Jestli jste se někdy dopustila té neuváženosti a pustila si do kuchyně mužského, víte, o čem mluvím. Můj muž patří k typickým zástupcům svého druhu. Na milost je ochoten vzít jen takové jídlo, jehož základem je „pořádná flákota“. Za jeho vírou, že jídlo bez masa není žádné jídlo, stojí mnohaletá péče jeho maminky, vyhlášené kuchařky. Tato neúnavná propagátorka tradiční české kuchyně razila i další neotřelé názory. Prvním z nich bylo přesvědčení, že každé jídlo, nad kterým kuchařka stráví méně než dvě hodiny, je podezřelé. Tím druhým pak absolutní odpor ke všemu „hotovému“ – hotovými omáčkami počínaje a různými kořenicími směsmi nebo marinádami na maso konče.
Maminka mého chotě byla ženou v domácnosti, která svůj volný čas dělila mezi okopávání záhonků s bylinkami a studování receptů svých babiček. Její syn sice časem pochopil, že dnešní ženy mají na vaření podstatně méně času, ale přesto se svých poděděných názorů nevzdával lehce. Ke zlomení jeho předsudků mi tak nakonec pomohla malá lest.
Osvědčené marinády
Za vrchol kulinářského umění považuje můj muž grilování. Na roštu pochopitelně nejraději vidí maso, ať už jemné kuřecí nebo vepřovou kotletku. Kousky grilované zeleniny nebo žampionů, kterými pečené masíčko doplňujeme, blahosklonně přehlíží. Jeho chvíle přichází v okamžiku, kdy se gril pořádně rozpálí a na stole se objeví misky s lahodně okořeněným masem. O to, co se dělo předtím, než kotletky a řízečky přistály na stole, se manžel nikdy nestaral. Zřejmě tiše předpokládal, že jsem odpoledne strávila pečlivým mícháním bylinek a marinád. Stejný postoj zaujal i k miskám, do kterých servíruji skvěle ochucené dressingy.
Tenhle náš ustálený systém běžel léta. Až jednoho dne jsme se s dcerou rozhodly, že tatínkovy letité předsudky zkusíme trochu nalomit. Jedno sobotní odpoledne jsme tak na stůl kromě misek s masem položily i sáčky od Česnekové a Mexické marinády, do kterých jsme kotletky naložily. Obě marinády máme dávno prověřené, používáme je pravidelně a celá rodina včetně mého muže je přímo zbožňuje. Manžel naaranžovanému stolu nejdřív nevěnoval pozornost, až po chvíli jeho pohled padl na oba prázdné obaly. Zalapal po dechu, několikrát naprázdno polkl a pak se přidušeně zeptal: „A tohle je co?“ Dcerka jakoby nic odvětila: „Myslíš ty sáčky? Ty jsou přece od našich oblíbených marinád, co je už léta používáme. Víš, těch, co ti vždycky tak chutnají.“
Léčba šokem
Muž se nezmohl na slovo. Představa, že si celé měsíce pochutnává na něčem, co bylo připraveno pomocí HOTOVÉ kořenicí směsi, pro něj byla naprosto neuvěřitelná. O týden později jsme s dcerou přistoupily k další fázi naší „léčby šokem“. Tentokrát jsme na stůl místo mističek s dressingy postavily celé lahve. Schválně jsme vybraly manželovy nejoblíbenější – Tomatovou pikantní grilovací omáčku a také Italský a Farmářský dressing. Oba dressingy používáme nejen k dochucení různých pokrmů z masa, brambor a vařené zeleniny, ale i při přípravě lehkých zeleninových a těstovinových salátů, kterým dodají pikantní chuť.
I tentokrát byla reakce podobná. Muž překvapeně zamrkal a na svůj udivený dotaz uslyšel ještě překvapivější odpověď. „To jsou přece tvoje oblíbené dressingy, tati,“ pravila bezelstně dcera. „Pamatuješ přece, tý tomatový pikantní jsi minule snědl celou lahev.“ Muž na zbytek večera oněměl. Jak se ale později ukázalo, naše taktika slavila úspěch. Definitivní důkaz se dostavil o pár týdnů později, kdy nás přátelé pozvali na zahradní party spojenou s grilováním. Manžel pro hostitele vybral praktický dar – košík plným marinád a grilovacích omáček.
Náš tip:
Grilovací omáčky z řady HELLMANN´s Grilling jsou k dostání ve čtyřech lahodných příchutích a hodí se ke všem druhům grilovaného, restovaného, pečeného nebo přírodně upraveného masa, uzenin a ryb. Když si navíc v létě spolu s některou z grilovacích omáček HELLMANN´s koupíte i marinádu KNORR, získáte zdarma dárek (například grilovací kuchařku).
