org/wiki/Solanin, ale o kmínu se tam nic nepíše. Koho to zajímá, ať si to vygooglí
Teplé jídlo mívám obvykle v restauraci, ale občas manžel uvaří i doma
Jím většinou maso na přírodno a zeleninu, nejraději grilovanou
Mě už to vařeni přestáva bavit!
Přečetla jsem si celou diskuzi a jsem fakt překvapená, kolik z vás jí syrový maso
Já osobně třeba neznám nikoho, pravda, občas si někdo dá tatarák či sushi, to jo, ale třeba ty zmiňovaný játra...já nevím...pro mě je to něco nepředstavitelného
Vařím párkrát do týdne, nemusím mít denně teplé, zvlášť když je teplo venku... Vaříme víc v zimě, ale ani v zimě není denně teplá večeře.
Nějak jsem dostal chuť na bramboráky...
Teplý jídlo je přežitek
Když mám klídek, tak třeba několik týdnů nevidím teplé jídlo. A když je to zase nutné, vařím jak o život. A na víkend bude grilování. Jo a tatarák taky miluju
Miluju syrový maso
Majucha: Kním prý obsahuje cosi, co tu látku neutralizuje.
Majucha: Taky si nechávám jídlo vystydnout, vyjma té ovesné kaše k snídani. Jinak teplé a zejména horké jídlo nesnáším. Necítím, jakou má chuť.
Majucha: neuvěřitelný