Zdůrazňovat, jak je důležitá zdravá strava jak pro dospělé, tak pro děti, je myslím zbytečné. V dnešní době se na nás valí informace ze všech stran, takže někdy ani nevíme, co je pro naše děti ta správná a vhodná strava. S rozhodováním a tápáním vám může pomoci skvělá knížka z nakladatelství Pavla Momčilová - VAŘÍME DĚTEM chutně a zdravě. Autoři, Pavla Momčilová a MUDr. Peter Horan, srozumitelně vysvětlují, jaká strava je pro děti vhodná, jaké se naopak vyvarovat a celé povídání doplňuje 700 receptů.

Jak se dívají autoři na celodenní stravu dětí?
Snídaně
je velice důležitým startem do nového dne. U dětí by měla představovat 15 až 20 % z denní energetické dávky.
Snídaně by měla obsahovat:
- šálek bylinného nebo ovocného čaje se lžičkou medu, nebo
- šálek nízkotučného vlažného mléka nebo mléčného nápoje
- celozrnné pečivo s máslem, domácím džemem, medem, lehkou tvarohovou, obilnou nebo tofu pomazánkou, nebo
- kousek domácího celozrnného koláče nebo buchty, nebo
- misku obilných lupínků zalitých teplým mlékem nebo ve směsi s jogurtem, nebo
- misku müsli nebo vařené obilné kaše

Jako přesnídávku nachystáme dětem ovoce, zeleninu, celozrnné pečivo, kousek tvrdého sýra a k tomu vhodné nápoje. Přesnídávka by měla pokrýt 10 až 15 % z celkové denní energetické spotřeby.

Vyzkoušejte...
Ovocné přesnídávky
Rýžová kaše s jablky
Celerovo mrkvová pomazánka
Mrkvičková pomazánka s medem

Polévka by měla předcházet každému hlavnímu jídlu. Povzbuzuje chuť k jídlu, připravuje trávicí ústrojí pro přijetí hlavního chodu a obsahuje také mnoho cenných živin, je-li připravována z plnohodnotných potravin. Polévku můžeme dětem podávat ale nejen k obědu, ale třeba i k večeři, s kouskem celozrnného pečiva.

Doporučují se především polévky zeleninové nezahuštěné, zeleninové zahuštěné bramborem, vločkami nebo obilninami, polévky luštěninové a obilné, popřípadě netučné vývary z kvalitního masa.

Vyzkoušejte...
Slepičí nudlová polívčička
Základní zeleninová polévka
Rajčatová polévka s nudlemi

Krkonošská cibulačka
Suroviny:
100 g libového slepičího masa, 150 g očistěné kořenové zeleniny, 10 g sušených hub, 200 g brambor, 2 velké cibule, 1 stroužek česneku, 1/2 lžičky kmínu a listu libečku, 30 g celozrnné pšeničné mouky, 1 lžíce sekané petrželové nati, sůl.
Postup: Slepičí maso nakrájíme na malé kousky a vaříme v 1,5 l mírně osolené vody skoro do měkka. Přidáme na kostičky nakrájené oloupané brambory a kořenovou zeleninu, předem namočené sušené houby, prolisovaný česnek a koření a vaříme vše doměkka. Nakonec přidáme na tenká kolečka nakrájenou očistěnou cibuli, krátce povaříme, přidáme mouku, kterou jsme rozmíchali v trošce vody, a vaříme ještě 10 minut.
Dochutíme solí a sekanou petrželovou natí.
Podáváme jako zimní večeři s tmavým chlebem nebo topinkami.
(Zdroj: Vaříme dětem chutně a zdravě - P. Momčilová a MUDr. P. Horan)

                 

Příště: Obědy a večeře pro děti                                   
TÉMATA:
SEZONA