jidlo-odlehcene-do-textu.jpg
Foto: Shutterstock

Vánoce bez sváteční hostiny by snad ani nebyly Vánoce. Ať už podáváme bramborový salát, smažené řízky a kapra, nebo vinnou klobásu, naše zažívání dostává touto tučnou náloží pořádně zabrat. I takový bramborový salát, který se tváří na první pohled nevinně – obsahuje přeci hlavně zeleninu, se při spojení s majonézou stává pořádnou kalorickou bombou. A je to v pořádku. Není důvod si tyto pochutiny odpírat (samozřejmě pokud nám nepřivolávají žlučníkový záchvat), ale je vhodné myslet přitom na to, že se jedná o jednorázovou záležitost. Proto po vánočním hodování dopřejme svému zažívání oddech a restart.

Že je dodržování pitného režimu důležité, slýcháme téměř na každém kroku. A nejsou to plané řeči. Dostatečný příjem tekutin, hlavně v podobě čisté nebo minerální vody, dokáže s naším tělem udělat hotové zázraky. Vhodné je také servírovat na svůj talíř více zeleniny, a to ideálně v čerstvé nebo dušené variantě. Pokud chceme podpořit správnou funkci našeho zažívacího traktu, můžeme sáhnout po probiotikách nebo laktobacilech. Ty nám pomohou v uchování mikrobiální rovnováhy ve střevech a zároveň mají pozitivní vliv na naši imunitu.

pitny-rezim-do-textu.jpg
Foto: Shutterstock

V případě, že do svého jídelníčku zařadíme lehčí potraviny a neopomineme dostatečný příjem proteinů a vlákniny, ucítíme příjemné změny v podobě vyrovnaného trávení, zbavíme se nafouklého břicha a celkově bude náš start v novém roce energičtější. „Pestrá a vyvážená strava je pro naše celkové zdraví nesmírně důležitá. Nemá smysl se o Vánocích trápit úvahami nad tím, co můžeme a nemůžeme sníst, lepší je si dopřát vše s mírou, samozřejmě také úměrně našemu zdravotnímu stavu, a po tomto období hodování se zaměřit na lehčí jídelníček, který by měl představovat naše stravování po valnou většinu roku. V případě, že nejsme schopni našemu tělu zabezpečit dostatečný příjem vitaminů a minerálů z běžné stravy, je vhodné sáhnout po kvalitních doplňcích stravy,“ upřesňuje Mgr. Martina Šímová, předsedkyně představenstva České a slovenské asociace pro speciální potraviny.

Zdroj: Tiskové materiály, Mgr. Martina Šímová, předsedkyně představenstva České a slovenské asociace pro speciální potraviny

Reklama