Nový komentář
Komentáře
To je jasná věc, že vaří lépe, teda alespoň ten můj!To jsou takový jídla, že to vždycky musím sníst i kdybych 100x nechtěla!!!!!!
Taky si myslím,že je to jen skrytá reklama.Byly doby,kdy jsem vařila denně a lezlo mi to krkem,nyní vařím jen o víkendu a děsně mě to byví.Vařím i houskové knedlíky k omáčkám. Manžel zvládne udělat minutková masa,svíčkovou po něm raději nechceme, ale do všeho sype na můj vkus moc pepře. Nadchl mě návod na pečený květák,určitě vyzkouším.Kdyby chlap musel vařit denně,taky by sklouzl do stereotypu.
Ach ta komerce. Ani jsem to nedočetla.
Nyotaimori: Vynikající postřeh
Gerda: no obalovaný, smažený-pečený, za syrova obalit a šup tam s ním na 200. Opeče se z obou stran a je krásně křupavý
Ještě udělám nějaký pišingr, abych neměla špatné svědomí rozpalovat troubu jen kvůli květáku
tak teď by mě zajímalo, jesi je to vymyšlený nebo pravda, protože je to komerční článek...
jesi je to pravda, váš muž je idiot. to, co razí máma mýho přítele, nebude u nás to správný, i kdyby se rozkrájel!!! prostě vy tam vaříte a ne jeho matka. nakopla bych ho do prdele.
To je zase nadpis - vaří muži lépe než kdo ? Leckterej chlap určitě umí vařit líp než já, například, protože mě to vůbec nebaví. Klidně budu jíst zeleninu, ovoce, sýry, chleba. Nejvejš nasypu těstoviny do vody a otevřu konzervu s tuňákem. Nějaká piplačka s omáčkama, knedlíkama, neřku-li španělský ptáčky, to teda ne. Kdybych neměla pocit, že moje děti bídně zhynou, když neuvařím aspoň polívku, tak mě u plotny neuviděj. Takže zajisté mnoho mužů, které to baví, má lepší výsledky...
Mě teda přijde,že pisatelka děla z manžela totálního blba..nechápu,proč s ním tuto hru na domácí-nedomácí vůbec hrála..to se přetvařuje i v jiných věcech?
Mumlik:
asi jste opravdu,nekápla na dobrou značku dresingu,protože každá značka(nemyslím druh),má jinou chuť,stejně tak je to s domácími,takže rozdíl se pozná jen,když stejný druh ochutnáte několikrát,a domácí pokud se dělá dresing a ne mišmaš,tak taky v případě,že zachováte poměry,tak víte to ten xyz,pokud ho děláte pokaždé jinak,pak je samozřejmě rozeznatelný,ale není to dresing
Luciš: a jak to děláš? Tohle mě zajímá jako dobrý tip. Díky
Já osobně vaření neholduju, ale to moje je super, vaří skvěle, a já se ráda nechávám obsluhovat...
Můj manžel je přeborníkem přes grilování, jeho masíčko je neopakovatelné.
Já květák dělám v troubě na plechu s olejem celej a je fajn Přítel nevaří, ale když už toho mám fakt dost, tak po nedělním obědě umeje nádobí
tak maso na grilování u nás nakládá jedině do toho se mu nesmím míchat
a různé tyhle vychytávky považuje za výbornou věc a ani ve snu by ho nenapadlo se tomu divit natož oněmět kvůli tomu na celý večer
xenie: také jsem nepochopila, proč měl být "vedle" z láhve dresingu , možná je to ten druh chlapa, co si myslí, že se jídlo líhne přímo na talíři
Tak můj táta vaří skvěle a bordel po sobě nenechává a přítel naštěstí to samé.
Mám švagra,který vaří úžasně a to neni kuchař.Muž dá jídlu,aspoň podle mne,pořádný šmak...
Tak to vám všem tedy závidím!Moje drahá polovička vaří sice dobře, ale jeho repertoár zahrnuje asi 3 druhy jídel, tak s tím bychom dlouho nevystačili.
Můj vaří úplně sám-úplně všechno a to tak že naprosto excelentně!!! A nedávno dokonce zjistil, že moje metoda průběžného mytí v prostojích při vaření má něco do sebe-takže mám
nejenom uvaříno, ale i uklizíno! Musím ho pochválit !!! !!!
hm, velice nenápadná reklama...btw neodpustím si rýpnutí, to mu ten dresing do té doby dávali na talíř tajně, že ho v lednici neviděl a nevěděl, že je to jeho oblíbený ?