K adventu a Vánocům se váže řada tradic a zvyků. Na některé se již dávno zapomnělo, ale některé jsou živé i v dnešní době. Řada těchto zvyků a tradic je spojená s jídlem a stravováním, a právě na ty se podíváme blíže.
MIKULÁŠSKÁ NADÍLKA
V předvečer svátku tohoto světce, 5. prosince, chodí po městě Mikuláš v doprovodu čerta a anděla, navštěvuje děti a rozdává jim dárky. Mikulášská tradice vychází z legendy o svatém Mikuláši - biskupovi, který žil ve 4. století v Malé Asii a proslul svým zbožným životem a dobročinností.
Mikulášská nadílka se dodržuje ve všech slovanských zemích. Zvyk velmi zlidověl a k postavě Mikuláše, oděného do dlouhého pláště a s berlou v ruce, se přidal ještě čert a anděl jako představitelé protikladu dobra a zla.
PEČENÍ VÁNOČNÍHO CUKROVÍ
Správně by se mělo začít péct vánoční cukroví již v prvním adventním týdnu. Má mít kulaté tvary jako symbol slunce nebo obrysy obětních zvířat. S přípravou těsta a pečením bylo spojeno mnoho pověr - zdar při pečení věštil zdraví, nezdar naopak nemoc nebo dokonce smrt. Přestože tradice domácího pečení vánočního cukroví z našich domácností nevymizela, stále více lidí sladké dobroty na vánoční tabuli nakupuje.
Komentář MUDr. Jitky Housové: Vánoční cukroví naaranžované na mísách nás láká zobat sladké po celý den. Řešením může být péci menší množství a počet druhů nebo se inspirovat některými recepty na zdravé cukroví například z tvarohu nebo jablek. Velmi dobré cukroví se dá též upéct z ovesných či žitných vloček. Z jáhel, jablek a ořechů lze zase připravit chutný nákyp.
PEČENÍ VÁNOČKY
První zmínka o vánočce je z 16. století a za tu dobu prošla drobnými proměnami. Dříve ji mohli péct pouze pekaři, a až od 18. století si vánočky začali lidé péct doma sami. Při přípravě těsta, pletení a pečení udržovali různé zvyky, které měly vánočce zajistit zdar. Hospodyně měla těsto zadělávat v bílé zástěře a šátku, při kynutí těsta vyskakovat vysoko do výšky a neměla mluvit. Zvykem bylo také zapékání mince. Kdo ji při krájení našel, měl jistotu, že bude zdravý a bohatý po celý následující rok. Připálená nebo natržená vánočka věštila nezdar.
ZLATÉ PRASÁTKO
Na Štědrý den by se měl až do večera zachovávat přísný půst. Ten, kdo odolá pokušení ochutnat vánoční cukroví a vůni připravované večeře, údajně uvidí zlaté prasátko. Půst trvá až do východu první hvězdy, kdy se usedá ke štědrovečerní večeři.
Komentář MUDr. Martina Matoulka: Obecně se doporučuje pravidelný příjem menšího množství potravy 4 až 5x denně, ale pokud se jeden den v roce rozhodnete postit, nic zásadního tím nezkazíte.
SMAŽENÍ KAPRA
Nejčastější pokrm na českém štědrovečerním stole - smažený kapr s bramborovým salátem - nemá u nás příliš dlouhou tradici. Tato kombinace se v české kuchařce poprvé objevila teprve v roce
Komentář Mgr. Karolíny Hlavaté: Smažená ryba a tradiční bramborový salát s majonézou představují „kalorickou bombu“. Navíc maso kapra je na rozdíl od mořských ryb relativně tučné a neobsahuje takové množství nenasycených mastných kyselin, vitaminů, jódu a stopových prvků, pro které jsou doporučované právě mořské ryby. Předností kapra je velmi dobrá stravitelnost. Přesto, chcete-li ke štědrovečerní večeři rybu, volte raději nějakou mořskou a upravte ji například pečením nebo grilováním.
UVAŘIT DEVATERO JÍDEL
Podle tradice má být na štědrovečerním stole devatero pokrmů - například oplatky s medem, zasmažená polévka, houbový kuba, topinky s česnekem, kaše nebo rozvařené ovoce. Nikdy by neměl chybět česnek (posiluje), med (chrání před zlem) a houby (dávají zdraví a sílu). Nepijí se alkoholické nápoje.
