V minulém článku jsme vám předložili pár informací o tom, jak by měly vypadat snídaně a svačinky pro vaše děti. Dnes se zaměříme na obědy a večeře.

Oběd by se měl u dětí skládat z polévky a hlavního jídla. U dětí starších jednoho roku by měl představovat asi 30 % z celkové denní potřeby živin a energie.

Co by měl obsahovat hlavní chod oběda?
- porci libového masa nebo luštěniny, tofu či sojového masa nebo sýr, tvaroh či vejce
- porci tepelně upravené kvalitní zeleniny nebo misku zeleninového salátu
- obilninovou přílohu (rýže, těstoviny, knedlík, jáhly, pohanka, polenta, ale občas i chléb nebo pečivo) nebo brambory (1-2x týdně)

Dáváme pozor na vysoký obsah tuku v teplých pokrmech pro děti. Kupujeme pouze libové maso, nepřimašťujeme jídlo na talíři a omáčky nezahušťujeme zásmažkami a smetanou.

Večeře předškolních a školních dětí by měla uhradit asi 20 % z denní potřeby živin a energie (starší děti a dospívající asi 25 %). Menší děti by měly večeřet kolem 18. hodiny.

Dětem často podávejte zeleninové pokrmy. Střídejte zeleninu vařenou, dušenou, smaženou i zapékanou. Nezapomeneme ji dětem lákavě naservírovat, včetně zdobení čerstvou zeleninou.

Celer zapečený se šunkou a sýrem  
Dýňový štrúdl      
Květák s brokolicí a jogurtem   
Špenát z kopřiv        

Brambory dětem podávejte především na jaře, kdy jsou kvalitní nové brambory. Později, když jsou starší a začínají klíčit, jejich hodnota velice klesá a dětem je raději podáváme minimálně.   
Máme-li kvalitní brambory, je vhodnější je vařit ve slupce, protože tak neztrácejí tolik hodnotných látek jako ty, které vaříme oloupané.

Brambory trošku jinak
Řecké bramory podle Česílka z Prahy
Vejce zapečená v bramborové kaši

Těstovinové pokrmy, pokrmy z mouky a obilnin lze také použít při přípravě hodnotné a chutné stravy pro celou rodinu.
Mouku používáme nejlépe celozrnnou a také z různých druhů obilí - ovesnou, ječnou, kukuřičnou, pohankovou, rýžovou.

Nudle s bylinkami
Těstoviny s rajčaty a cuketou
Zapečené těstoviny s kuřecím masem a brokolicí

Nezapomínáme ani na masové pokrmy. Vybíráme ale pouze libové maso, raději bílé maso a rybí. Úplně se vyhýbáme tučnému masu, uzeninám.
K masu nezapomeneme podávat hodně zeleniny, střídat přílohy, používat čerstvé bylinky a koření.

Dušené kuře se zeleninou
Kuřecí pekáček
Lín na kmíně

Jaké obědy či večeře připravujete svým dětem vy? Máte pro nás nějaký zajímavý recept? Tak sem s ním!

                     
Reklama