Rajčata neodmyslitelně patří do našeho jídelníčku. Ať v podobě čerstvých rajčat nebo ve formě trvanlivých produktů, vyrobených z rajských jablíček. Protlak, pyré, rajčata naložená ve speciálním nálevu, to jsou produkty, které nám usnadňují vaření pokrmů i v období, kdy nemáme k dispozici chutná čerstvá rajčata. Rajčata jsou sice na trhu přes celý rok, ale někdy nás jejich kvalita, barva, chuť a také cena odradí od nákupu. Pokud si nemůžete dopřát kvalitní čerstvá rajčata, můžete si v obchodech vybrat z nabídky produktů konzervovaných.

Oblíbená rajská jablíčka dávají jídlům svéráznou chuť, jsou základem mnoha omáček a salátů. Jsou oblíbená jak čerstvá, tak tepelně zpracovaná. Jsou důležitým přírodních látek a  vitaminů, při tepelném zpracování pak vynikají obsahem přírodního antioxidantu lykopenu. Rajčata jsou zkrátka doporučenou součástí zdravého jídelníčku.

Pokrmy, které připravujeme z rajčat, jsou velmi oblíbené, zejména mezi dětmi. Tradiční rajská omáčka, rajská polévka, základ na pizzu či špagety jsou jídla, bez kterých si jídelníček neumíme představit.

Jestliže tedy zrovna nemáte po ruce chutná, měkká, šťavnatá rajčata a chcete z nich vařit nějaký pokrm, sáhněte po nabídce produktů konzervovaných rajčat. Naším tipem jsou protlaky a pyré - Tyto výrobky naleznete pod značkou Hamé, ale i pod prémiovou značkou OTMA a OTMA GURMÁN www.hame.cz.

Mezi nejoblíbenější ingredience pro vaření s rajčaty patří pyré nebo klasické protlaky, liší se koncentrací rajčat – protlak je „hustší“. Proč si pro vaření vybrat pyré nebo protlak do společnosti Hamé?

Pyré a protlak - výhody:

  • OtmaVýrazná chuť rajčat
  • Vyrobeno bez použití konzervačních látek.
  • Univerzální použití – k dochucení i zahuštění omáček a polévek.
  • Nové praktické a snadno otevíratelné balení s tzv. easy open víčkem.

Rajčatové pyré:

  • Rajčatové pyré je kvalitně pasírované pro zachování pravé chuti rajčat. Obsahuje 330 g rajčat na 100 g pyré. Také jej najdete v obalu tetrapak v balení 200g.

 Rajčatový protlak:  je skvělý jako základ na pizzu

  • OtmaObsahuje 480 g rajčat na 100 g protlaku.

Co doporučuje naše redaktorka vaření elly?

  • Recept na jednoduchou rajskou polévku z protlaku

Co budete potřebovat?  
40-50 g másla
40 g hladké mouky – na jíšku nebo hotová jíška (Knorr)
1 malá cibule
kousek celeru (dle chuti)
bujon
1 litr vody
větší rajčatový protlak (například OTMA 115g)
sůl
cukr
citrónová šťáva na dochucení
polévkové nudličky
trocha parmezánu, lžíce olivového oleje a petrželka
na ozdobu

Návod k přípravě:
Na másle zpěníme cibulku a na drobno nakrájený celer na malé kostičky) Po změknutí vše zalijeme ji vodou, přidáme a bujon nebo masox a dobře provaříme. Přidáme rajčatový protlak, upravíme sladkokyselou chuť. V závěru nasypeme do polévky nudle dle chuti a hustoty. Když jsou měkké, polévku můžeme zalít několika lžícemi smetany. Na závěr polévku ozdobíme trochou petrželky, lžičkou olivového oleje a parmazánovými hoblinkami.

  • Recept na rajskou omáčku

Rajskou omáčku považuji za jednu z vrcholných pochoutek české kuchyně. Miluji tu vůni při vaření, miluji její nasládlou chuť. Oblíbená je i u ostatních členů rodiny, takže ji vařím poměrně často. Ředím ji většinou hovězím vývarem a podávám k ní uvařené hovězí maso, sekanou nebo plněné papriky. Nedávno jsem však od kamarádky dostala maso z divočáka, a tak jsem se rozhodla pro maličký experiment.

Připravila jsem si vývar z masa z divočáka, úplně stejně jako klasický hovězí. A uvařené maso se k lahodné rajské omáčce opravdu skvěle hodilo.

Kromě vývaru potřebujete:
1 velkou cibuli
kousek másla
1 lžíci slunečnicového oleje
koření: jalovec, nové koření, černý pepř (asi po 5 - 6 kuličkách)
trochu krupicového cukru
trochu hladké mouky
masový vývar
2 plechovky loupaných krájených rajčat (například OTMA Gurmán)
sůl
špetka skořice

Postup
Cibuli si nakrájíme nadrobno. V hrnci rozpustíme kousek másla a přidáme k němu lžíci slunečnicového oleje, aby se máslo nepřepalovalo. Vhodíme připravenou cibuli a smažíme do zezlátnutí. Ke konci smažení přidáme kuličky koření a ještě chvíli mícháme. Vsypeme trochu cukru a opět chvíli mícháme. Cukr nám krásně zkaramelizuje a dodá omáčce výbornou chuť.
Lehce zasypeme moukou, promícháme a zalijeme asi 3/4 litrem vývaru. Důkladně promícháme, můžeme také prošlehat kovovou metličkou, aby se opravdu všechny kousky jíšky rozpustily.
Plechovky s rajčaty otevřeme, dáme do misky a rozmixujeme ručním mixérem. Přidáme do zahuštěného vývaru a důkladně promícháme. Dosolíme podle chuti a přidáme špetku skořice (tenhle trik jsem našla u Šárky Škachové a nikdy by mě nenapadlo, že zrovna skořice dodá rajské omáčce špetku výborné vůně i chuti).
Provaříme asi 15 až 20 minut.
Na závěr omáčku prolijeme přes hustý cedník.

Takto připravenou rajskou omáčku můžeme podávat s těstovinami, rýži či knedlíkem. Jako maso podáváme hovězí z vývaru, případně uvařené jazyky, sekanou či masové kuličky. Konečná úprava už jednoduše závisí na vaší chuti.

Ochutnejte také Krájená a loupaná rajčata!

OtmaSpolečnost Hamé uvedla v minulém roce novinku v podobě Krájených a loupaných rajčat pod značkou OTMA GURMÁN. Krájená i loupaná rajčata jsou zpracována v den sklizně a jsou doplněna zahuštěným rajským protlakem. OtmaLoupaná rajčata jsou vyráběna z čerstvých rajčat hruškovitého tvaru. Pro krájená i loupaná rajčata existuje široká škála použití, např. tomatový základ na pizzu, používají se pro přípravu rajčatové polévky atd.

Zajímavé odkazy: Více informací o produktech OTMA najdete na na www.hame.cz. Test kečupů balených ve skle najdete na www.hame.cz.

TÉMATA:
ZELENINA