Komentář Mgr. Karolíny Hlavaté: Pokud se bude jednat o zdravé pokrmy, proč ne. Ale přejídat se o Vánocích je zbytečné a nezdravé. Vynechání alkoholu určitě není na škodu. Pokud však ve vaší rodině patří neodmyslitelně k štědrovečerní večeři, volte alkohol s malým množstvím cukru (suché víno, výjimečně šampaňské) a v přiměřeném množství.
USEDNUTÍ K ŠTĚDROVEČERNÍ VEČEŘI
Komentář MUDr. Martina Matoulka: Štědrovečerní večeři máme často tendenci rychle zhltat a vrhnout se na dárky. Tento okamžik, kdy se sejde u jednoho stolu celá rodina, by ale měl představovat společenskou událost, kterou bychom si měli užít a vyčlenit si na ni čas. Je důležité jíst pomalu, jídlo si pořádně vychutnat a nepřejídat se, což platí pro jakékoli jídlo.
Zajímavé informace o zdravém životním stylu, chutné recepty, tipy pro štíhlou linii, poradny odborníků najdete na www.zijzdrave.cz
Nový komentář
Komentáře
Tak zlaté prasátko jsem nikdy neviděla,to je stejné jako chtít vidět Ježíška s dárkama na zádech, jak leze do všech oken a všude rozdá haldu dárků.To je můj nesplnitelný sen,tohle vidět.Ale věřit na to je krásné!Těším se na prasátko,třeba letos bude.Kdo ví
zlaté prasátko jsem neviděla a vánočku nejím, tudíž ani nepeču
pěkné tradice, letos budu zkoušet vánočku poprvé, tak uvidíme
Zlaté prasátko - nikdy jsem ho neviděla.
Už se moc těším,tradice dodržujeme.Stejně jsou Vánoce s dětma ty nej!!!!!!!
K pečení vánočky pořád nemám odvahu.
bedanek: Já jsem koupila samolepky se zlatýma prasátkama, takže o Štědrém dnu už se omezovat nemusím
To zlaté prasátko je pro mě celoživotní cíl.
Vánočku, na tu se letos těším.
Hezké tradice.Nejvíc dodržuju ty okolo štědrovečerního stolu.
zlaté prasátko jsem nikdy neviděla, za to jsem hlady šilhala
Mít devět jídel na stole?Kam bych to asi tak na ten stůl kulatý,kuchyňský,panelákový dala
Zlaté prasátko jsem nikdy neviděla. Ale na Štědrý den jíme jenom tak lehce, skromně a těšíme se na véču.
To s tou vánočkou mě pobavilo
to první foto - to je p.doktorka osobně?
ony jí rostou vlasy od půlky hlavy? a co ten vyděšený výraz? že by z hladu??
* Mikulášská nadílka mě minula, nikoho nenapadlo mi něco nadělit. Zato já jsem nadělovala - byla jsem za anděla na besídce pro děti.
Kupované mi nechutnají, jsou hrozně suché.
* Cukroví pečeme, bez něj by to nějak nebylo ono. Ale jen málo a snad bude sníh, abychom to mohli vyjezdit na běžkách.
* Vánočku u nás peče táta a je moc dobrá. S rozinkami a posypaná mandlemi.
* Před několika lety jsme se sestrou vytvořily teorii, že Zlaté prasátko jsou mžitky před očima, které se dělají z hladu, a že tedy není žádný důvod o ně stát. Půst nedodržujeme. Obědváme hustou polévku s masem, obvykle boršč.
* Večeříme rybí polévku z lososa, mořské ryby a řízky se salátem, na jehož přípravě se podílí celá rodina. Kapra ne
* Devatero jídel? Kdo by se s tím vařil? A kdo a kdy by to snědl?
* K večeři chodíme slavnostně oblečeni, jíme pomalu a v klidu. Co si pamatuju, bylo to tak i když jsme byly děti. Dokonce jsme večeři schválně prodlužovaly, protože jsme věděly, že až budou dárky rozbalené, bude vlastně po Vánocích a nebude se na co těšit. A my se strašně rády těšily.
Všechno je to moc pěkné, jenom to prasátko jsem ještě nikdy neviděla, jsem strašný žravec a jím neustále.
Svátky se ponesou v tradičním duchu a rozhodně nebudu nic počítat a ani přemýšlet o tom co smím či nesmím, prostě bude pohoda...