vánoční rybí polévka s houbami

Tradiční vánoční polévka je v každé rodině malinko jiná. Někde se recept na ni dědí z generace na generaci, jinde se vytváří nové tradice. Jaká polévka se jí u vás? Rybí, houbová nebo úplně jiná. Prozraďte nám svůj rodinný recept a inspirujte se navzájem.

Nejlepší vánoční polévka, kterou jsem kdy jedla, je ta od mojí maminky. Samozřejmě, že nejlepší pro mě a ostatní se mnou nemusí souhlasit. Já jsem si recept na tuhle polévku přenesla do své rodiny a nedělám žádnou jinou. Nedovedu si bez ní štědrovečerní stůl představit. Je to kombinace rybí a houbové polévky. Nesmí v ní chybět domácí nudle.

Od své tchýně jsem se naučila do polévky používat i jikry a mlíčí. To je jediná změna, kterou jsem proti receptu mojí maminky udělala.

Suroviny

  • 4 kapří hlavy, případně ještě kosti, pokud kapra filetujete
  • 1 mrkev, 1 petržel a kousek celeru do vývaru
  • 1 cibule
  • nové koření, pepř a kousek bobkového listu
  • sůl
  • dvě hrsti sušených hub
  • domácí nudle
  • kousek másla
  • trocha hladké mouky na zahuštění
  • jikry a mlíčí

Postup

Základem pro tuto polévku je vývar z kapřích hlav. A přes noc namočené sušené houby. Namočte je tak, aby byly všechny pěkně ponořené.

Nastrouhanou kořenovou zeleninu a nadrobno nakrájenou cibuli osmažte na másle. Poté, co zelenina zhnědne, zalijte vodou a přidejte koření, hlavy kapra a kapří ořez. Vše vařte v mírném varu asi 20 minut. Potom vývar přeceďte a osolte.

Namočené houby sceďte. Mlíčí nakrájejte na menší kousky.

Ve větším hrnci si rozpusťte kousek másla, na které dejte hladkou mouku. Umíchejte krásnou jemnou jíšku, klidně maličko tmavší. Přidejte houby a zalijte kapřím vývarem. Nechejte vařit 20 minut. Deset minut před konce vaření přidejte mlíčí a jikry.

Domácí nudle uvařte v osolené vodě a sceďte. Přidejte do hotové polévky.

Pro lepší chuť můžete ještě nastrouhat kořenovou zeleninu, osmahnout ji na másle a přidat do polévky.

Krásné Vánoce přeje Elly.

Jakou vánoční polévku podáváte doma vy?

Čtěte také

Reklama