Mikrovlnné trouby jsou poměrně "mladé" ve srovnání s ostatními běžnými kuchyňskými spotřebiči. Do kuchyní se dostaly až v průběhu 80. let a v těch našich českých se rozšířily až na počátku let 90. Dnes je ovšem najdete téměř v každé kuchyni. Někdo má mikrovlnku velice jednoduchou, v podstatně jen tu "ohřívací", jiný má luxusní model, který griluje, peče a má mnoho dalších funkcí. Ale nepředbíhejme...

"Dříve si mnoho lidí myslelo, že mikrovlnné trouby škodí zdraví. Fungují totiž díky vysokofrekvenčním elektromagnetickým vlnám, které by sice mohly ohrožovat zdraví, ale mikrovlnky jsou konstruovány tak, že se tyto vlny nedostanou ven, a my proto nemusíme mít strach. V roce 1993 byla zdravotní nezávadnost mikrovlnných trub potvrzena dokonce Světovou zdravotnickou organizací," říká majitel kuchyňského studia pan Vývoda.

Jak taková mikrovlnka vlastně funguje?
"Jak už jsem řekl, díky vysokofrekvenčním elektromagnetickým vlnám. Ty pronikají nejrůznějšími materiály, jako je porcelám, plast, sklo, papír a také vzduchem. Pronikají přímo do potravin a ohřívají je hloubkově tím, že v nich rozkmitávají molekuly. A tady je další výhoda mikrovlnných trub, že vlastně vaříme nebo pečeme bez použití tepla. Kromě zpracovávaných potravin totiž zůstává nádobí chladné, stejné je to s vnitřkem trouby."

Jaké jsou další výhody používání mikrovlnných trub?
"Já považuju za jednu z největších výhod urychlení přípravy jídel. Taková mikrovlnka vám totiž jídlo ohřeje, uvaří nebo upeče mnohem rychleji než klasická trouba nebo sporák. Dalším urychlením v přípravě je také možnost rozmrazení pokrmu před klasickým zpracováním.

Kdo má rád dobře připravenou zeleninu, určitě ocení, že mikrovlnka je při jejím vaření rychlejší a také šetrnější. Upravená zelenina si ponechává svou barvu a je také křehčí a křupavější. Stejně tak šetrně připraví například i ryby či jiné maso."

V dnešní době si můžeme vybírat z velkého množství mikrovlnných trub. Cenově se pohybují už od dvou tisíc až po více než třicet tisíc. Cena závisí samozřejmě na značce, ale také na tom "co mikrovlnka umí". Záleží na našich potřebách, jestli zvolíme mikrovlnnou troubu jednoduchou, v kombinaci s grilem nebo dokonce v kombinaci s grilem a horkým vzduchem. Pokud se rozhodnete pro poslední dvě jmenované, většinou už se obejdete bez klasické pečicí trouby.

Čím nás oslní novější typy mikrovlnných trub?
"Obyčejná mikrovlnná trouba vlastně jen ohřívá nebo rozmrazuje. Trouba, která je vybavená také horkovzdušným provozem, může být náhradou za pečicí troubu, protože v ní bez problémů upečete moučníky nebo jakékoliv drobné pečivo.

Pečicí troubu nám zastoupí také mikrovlnky vybavené grilem. Potřebujete upéct nebo ugrilovat jakékoliv maso? Pro mikrovlnku s grilem to není žádný problém.

U dražších modelů najdete samozřejmě také více funkcí a ty klasické bývají něčím zdokonalené. Třeba u některých mikrovlnek můžeme najednou ohřívat nad sebou dva talíře, ve kterých bude jídlo stejnoměrně prohřáté. Talíře přitom rotují v opačném směru.

Dražší mikrovlnné trouby mají také zdokonalený způsob rozmrazování. Mikrovlnka si sama potravinu zváží a podle její váhy určí teplotu i čas potřebné k rozmrazení. U klasických mikrovlnných trub musíme teplotu i hmotnost nastavovat ručně.

Užitečným doplňkem u mikrovlnné trouby je taky tzv. autocook. Můžeme si vybrat z programů třeba na přípravu popcornu, vaření tekutin, pizzu, brambor ve slupce a jiných. Po potvrzení zvoleného programu si už trouba sama přizpůsobí teplotu i čas přípravy pokrmu a po jejím ukončení sama vypne."

Z dalších funkcí je zajímavé udržování tepla. Pomůže nám při udržování teplého jídla, nebo tuto funkci můžeme využít třeba na mírné oteplení sýrů a másla vytažených z lednice. Zmáčkneme-li tlačítko pro rychlý start, zapne se mikrovlnka na 30 sekund na maximální výkon.

Co by tedy měla mít i ta nejobyčejnější mikrovlnná trouba?
"Nemělo by chybět osvětlení trouby, časový spínač a velice užitečné je také tlačítko pro volbu výkonu trouby. Výhodou je dětská pojistka, hlavně pokud máte v domácnosti malé děti. Měla by mít samozřejmě zvláštní funkci rozmrazování. To by byla asi ta nejjednodušší trouba. Vybrat bychom si měli troubu spíše větší než menší."

Na co se ještě ohlížíme při výběru mikrovlnné trouby?
"Stejně jako u ostatních spotřebičů si můžeme vybrat jestli chceme mikrovlnku volně stojící, nebo vestavěnou. Vybírat můžeme také z různých barev a designů. Na trhu jsou nejčastější trouby bílé, nerezové a černé, ale seženeme dnes také zelené, žluté i modré. Záleží jen na našem vkusu."

Děkuji panu Vývodovi za vyčerpávají informace.                   

TÉMATA:
DŮM A BYT