Tradiční vánoční polévka je v každé rodině malinko jiná. Někde se recept na ni dědí z generace na generaci, jinde se vytváří nové tradice. Jaká polévka se jí u vás? Rybí, houbová nebo úplně jiná. Prozraďte nám svůj rodinný recept a inspirujte se navzájem.
Nejlepší vánoční polévka, kterou jsem kdy jedla, je ta od mojí maminky. Samozřejmě, že nejlepší pro mě a ostatní se mnou nemusí souhlasit. Já jsem si recept na tuhle polévku přenesla do své rodiny a nedělám žádnou jinou. Nedovedu si bez ní štědrovečerní stůl představit. Je to kombinace rybí a houbové polévky. Nesmí v ní chybět domácí nudle.
Od své tchýně jsem se naučila do polévky používat i jikry a mlíčí. To je jediná změna, kterou jsem proti receptu mojí maminky udělala.
Suroviny
- 4 kapří hlavy, případně ještě kosti, pokud kapra filetujete
- 1 mrkev, 1 petržel a kousek celeru do vývaru
- 1 cibule
- nové koření, pepř a kousek bobkového listu
- sůl
- dvě hrsti sušených hub
- domácí nudle
- kousek másla
- trocha hladké mouky na zahuštění
- jikry a mlíčí
Postup
Základem pro tuto polévku je vývar z kapřích hlav. A přes noc namočené sušené houby. Namočte je tak, aby byly všechny pěkně ponořené.
Nastrouhanou kořenovou zeleninu a nadrobno nakrájenou cibuli osmažte na másle. Poté, co zelenina zhnědne, zalijte vodou a přidejte koření, hlavy kapra a kapří ořez. Vše vařte v mírném varu asi 20 minut. Potom vývar přeceďte a osolte.
Namočené houby sceďte. Mlíčí nakrájejte na menší kousky.
Ve větším hrnci si rozpusťte kousek másla, na které dejte hladkou mouku. Umíchejte krásnou jemnou jíšku, klidně maličko tmavší. Přidejte houby a zalijte kapřím vývarem. Nechejte vařit 20 minut. Deset minut před konce vaření přidejte mlíčí a jikry.
Domácí nudle uvařte v osolené vodě a sceďte. Přidejte do hotové polévky.
Pro lepší chuť můžete ještě nastrouhat kořenovou zeleninu, osmahnout ji na másle a přidat do polévky.
Krásné Vánoce přeje Elly.
Jakou vánoční polévku podáváte doma vy?
Nový komentář
Komentáře
Já mám ráda hráškové krémy. Co se týče takových polévek, na konzistenci se mi osvědčil ponorný tyčový mixér.
Vánoční polévka jedině hrášková. S osmaženými kostičkami chleba.
Rybí polévka možná není špatná, ale představa, že se do toho vyvařily ty kapří hlavy... fuj. Z filé, prosím, to by mohlo bejt.
rybaciu polievku u nás nemá nikto rád
varím hríbovú polievku so smotanou
Kapra mám hrozně ráda. Ale rybí polévka mi nechutná. Bratr ji také nejí. Neděláme ale ani jinou. Vzhledem k tomu, že normálně nejíme polévku a pak ještě k hlavní chod k večeři ani během roku, tak ani na Vánoce se nepřejídáme, kapr a trocha salátu stačí. A i bez polévky máme dost.
U nas vari polevku manzel, podle receptu jeho predku
namocene fazole se uvari, k nim se prida uzene maso ze zebra nebo ocasku, brambory na kostky, zahusti se moukou rozmichanou ve smetane a dokonci "omastkem", na sadle oslazeny cesnek s lzickou sladke papriky.
rybí nemáme rádi,bude houbová
gerda — #15 tady by kapra nikdo nejedl.
Povazuji ho za rybi prase.
A u nas bude cockova a je mi uplne jedno, ze ji jiiii nekdo az na Silvestra. Delam ji s drobnym kapanim, spoustou majoranky a cesneku s cibulovou jiskou ( maslo, mouky jen malicko ). Rybi jsem tady delavala z morskych ryb, taky zahustenou troskou maslove jisky a s osmazenou houskou, ale ziskala jsem alergii na ryby a tak je uz neresim.
Jinak Vanoce u nas = jedno jediny volny odpoledne, posledni na Floride, nejake je proste odflakneme, nestihame a ozdoby apod. jsme uz rozdali, takze mame jen mrnavy stromecek. Pristi rok si to v Cesku vynahradime.
Gloria — #13kapr bahňák se myslím mezi těmi vánočními nevyskytuje, jsou uměle chováni a nedožijí se tolik let, jako ti "přírodní", co se opravdu bahní leta letoucí u dna rybníka. Přesto mi neleze ani ten odchovaný, tatínek byl rybář a ryb mám nadosmrti dost.
u nás bude hrášková s vaječným svítkem
, rybí děti nejí
gerda — #8 Ja jsem kapra nemela nikdy rada, nechutnal mi a stejne tady u nas kapra ani nekoupim, neprodava se, nekdo mi kdysi rikal ze je to tim ze je citit bahnem!
denkas — #3 Take delam knedlickovou, mam od maminky ceskou kucharku na slavnostni prilezitosti a je tam vyborny recept prave na knedlickovou polevku, delam ji uz leta a je vyborna

!
Rybí polévku miluju, děláme klasickou- ryba, kořenová zelenina, osmažené houstičky. Když mi máma chce udělat radost, uvaří mi ji i k narozeninám, které mám v červnu
.
U nás se jí rybí polévka nejenom na Vánoce. Máme ji prostě rádi. Nikdy jsem popravdě nekombinovala rybu s houbami a vlastně mě to ani u polévky nenapadlo. Může to být zajímavé. Nicméně u masových polévek preferuji čistý vývar a tak je to i u rybí. Takže rozhodně nezahušťuji, někdy přidám zeleninové knedlíčky ovoněné muškátem a jindy na malé kostičky nakrájené brambory, na Vánoce jsou na stole krutony a kdo chce přidá si i ty
. Nudle jsem nezkoušela a polévka na obrázku na mě působí velmi hutně.
u nás se dělávala hrášková polévka: do máslové jišky zředěné zeleninovým vývarem se dal hrrášek z plechovky, polévka se dochutila česnekem a majoránkou, bohužel ji mé děti nejí, tak je buď vývar s játrovými knedlíčky nebo rybí z filety s jáhlama
Než mi zprotivili pangase, dělávala jsem vánoční polévku z něj. Kapra totiž nemůžu ani vidět. Nepokládám ho za tak skvělou rybu, aby musela být zrovna ve svátek. Už dlouho pangase nedělám, místo toho bude z filé. Ale polévka bude pěkně pestře zbarvená, plná kořenové zeleniny, nezasmažená a do ní zlatě osmažený svítek.
teufel — #2

Přesně tak
U nás vede hrachovka.
Už jak jí vidím, vím že by mi moc chutnala
vypadá děsně . rybí nesnáším , u nás jedině houbová