Proč pořád péct velkou pizzu? Když pozvete do kuchyně děti, tak se zabaví a vyřádí. Ozdobí pizzu podle svých chutí a fantazie a ještě si všichni pochutnáte. Pro tyhle případy je nejlepší vyrábět minipizzy a každou ozdobit trochu jinak. Větší děti to zvládnou samy, těm menším pomozte, suroviny nakrájejte a nechejte je jen zdobit.
Ideální zábava na blížící se prázdniny.
Suroviny
- 1 kg hladké mouky (ideálně italské mouky na pizzu)
- 0,5 l vlažné vody
- 1 sáček droždí
- 3 lžíce kvalitního olivového oleje
- sůl
na ozdobu
- cokoliv co mají vaše děti rády - šunky, sýry, zelenina...
Postup
Smíchejte všechny sypké suroviny a potom přidejte ty tekuté. Umíchejte krásně vláčné, hladké, jemné těsto. Robot či domácí pekárna vám usnadní práci.
Hotové těsto dejte v míse do lednice, kde ho nechejte 24 hodin.
Druhý den těsto vyndejte, nechejte hodinu dokynout a ohřát na pokojovou teplotu. Rozválejte a roztahejte pomocí prstů. Teď si můžete vybrat. Vytvořit zhruba pět až šest kol pizzy běžných rozměrů nebo se pustit do dětské verze, malých pizza koleček, o průměru asi 10 cm.
Rozložte na plech, který můžete pro jistotu lehce vymazat olejem. Ideální jsou kulaté plechy na pečení pizzy, které jsou děravé zespodu.
Pizzu potřete a ozdobte tím, co máte rádi.
Pečte v naplno vyhřáté troubě, dokud nejsou okraje krásně zlatavé. Čím vyšší teplota, tím kratší doba. Italská pizza se peče na vysokou teplotu pár minut.
Při teplotách běžné trouby, okolo 250 °C, bude pečení trvat necelých deset minut.
Náš tip
My jsme minipizzy pekli v testované troubě MORA, kterou zvládly děti hravě obsluhovat. Velká výhoda pro ně byly výsuvné teleskopy, díky kterým byla práce mnohem bezpečnější. Na testovaném modelu MORA VT 779 BX jsme si nastavili teplotu 260 °C a pizza tak byla mnohem křupavější než z jiné trouby. V Itálii se totiž pizza peče na mnohem vyšší teploty, okolo 300 °C.
Dobrou chuť přeje Elly.
Italské dobroty na našem magazínu
Lasagne - snadné a chutné jídlo
Chřestové risotto s mořskými plody
Zdroj fotografií: Alena Kolaříková
Nový komentář
Komentáře
skvělá inspirace
Minipizzy máme rádi
Samé dobroty.
Skvělá inspirace.
Minipizzy jsou dobrá inspirace, i když já celkem ráda dělám rychlejší tzv. šneky. Těsto jiné samozřejmě (listové, nebo křehké se zakysanou smetanou), ostatní celkem zůstává. Vyválet placku, potřít oblíbeným dipem, případně jen kečupem, navrstvit přiměřeně tím, kdo co má rád (šunka, sýr, plátky žampiónů, papriky, rajčat apod.) srolovat, jako štrúdl, následně pokrájet na plátky, potřít vajíčkem, posypat třeba ještě sezamem a šup s tím do trouby. Je to křehké, neskutečně rychlé a výborné - mňam