Máte rádi typickou vánoční atmosféru, vůně skořice, jehličí a pomerančů…?

Od té doby, co existuje potpourri, se vůně mohou i krásně zabalené darovat.

Narozdíl od klasického potpourri, kdy je dobré si nasušit již v létě růžové lístky či jiné zajímavé rostlinky, na to vánoční se můžete vrhnout hned.

 

Potřebujeme:

 

Sušené ovoce:

Klasicky pomeranče nebo citrony, sušit se dá i mandarinka. Mandarinky vybírejte spíše tvrdší, ty měkké mají příliš volný střed, špatně se krájí a střed nedrží pohromadě. A odvážní mohou zkusit usušit i kolečko grepu, zvlášť ten červený vyhlíží zajímavě.

A zkuste část ovoce pokrájet podélně, i to vypadá úplně jinak. Krásně vypadá kiwi a je jednoduché ho usušit. Dejte ho na topení a počkejte do rána, zachová si barvu a zrníčka plasticky vystoupí na povrch.  Dále jablka či banány. Banány se doma suší dost špatně, a tak pokud na nich trváte, kupte je v sáčku v potravinách. Část snězte a část použijte. J

 

Z kůry pomerančů či citronů vykrajovačkami na cukroví vykrájejte hvězdičky či kytičky a také usušte. Jde to trochu ztuha, přece jen kůra je tvrdší než cukroví, ale jde to.

Sušit můžeme na topení, v troubě či v sušičce ovoce. Ale i s obyčejným radiátorem se dají dělat divy. Utěrkou osušené ovoce tam naskládejte večer a ráno sklízejte již skoro suchou dekoraci.

 

Koření:

Koření je důležité, trošku ovoní a navíc hezky vypadá. Zkuste sáhnout po celé skořici, badyánu, bobkovém listu nebo hřebíčku a vybírejte na pohled hezké kousky.

 

 

Jehličí:

Třetí ingrediencí je jehličí. Otrhejte trošku smrkového krátkého jehličí a prosušte ho. Vmíchané do celé směsi ji krásně oživí a navodí atmosféru Vánoc.

Nemáte-li jehličí, postačí i hezky nastříhané a nasušené krátké kousky tújek či cypřišů. Prostě něco zeleného, imitujícího vánoční stromek.

 

Vonný olej:

Celé to samo o sobě krásně voní a jako dekorace úplně stačí. Pokud chcete mít vůni intenzivnější, nakapejte do směsi trošku vonného oleje. Jehličí, pomeranč, hřebíček…cokoliv, co je vám příjemné… A vůně lze i kombinovat navzájem.

 

Na závěr jedna malá rada. Pokud chcete vánočním potpourri někoho obdarovat na Štědrý den, chce to trošku příprav. Celé tohle nasušené bohatství uložte do plastikové nebo skleněné nádoby a dobře uzavřete. Zabráníte tím vyprchání přírodního aroma. A ještě jedna dobrá rada. Nenechávejte nádobu na světle, dejte ji do skříně či jinam do tmy. Například kiwi hodně rychle ztrácí barvu. Dva týdny na světle a bude vybledlé a žlutavé.

Takže buď pečlivě uschováme, nebo připravujeme na poslední chvíli.

 

A balíme hezký dárek!

Milý jednoduchý dárek vznikne, když tuto směs naplníte do skleniček, ozdobně ovážete plátýnkem a stužkou. Malá voňavá radost s atmosférou vánoc je na světě….

TÉMATA:
DŮM A BYT