Zdůrazňovat, jak je důležitá zdravá strava jak pro dospělé, tak pro děti, je myslím zbytečné. V dnešní době se na nás valí informace ze všech stran, takže někdy ani nevíme, co je pro naše děti ta správná a vhodná strava. S rozhodováním a tápáním vám může pomoci skvělá knížka z nakladatelství Pavla Momčilová - VAŘÍME DĚTEM chutně a zdravě. Autoři, Pavla Momčilová a MUDr. Peter Horan, srozumitelně vysvětlují, jaká strava je pro děti vhodná, jaké se naopak vyvarovat a celé povídání doplňuje 700 receptů.
Jak se dívají autoři na celodenní stravu dětí?
Snídaně je velice důležitým startem do nového dne. U dětí by měla představovat 15 až 20 % z denní energetické dávky.
Snídaně by měla obsahovat:
- šálek bylinného nebo ovocného čaje se lžičkou medu, nebo
- šálek nízkotučného vlažného mléka nebo mléčného nápoje
- celozrnné pečivo s máslem, domácím džemem, medem, lehkou tvarohovou, obilnou nebo tofu pomazánkou, nebo
- kousek domácího celozrnného koláče nebo buchty, nebo
- misku obilných lupínků zalitých teplým mlékem nebo ve směsi s jogurtem, nebo
- misku müsli nebo vařené obilné kaše
Jako přesnídávku nachystáme dětem ovoce, zeleninu, celozrnné pečivo, kousek tvrdého sýra a k tomu vhodné nápoje. Přesnídávka by měla pokrýt 10 až 15 % z celkové denní energetické spotřeby.
Vyzkoušejte...
Ovocné přesnídávky
Rýžová kaše s jablky
Celerovo mrkvová pomazánka
Mrkvičková pomazánka s medem
Polévka by měla předcházet každému hlavnímu jídlu. Povzbuzuje chuť k jídlu, připravuje trávicí ústrojí pro přijetí hlavního chodu a obsahuje také mnoho cenných živin, je-li připravována z plnohodnotných potravin. Polévku můžeme dětem podávat ale nejen k obědu, ale třeba i k večeři, s kouskem celozrnného pečiva.
Doporučují se především polévky zeleninové nezahuštěné, zeleninové zahuštěné bramborem, vločkami nebo obilninami, polévky luštěninové a obilné, popřípadě netučné vývary z kvalitního masa.
Vyzkoušejte...
Slepičí nudlová polívčička
Základní zeleninová polévka
Rajčatová polévka s nudlemi
Krkonošská cibulačka
Suroviny: 100 g libového slepičího masa, 150 g očistěné kořenové zeleniny, 10 g sušených hub, 200 g brambor, 2 velké cibule, 1 stroužek česneku, 1/2 lžičky kmínu a listu libečku, 30 g celozrnné pšeničné mouky, 1 lžíce sekané petrželové nati, sůl.
Postup: Slepičí maso nakrájíme na malé kousky a vaříme v 1,5 l mírně osolené vody skoro do měkka. Přidáme na kostičky nakrájené oloupané brambory a kořenovou zeleninu, předem namočené sušené houby, prolisovaný česnek a koření a vaříme vše doměkka. Nakonec přidáme na tenká kolečka nakrájenou očistěnou cibuli, krátce povaříme, přidáme mouku, kterou jsme rozmíchali v trošce vody, a vaříme ještě 10 minut.
Dochutíme solí a sekanou petrželovou natí.
Podáváme jako zimní večeři s tmavým chlebem nebo topinkami.
(Zdroj: Vaříme dětem chutně a zdravě - P. Momčilová a MUDr. P. Horan)
Příště: Obědy a večeře pro děti
Nový komentář
Komentáře
určitě zkudím
Beaute — #9 mala od svagrove bude met 3 a neni pokazena
svetluszka: jó´,v roce to bylo v pohodě taky.Začala se "kazit" až tak ve 2 letech
Ladia: ty houby mě taky dost překvapily. Ale něco jiného je roční dítě a něco jiného školák...
Já zase můžu doporučit knížku od D. Ostertágové - Receptář zdravé výživy pro kojence a děti
Beaute: jogurt s lentilkama u nás taky vede. A snídani není dcera schopná pozřít (když vstává v šest do školky, o víkendu je to v pohodě)
Beaute : Tak to já to mám naopak... těd, když má malej už rok, je to v pohodě. Ale když měl 6-7 měsíců... přišlo mi strašně jednotvárný.. mrkev, brambory a jabka a banány... ... sem tam si nějakou kuchařku pro děti přečíst není na škodu....
Na knížce mě dost překvapilo, že autoři na jedné straně propagují samé ovesné, zeleninové kaše, tofu a podobné věci a pak dětem naservírují houby a med
Cožpak o to kojenci ještě nacpete cokoliv, aspoň nás to nebyl problém. Zato teď. K snídani pribiňák, nebo jogurt (ale jen s lentilkama),pak možná misku nějakých cereálií, na oběd jí zásadně jen polévku,málokdy sní ještě něco dalšího,na večeři jogurt. V mezičase nějaké jablko (někdy),nebo oplatečky. Kdyby nás viděla paní doktorka
Tuhle kuchařku zatím nemám .. Ale pro maminky menších dětí je moc fajn " Vaříme pro kojence" od Dagmar von Cramm.