Jestli jste se někdy dopustila té neuváženosti a pustila si do kuchyně mužského, víte, o čem mluvím. Můj muž patří k typickým zástupcům svého druhu. Na milost je ochoten vzít jen takové jídlo, jehož základem je „pořádná flákota“. Za jeho vírou, že jídlo bez masa není žádné jídlo, stojí mnohaletá péče jeho maminky, vyhlášené kuchařky. Tato neúnavná propagátorka tradiční české kuchyně razila i další neotřelé názory. Prvním z nich bylo přesvědčení, že každé jídlo, nad kterým kuchařka stráví méně než dvě hodiny, je podezřelé. Tím druhým pak absolutní odpor ke všemu „hotovému“ – hotovými omáčkami počínaje a různými kořenicími směsmi nebo marinádami na maso konče.

 

Maminka mého chotě byla ženou v domácnosti, která svůj volný čas dělila mezi okopávání záhonků s bylinkami a studování receptů svých babiček. Její syn sice časem pochopil, že dnešní ženy mají na vaření podstatně méně času, ale přesto se svých poděděných názorů nevzdával lehce. Ke zlomení jeho předsudků mi tak nakonec pomohla malá lest.

 

Osvědčené marinády

Za vrchol kulinářského umění považuje můj muž grilování. Na roštu pochopitelně nejraději vidí maso, ať už jemné kuřecí nebo vepřovou kotletku. Kousky grilované zeleniny nebo žampionů, kterými pečené masíčko doplňujeme, blahosklonně přehlíží. Jeho chvíle přichází v okamžiku, kdy se gril pořádně rozpálí a na stole se objeví misky s lahodně okořeněným masem. O to, co se dělo předtím, než kotletky a řízečky přistály na stole, se manžel nikdy nestaral. Zřejmě tiše předpokládal, že jsem odpoledne strávila pečlivým mícháním bylinek a marinád. Stejný postoj zaujal i k miskám, do kterých servíruji skvěle ochucené dressingy.

 

Tenhle náš ustálený systém běžel léta. Až jednoho dne jsme se s dcerou rozhodly, že tatínkovy letité předsudky zkusíme trochu nalomit. Jedno sobotní odpoledne jsme tak na stůl kromě misek s masem položily i sáčky od Česnekové a Mexické marinády, do kterých jsme kotletky naložily. Obě marinády máme dávno prověřené, používáme je pravidelně a celá rodina včetně mého muže je přímo zbožňuje. Manžel naaranžovanému stolu nejdřív nevěnoval pozornost, až po chvíli jeho pohled padl na oba prázdné obaly. Zalapal po dechu, několikrát naprázdno polkl a pak se přidušeně zeptal: „A tohle je co?“ Dcerka jakoby nic odvětila: „Myslíš ty sáčky? Ty jsou přece od našich oblíbených marinád, co je už léta používáme. Víš, těch, co ti vždycky tak chutnají.“

 

Léčba šokem

Muž se nezmohl na slovo. Představa, že si celé měsíce pochutnává na něčem, co bylo připraveno pomocí HOTOVÉ kořenicí směsi, pro něj byla naprosto neuvěřitelná. O týden později jsme s dcerou přistoupily k další fázi naší „léčby šokem“. Tentokrát jsme na stůl místo mističek s dressingy postavily celé lahve. Schválně jsme vybraly manželovy nejoblíbenější – Tomatovou pikantní grilovací omáčku a také Italský a Farmářský dressing. Oba dressingy používáme nejen k dochucení různých pokrmů z masa, brambor a vařené zeleniny, ale i při přípravě lehkých zeleninových a těstovinových salátů, kterým dodají pikantní chuť.

 

I tentokrát byla reakce podobná. Muž překvapeně zamrkal a na svůj udivený dotaz uslyšel ještě překvapivější odpověď. „To jsou přece tvoje oblíbené dressingy, tati,“ pravila bezelstně dcera. „Pamatuješ přece, tý tomatový pikantní jsi minule snědl celou lahev.“ Muž na zbytek večera oněměl. Jak se ale později ukázalo, naše taktika slavila úspěch. Definitivní důkaz se dostavil o pár týdnů později, kdy nás přátelé pozvali na zahradní party spojenou s grilováním. Manžel pro hostitele vybral praktický dar – košík plným marinád a grilovacích omáček.

 

Náš tip:

Grilovací omáčky z řady HELLMANN´s Grilling jsou k dostání ve čtyřech lahodných příchutích a hodí se ke všem druhům grilovaného, restovaného, pečeného nebo přírodně upraveného masa, uzenin a ryb. Když si navíc v létě spolu s některou z grilovacích omáček HELLMANN´s koupíte i marinádu KNORR, získáte zdarma dárek (například grilovací kuchařku).

 

TÉMATA:
DŮM A BYT